Manjše zaloge grafičnih kartic

Ste v zadnjih nekaj dnevih oziroma tednih hoteli kupiti novo grafično kartico, še posebej AMD RX470, RX480, RX570, RX580 in NVidia 1060? Ni jih na zalogi, oziroma če so, so jim cene zelo poskočile. To je zaradi tega, ker je po dolgem času spet postal popularen tako imenovan mining, specifično je to ethereum mining. Ethereum je posebna vrsta kriptovalute, za pridobivanje katere se lahko uporablja samo grafična kartica in ne posebna strojna oprema, kot je to značilno za druge podobne valute (na primer bitCoin).

Kaj pa sploh je kriptovaluta?

To je digitalna valuta, ki ni vezana na nobeno državo ali skupino držav (dolar, evro, funt …). Te valute si lahko izmisli, kdor hoče, in če pridobijo na popularnosti, začnejo ljudje z njimi na veliko rudariti (ang. mining). Prva resna kriptovaluta je bila BitCoin, za katero je bilo hitro ugotovljeno, da se dosti bolje rudari na posebnih karticah in opremah ASIC kot na grafičnih karticah. Sedaj je zelo popularen Ethereum, katerega se ne da rudariti na opremah ASIC, saj je specifično tako narejen.

Dobro je tudi omeniti, da je večina teh valut neizsledljivih, zato so priljubljeno orodje spletnih izsiljevalcev, kot so ljudje, ki so ustvarili WannaCry.

Zakaj so vse grafične kartice tako hitro prodane?

Kot sem že napisal, se lahko ta Ethereum valuta rudari samo s pomočjo grafičnih kartic. Zato so ljudje začeli kupovati kartice AMD RX470 in RX570, kmalu zatem so pa tudi AMD RX480 in RX580, zato so le-tem cene visoko narastle, obenem pa so se zaloge precej zmanjšale. AMD-kartice so za primere rudarjenja odlične. Ker pa je število AMD-kartic upadlo, so “rudarji” začeli kupovati tudi NVidia kartice. Začelo se je z uporabo slabših kartic, kot je NVidia GeForce 1060, sedaj pa so začeli kupovati tudi NVidia GeForce 1070. Kartice, kot so NVidia GeForce 1080 in 1080ti so predrage in imajo zaradi tega premajhen donos.

Ob pisanju te novice je bila cena enega Ethereuma 336.14 $, cena enega BitCoina pa 2689.82 $.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime