Test ohišja: Cooler Master MasterCase Pro 6

Nedavno smo v test prejeli zanimivo ohišje, ki ga pri Cooler Masterju oglašujejo kot modularnega. Že beseda “modularno” nakaže, da nikakor ne gre za poceni ohišje in bo zanj potrebno seči globoko v žep, saj se njegova cena giblje okoli 160 €. Najprej me je prešinila misel, da je to za ohišje res veliko, sploh ker večina raje nameni več denarja preostalim komponentam. Če bolje premislim, pa je ohišje ob napajalniku ena izmed redkih komponent, ki tudi po več letih ne zastarijo in se lahko uporabljajo dalj časa. Pa si poglejmo, ali MasterCase Pro 6 upraviči svojo ceno.


Tehnične specifikacije

  • Barve: temna metalnosiva s črno zunanjostjo
  • Materiali: jekleno ogrodje, plastične stranice
  • Dimenzije: (L x W x H) 544 x 235 x 548 mm
  • Teža: 11.74 kg
  • Podprti tipi plošč: ATX, Micro-ATX, Mini-ITX
  • Razširitvene reže: 7
  • Zunanja ležišča za diske: 5.25″ x 2
  • Kombinirana notranja 3.5″/2.5″ ležišča za diske: x 5
  • SSD pristanišče: 2
  • I/O plošča: USB 3.0 x 2, avdio in/out
  • Podpora za ventilatorje: spredaj 120 mm x 3 / 140 mm x 3, zadaj 120 mm x 1 / 140 mm x 1, zgoraj 120 mm x 2 / 140 mm x 2
  • Podpora za vodno hlajenje: spredaj 240/280 mm, zadaj 120/140 mm, zgoraj 240/280 mm (maks. 297 mm dolžina radiatorja)
  • Razdalja za CPU hladilnik: 190 mm/7.48″
  • PSU dolžina: 200 mm/7.87″
  • Dolžina grafičnih kartic: 412 mm/16.22″ (brez 3.5″ HDD kletke), 296 mm/11.7″ (s 3.5″ HDD kletko)
  • Prostor za kablovje za matično ploščo: 25–35 mm
  • Filtri za prah: zgoraj, spodaj

Zunanjost

Na začetku moram povedati, da kljub imenu ne gre za direktnega naslednika MasterCase Pro 5. Bolje, da ga vzamemo kot nekega neželenega bratranca s petega kolena. Šalo na stran, če ste Pro 5 že videli, boste videli, da je razlika jasna že na prvi pogled. Če Pro 5 deluje ekstravagantno, to za Pro 6 ne morem reči, saj je oblikovan bolj minimalistično z blagimi ovalnimi linijami, večina pa je ravnega. Notranjost in stranice so iz jekla, zaradi česar je teža celotnega ohišja impresivnih enajst kilogramov.

Master Case Pro 6 je Cooler Masterjev poizkus višjecenovnega ohišja brez klasičnega “gejmerskega” izgleda. Gladke zunanje plošče izgledajo zelo enostavno, a vseeno privlačno za oči. In čeprav so se odločili za bolj osnovni izgled, vsebuje še vedno par estetskih priboljškov, kot so rdeča LED osvetljava na zadnjem in sprednjem ventilatorju in stranica z velikim oknom (žal brez stekla, gre za plastiko). Hiter pogled na ozadje nam pove, da je vsako izmed stranic možno razstaviti oziroma razširiti s pomočjo magnetov, ki plošče držijo na mestu. Pričakoval bi, da je zaradi solidnih plošč pretok zraka otežen, a so pri Cooler Masterju mislili tudi na to – na vseh štirih kotih se nahajajo diskretni prezračevalni jaški, ki povečajo pretok zraka. Vrhnja plošča se lahko enostavno razširi ali odstrani, na mestu jo držijo štirje magneti. Pod njo najdemo dve mesti za 120 mm oziroma 140 mm ventilatorja, ki pa nista vključena.

I/O plošča se nahaja na sprednjem delu zgornje plošče, pokrita z majhno ploščico. Tako jo je ob neuporabi možno enostavno prekriti, čeprav ta opcija seveda ni mogoča, v kolikor uporabljate katerega izmed priključkov. Plošča vsebuje dokaj klasične predmete – dvoje USB 3.0 vrat, standardna avdio 3.5 mm priklopa ter stikalo za prižig računalnika z LED osvetljavo. Daleč na levi lahko vidimo tudi LED lučko za aktivnost diska. Pogrešal sem kakšno zunanje SATA pristanišče, več USB vrat ter kakšno možnost nastavljanja ventilatorjev, dobil pa le standardne stvari in ničesar drugega. Nič kaj preveč bogato za ohišje za premium ceno.

Kot zgornja, je tudi sprednja stranica enostavno odstranljiva oziroma razširljiva. Ko jo odstranimo, najprej vidimo filter za prah, ko pa odstranimo še tega, zagledamo dva, že vgrajena 140 mm ventilatorja, ki jih je alternativno možno zamenjati tudi z dvema 120 mm ventilatorjema oziroma radiatorjem velikosti 240 mm ali 280 mm. Zanimiv je tudi zadnji del. Tudi ta vsebuje odstranljivo ploščo, namenjeno lažjemu skrivanju kablovja, ki poteka v računalnik, na primer tipkovnica, miška in monitor. Preko zadnje strani lahko dostopamo tudi do spodnjega filtra za prah.


Notranjost

Če odstranimo stranico, vidimo sedem razširitvenih rež, povsem na dnu pa vidimo tudi oddelek za napajalnik. Prostora je dovolj za kateri koli napajalnik, saj mesto meri 200 mm — zelo priročno tudi za skrivanje odvečnega kablovja. Ob pogledu na vrh oddelka za napajalnik najdete tudi dve dodatni mesti za 2.5″ diske, če imate slučajno kakšen 1 TB SSD, ki ga želite vsem pokazati.

Skupno lahko v ohišje vstavite dva 5.25″ diska, pet 2.5″/3.5″ diskov in dva 2.5″ diska. Vstavljanje je enostavno in poteka brez dodatnega orodja, ogrodje enostavno rahlo zvijete navzven, da lahko vanj vstavite želen disk. Tega na mestu držijo štirje pini, ki pridejo v luknje za vijake.

Ohišje podpira ATX, mikro-ATX in mini-ITX matične plošče. Prostor, namenjen zanje, je malo manjši od večine večjih ohišij, po veliki večini zaradi velikega oddelka za napajalnik. Zato uporaba EATX in XL-ATX matičnih plošč ni mogoča. A vseeno je za vse ostale prostora dovolj, da lahko prosto dostopate do matične plošče in kablov.

Na zadnjem delu najdemo tudi že vgrajen 140 mm ventilator z LED osvetlitvijo in maksimalno hitrostjo 1200 RPM.

Tudi glede kablovja ne pride do problemov, vsi že obstoječi kabli so črne barve, ki jih lahko enostavno skrijete pred pogledom za matično ploščo, saj imate na voljo kar 3.5–4 mm odvečnega prostora.

Noge na dnu imajo gumijaste podloge za preprečevanje tresenja in zvokov, ki so s tem povezani. Kot sem že omenil, je na spodnjem delu tudi filter za prah, ki ga je mogoče enostavno odstraniti in očistiti.

 

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime