Test kompleta (miška, tipkovnica) – Masterkeys Lite L

Igričarji smo bili nekdaj, vsaj do proizvajalcev opreme, manj zahtevna publika kot danes. Očitno so lučke res v modi in kljub temu, da sem v zadnjem letu preizkusil že kar nekaj tipkovnic, nisem v roke dobil nobene brez osvetljave. Saj ne rečem, osvetljava ponoči pride še kako prav, nikoli pa nisem razumel navdušenja nad RGB varianto. Hja, nič, očitno se kažejo že prvi znaki staranja.

Tokrat sem v test prejel cenovno ugoden komplet miške in tipkovnice, ki ga na policah lahko najdete za dobrih 60 €. Vsi, ki ste si obliznili prste, še malce počakajte, ne gre za mehansko tipkovnico. Pri Cooler Master so razvili svoj koncept meha-membranske tipkovnice, ki nudi občutek mehanskih tipkovnic, čeprav gre v osnovi za membransko tipkovnico. Proizvajalec obljublja, da je tipkovnica bolj vzdržljiva od navadnih membranskih tipkovnic v tem cenovnem razredu. Če ste ljubitelj lučk in RGB osvetlitve, vas bo naslednji podatek razveselil. Tipkovnica namreč omogoča nastavitev RGB spektra barvnih kombinacij, kar se zadnje čase vse pogosteje pojavlja. To jo naredi izjemno mikavno za vse s plitkimi žepi, saj se kot nalašč poda k vstopnim gaming mlinčkom (tudi dražjim, se razume). Vprašanje, ki si ga najbrž postavljate, je, ali tipkovnica in miška upravičita svojo ceno ali gre le za nekvalitetno kopijo drugih izdelkov.


Tehnične specifikacije

Tipkovnica
Stikala: Cooler Master Mem-chanical
Barva: Črna
LED Barva: RGB
Kabel: Neodstranljiv z gumijasto prevleko
Povezava kabla: USB 2.0
Dolžina kable: 1.8 m
Dimenzije: 439 x 129 x 41 mm

Teža (brez kabla): 967 g

Miška
Senzor: Optični, AVAGO 3050
Stikala: Omron 10M
Barva: Črna
LED Barva: RGB
Kabel: Neodstranljiv z gumijasto prevleko
Povezava kabla: USB 2.0
Dolžina kabla: 1.8 m
Dimenzije: 114 x 64 x 39 mm
Teža (brez kabla): 91 g
Svoj komplete lahko kupite na EIGRE.si – CoolerMaster Masterkeys L 

Embalaža

Embalaža je preprosta, ravno dovolj široka, da se vanjo spravi tipkovnico in miško. Na zadnji strani je zraven poudarjenih specifikacij tudi predstavitev mem-hanical sistema, na katerem tipkovnica deluje. Znotraj ni kakšne posebne obloge, ki bi ščitila tipkovnico (razen vrečke), je pa zato miška obdana z peno, ki jo dobro zaščiti. Tu bi rad omenil, da sem sprva dobil le delno delujoč komplet z nedelujočo miško. Pohvalil bi Cooler Master, da so mi v izjemno kratkem času posredovali nov komplet, ki je deloval brezhibno.

Kot sem dejal, je notranjost preprosta, ni kaj preveč dodatnega prostora, ampak kaj takega niti ni potrebno. Poleg miške in tipkovnice so v škatli le še navodila za uporabo, ki med drugim razložijo tudi napredne funkcije.

Tipkovnica

Cooler Master je poskrbel za enostaven, privlačen izgled in solidno kvaliteto izdelave. Rob je precej ozek in posledično je velikost tipkovnice na strani manjših primerkov, čeprav gre v vseh drugih obzirih za standardno tipkovnico.

Tipkovnica je v črni barvi z minimalno debelino roba ter standardno postavitvijo tipk. Multifunkcijska tipka je na desni strani preslednice, med drugim pa omogoča tudi hitro nastavljanje osvetlitve, avdio nastavitve ter sistemsko glasnost. Funkcijske tipke potekajo večinoma preko F1-F12, zaradi česar je kombinacijo bolj težko izvesti z le eno roko – za njihovo uveljavitev bo potrebno držati funkcijsko tipko FN. Očitno se bo praksa iz trga prenosnikov preselila tudi k namiznim tipkovnicam, kar niti ni slabo.

Kot sem že omenil, ne gre za mehansko tipkovnico, kar se je ob uporabi tudi poznalo. Vendar ne preveč, saj je tipkovnica nudila dober povratni učinek in je definitivno bila udobnejša od membranskih tipkovnic. Nekoliko sem pogrešal počivalnik zapestja,  ki ni prisoten. Nekateri znate pogrešati tudi odsotnost makro tipk in ločenih funkcijskih gumbov – bližnjic. Izmed standardnih so na voljo le tisti za predvajanje, stop, naprej, nazaj in nastavitev glasnosti.

Ne smem pozabiti omeniti tudi, da je tipkovnica kompatibilna s Cherry Keycap, kar omogoča prilagoditev po želji s podprtimi tipkami. Kljub temu, da deluje na principu membranskih tipkovnic, naj bi bila tipkovnica s tehnologijo anti-gosting sposobna zabeležiti hkraten pritisk do 24 tipk. Me zanima, če podatek drži, najbolje, da preverimo: xcedtsr afwyčšć. Sicer mi ni uspelo priti preko zaznave 15 pritiskov, vendar, če sem iskren, sploh ne vem, kdo potrebuje več od tega. Tukaj ne bo odbitkov točk.

Ena stvar, ki sem jo opazil pri tipkanju, je, da sem moral stikala pritisniti do konca, drugače pritiska ni registriralo. Še ena malenkost je, da je preslednica rahlo razmajana in ni tako stabilna kot pri mehanskih tipkovnicah (Razer BlackWidow Chroma, Asus Claymore, Ozone Strike Battle), ki sem jih uporabljal. Stikala naj bi zdržala do 12 milijonov pritiskov, kar je sicer za četrtino večine mehanskih tipkovnic, ampak vseeno ni od muh in kaže na dolgo življenjsko dobo. Žal se bo membranska plast z leti postarala in izgubila na prožnosti, kar je sicer tipična težava membranskih tipkovnic, in tudi ta ne bo izjema.

Še ena izmed izjemno uporabnih lastnosti je zaščita pred politjem. Če si tudi sami svojite gen nerodnosti, se vam je najbrž že kdaj dogodilo politje vode, ali česa hujšega, po tipkovnici ali še huje, računalniku. Meni je uspelo oboje, ne samo politi ampak tudi uničiti. Pa preizkusimo še to trditev … Kaj? Ne smem polivati tipkovnice na testu? Prav, pa naj bo, bralci, čeprav naj bi bila tipkovnica odporna na politja, tega ne preizkušajte doma.

Na dnu se nahajajo štiri protizdrsne gume, ki delo opravljajo zadovoljivo. K temu dodatno pripomore teža tipkovnice, ki ni lahka, kot tipične predstavnice čistokrvnih membranskih tipkovnic. Tudi obe nogi sta dovolj široki in čvrsti, da nudita občutek zanesljivosti.

Glede na to, da smo v letu 2017, ima že velika večina tipkovnic in mišk RGB osvetlitev in to drži tudi za ta komplet. Ker pa komplet nima programske opreme, je vse možno nastavljati preko bližnjic in čeprav ni na voljo toliko opcij kot pri Razer Chroma seriji, je izbira vseeno solidna. Presenetilo me je, kako kvalitetno izgleda osvetlitev glede na ceno. Sicer se pod vsako tipko ne nahaja RGB LED dioda, ampak poteka preko celotnega čipovja pod membranskim dnom led trak, a se po izgledu vseeno približa tipkovnicam z ločeno posamično osvetlitvijo tipk. Napis na posameznih tipkah sicer ni tako dobro osvetljen, kar bi znalo povzročati probleme v tipkanju po temi, sploh če je tipkovnica pomaknjena naprej, kadar je osvetlitev na zgornjem delu slabša.

Miška

Če gremo naprej na miško, vsebuje optični senzor Avago 3050, ki sicer zmore le do 2000 DPI, a bo to dovolj za potrebe velike večine uporabnikov. Je precej lahka in po mojem mnenju malenkost premajhna, čudno pa se mi zdi tudi, da kljub ravnim stranem in standardnem izgledu ni namenjena za levičarje.

Vsebuje šest stikal na precej standardnih mestih – levi in desni gumb, dva gumba na levi strani, kolešček in gumb za nastavljanje DPI. Omron 10M stikala dajo dober občutek in nadzor nad pritiski, kolešček pa je še dodatno prekrit z gumo in ne drsi. Kot tipkovnica ima tudi miška RGB osvetljavo, nahaja se na dveh mestih, na koleščku in zadku, čeprav na zadku ni enakomerna, saj ni razporejena tekom celega dela, ampak vse delo opravlja le ena luč, kar izgleda manj kot idealno. Tip osvetljave lahko tu prestavljate z držanjem gumba za DPI in stiskanjem desnega gumba.

Tako kot tipkovnica je tudi miška svoje delo zadovoljivo opravila, v igrah je bila natančna, za pritisk gumbov nisem potreboval preveč sile in z lahkoto prekaša cenejše primerke optičnih mišk. A vseeno sem opazil, da sem s pogledom večkrat obstal na Neon M50 (miška, ki jo sicer uporabljam), kvečjemu zaradi dosti lepšemu prileganju dlani, saj mi je dosti lepše sedla v roko in nudila boljši občutek, vendar resnici na ljubo se tukaj za enako ceno dobi komplet miške in tipkovnice. Obe komponenti imata tudi kabel, dolg 1.8 m, prekrit le z gumo in čeprav na prvi občutek ne izgleda nekvalitetno, me malo skrbi daljnoročna obraba.

Komplet sicer ni na ravni mišk in tipkovnic za 100€ in mu to tudi ni potrebno. Kljub temu pa svoje delo opravi dobro in je odlična alternativa za vse, ki si želite cenovno ugodno rešitev. Miška je za moj okus nekoliko premajhna, tipkovnica pa dovolj robustna in kvalitetna, da nudi dobro uporabniško izkušnjo, ki je glede na zahtevano ceno dobra.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Za razumno ceno prejmemo tako miško, kot tudi tipkovnico, ki sami po sebi nista vrhunski. Svoje delo vseeno dobro opravita in sta dober nakup v srednjem razredu. Še največja težava je prilagodljivost, saj marsikomu ali miška ali tipkovnica ne bosta v celoti odgovarjala. Če tovrstnih težav nimaš, se lahko globoko v sebi nasmehneš, prihranil si namreč marsikateri cekin.Test kompleta (miška, tipkovnica) - Masterkeys Lite L