Novodobno rudarjenje

Če povem na kratko, je to računanje različnih podatkov.

Pri rudarjenju so podatki v t. i. verigah blokov (ang. Block chain). Vsi mining podatki so narejeni tako, da porabijo veliko količino virov (CPE moč, GPE moč, RAM …), hkrati pa je težavnost na takšnem nivoju, da se na dan lahko najde samo nekaj blokov.

BitCoin

Pred časom je bil zelo popularen BitCoin, proces rudarjenja pa je kreator uporabil za dodajanje podatkov transakcij v javne zapise. Cel sistem je tako samozadovoljiv, saj se, dokler so ljudje, ki rudarijo, vse zapisuje tudi v javne zapise transakcij. Rudarjenje je dobilo svoje ime v času BitCoin-ov, saj podobno kot pri pravem rudarjenju potrebuješ moč in dobiš neko valuto– v pravem rudarjenju je bilo to zlato, v našem primeru pa BitCoin. S tem se tudi delno kontrolira, koliko valute pride na market v nekem časovnem obdobju. Težavnost v BitCoinu predstavlja SHA-256 Hash, ki se uporablja za glavo bloka.

Kaj je Hash?

Hash je računalniško-matematična funkcija, ki se uporablja podobno kot enkripcija, vendar le v eno smer. Uporabna je pri shranjevanju gesel, potrjevanju datotek in podobno. SHA-256 je ime algoritma za hashing.
Primer: 123456789 = 15e2b0d3c33891ebb0f1ef609ec419420c20e320ce94c65fbc8c3312448eb225
Kako priti do podatkov, ki so za to funkcijo? Odgovor je zelo kratek, s poizkušanjem.

Razlika med BitCoin in Etherium rudarjenjem

Obstajajo neke fundamentalne razlike med BitCoinom in Etheriumom, čeprav so podatki računanja podobni in pridobljeni na podoben način. Glavna razlika je v ustvarjalčevi želji, da bi BitCoin postal neke vrste zamenjava za PayPal in podobne internetne plačilne sisteme. Razvijalec Etheriuma pa želi, da bi z njim ustvaril t. i. svetovni računalnik oz. super računalnik svetovnih razsežnosti. Z uporabo porazdeljenega računalništva praktično vsak računalnik naredi del dela in nek kontrolni računalnik sestavi vse dele skupaj. To je glavna razlika.

Denarna valuta BitCoin je že dosti bolj razvita in obsežna, medtem ko je Etherium še v razvoju.

Moje mnenje

Moje mnenje je zelo mešano, saj ne zaupam novim valutam, ki so premalo preverjene in nimajo nekega ozadja kot uradne valute držav ali skupin držav. Namreč, če se valuta zruši, lahko izgubiš veliko denarja. Seveda se lahko to zgodi tudi z uradnimi valutami, vendar pri njih obstaja neka varnostna mreža, v katero se valuta ujame in zaustavi padanje, s čimer so ljudje bolj zaščiteni.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

3 KOMENTARJI

    • to je članek narejen za bralce ki vedo malo o tehnologiji in miningu lahko bi šel globoko v tehnologijo in te stvari samo nima smisla če noben bralec ne bi razumel nič

      • Ja ampak glede na količino napisanega materiala bralec izve bore malo o teh stvareh. Članek se lahko napiše tudi na tak način, da pove veliko in da lahko katerikoli bralec razume kaj se dogaja. Pristop mora biti po mojem mnenju tak, da predpostaviš da bralec ne ve veliko o tem (to si naredil) in ravno zaradi tega na enostaven način razložiš kako deluje. Povedati, da je rudarjenje računanje različnih podatkov ne pove nobenemu ničesar, ker si takih stvari povprečen bralec ne bo znal predstavljati, kaj to sploh pomeni. Še en primer bi bil tole: Podatki so v verigah blokov.

        Ne rabiš iti globoko v tehnologijo, da razložiš koncepte, saj je tukaj ravno razumevanje principov in konceptov najpomembneje. Pa ne mislim tega vsega kot slabo stvar ampak kritika, feedback.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime