Intel Core i9 in Core X

Intel je pred časom predstavil svoj nov nabor čipov x299, kmalu za tem pa tudi seriji Core i9 in Core X. Nedolgo nazaj so na Computex prikazali tudi, kakšni procesorji bodo v novem Intelovem izdelku.

V spodnjem delu razpredelnice vidimo tri procesorje i7 in enega i5 s kodnim imenom Kaby Lake X, ki so del Core X serije in bodo tudi prvi na trgovinskih policah, dočakali naj bi jih že 26. 6. 2017. V zgornjem delu razpredelnice pa se nahaja pet procesorjev Core i9, o katerih se še ne ve posebej veliko; skopi so tudi z informacijami o 12- in več jedrnih procesorjih. Vse, kar vemo, je, koliko jeder bodo imeli, na kakšnem podstavku bodo ležali in približno koliko denarja bodo uporabniki morali odšteti za enega izmed njih.

Kaj pa sploh so serije Core i9 in Core X?

Core X je ime za serijo procesorjev, namenjenih zagretim računalničarjem, urednikom videoposnetkov in streamerjem, skratka ljudem, ki želijo imeti najboljše in najhitrejše. Del serije Core X so tudi vsi procesorji serije Core i9. Težave, ki spremljajo procesorje, so spodnji del Core X serije. Med drugimi imajo s tem probleme tudi Techtuberji, kot so Linus Sebastian iz LinusTechTips, JayzTwoCents, Kyle iz kanala BitWit in Paul iz Paul’s Hardware. Sam imam pomisleke glede cele serije Core X, saj menim, da lahko za podoben denar dobimo Intel Xeon procesor, sicer namenjen serverjem, ampak se prav dobro obnesejo tudi v igričarskih situacijah. Edina funkcionalnost, ki jo izgubimo, če preidemo na Xeon, je navijanje, saj le-ti procesorji temu niso namenjeni in imajo s tem težave.

Kaj je nabor čipov x299?

Nabor čipov (ang. chipset) je set elektronskih komponent, ki kontrolirajo, kako podatki tečejo. Omogoča funkcije ter povezave med procesorjem in komponentami računalnika. x299 je ime za najnovejši produkt Intela, namenjenega procesorjem serij Core i9 in Core X, ki omogoča naslednje tehnologije:

  • Intel Optane, zelo hiter spomin, ki spada nekje med RAM in SSD,
  • USB 3.1,
  • Quadchannel DDR4,
  • veliko število PCle laneov,
  • virtualizacija,
  • Intel Rapid Storage, zaščita podatkov na diskih (omogoča tudi funkcionalnost RAID),
  • Intel Rapid Storage for PCIe Storage, zaščita podatkov na diskih, ki so priključeni na PCIe (med te štejemo M.2, U.2 in NVMe). S tem je omogočena funkcionalnost RAID, ki pred tem ni bila mogoča na PCIe in NVMe (vsi NVMe diski delujejo na podlagi PCIe protokola) diskih.

No, za koga pa so potem procesorji Core i9 in Core X?

Dobro vprašanje. Spodnji del lestvice Core X je namenjen ljudem, ki bi radi prešli na Core i9, ampak v trenutku nakupa niso imeli dovolj denarja, zato si lahko kupijo matično ploščo z naborom čipov x299 in odložijo nakup procesorja Core i9 do naslednjič. Če nameravate kupiti procesor Core i9, premislite, če lahko to moč kje porabite. Procesorji Core i9 so namenjeni predvsem streamerjem in tistim, ki snemajo ter urejajo lastne videoposnetke. Vendar lahko za ta denar, ki bi ga odšteli za Core i9 (posebej, če je iz višjega cenovnega razreda), sestavite dober igričarski računalnik in dober dodaten računalnik za streaming. Če se kdo resno ukvarja s streami ali videoposnetki, je najbolje, da ima dva računalnika, enega za igranje in drugega za obdelavo in shranjevanje/pošiljanje na strežnik.  Če pa ste že trdno odločeni, pa vam predlagam, da si postavite maksimum pri 1000 €.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime