Test miške: Logitech G703

G703 je skupaj z G903 najnovejša miška v Logitechovi G-kot-gaming seriji. Njihov cilj je bil ustvariti kvalitetni igričarski miški z odličnim delovanjem in po temelju kvalitete, po kateri Logitech slovi. Pravzaprav G703 ni v celoti nov dizajn. Izgleda, deluje in cenjena je identično kot brezžična različica G403, pri G903 pa isto velja za model G900. Edina razlika, in tudi edin razlog za prenovo, je, da nova modela vsebujeta tehnologijo, imenovano LIGHTSPEED. Ta tehnologija miški omogoča, da se v kombinaciji s POWERPLAY podlogo preko te brezžično polni. Zagotovo gre za nekaj novega, saj smo do sedaj za vse brezžične miške potrebovali “polnilni” kabel ali postajo, in čeprav je opcija kabla še vedno na voljo tudi pri G703 in G903, pa je to opravilo s podlogo bistveno lažje. Seveda, tudi zanjo bo potrebno odpreti denarnico, saj bo njenih 99€ s skupno ceno kompleta postavilo na približno 199€.


Tehnične specifikacije

Optični senzor: PWM 3366
DPI (max.): 12 000
Odziven čas: 1000 Hz (1 ms)
Brezžična tehnologija: 2.4 GHz (po meri)
Mikroprocesor: 32-bit ARM
Vzdržljivost stikal (levo, desno): 50 milijonov klikov
Višina: 124 mm
Širina: 68 mm
Teža: 107 g (miška) + 10 g utež
Dolžina kabla: 1.83 m


Embalaža

Novo ime ne pomeni nove, ekstravagantne embalaže. Logitech je uporabil skoraj isto embalažo kot pri G403, torej črno škatlo s pridihom modre, ki se kaže na sliki in pisavi. Edina stvar, ki se je spremenila, so malo večji napisi in manjša količina modrega ozadja, ime pa je tokrat izpisano s svetlečimi, velikimi črkami.

Če na levi strani najdemo tehnične specifikacije v treh jezikih (nemščina, angleščina in francoščina), pa je na zadnji strani v istih jezikih omenjena brezžična tehnologija, ergonomična oblika ter senzor, ki obljublja veliko preciznost in hitrost. Tudi zadnja stran vsebuje sliko miške iz “ptičje perspektive”.

Znotraj embalaže naletimo na modro škatlo s plastičnim pokrovom, pod katerim se nahaja miška. Kabel je napeljan okoli zunanjega roba, zato se nobeden izmed dodatkov ne dotika, kar odvrne morebitno prasko ter poškodbo.

Skupaj z miško prejmete tudi skorajda okroglo, kovinsko, 10 g utež z Logitech logotipom, ključek, ki prejema signal za brezžično delovanje, USB adapter za podaljšanje dometa in kombiniranje kabla ter ključka, pleten USB kabel solidne dolžine in kvalitetne izdelave ter navodila.


Izgled

Model G703 je tudi po izgledu povsem identičen G403. Zadek miške je lepo zaobljen in enojen, prav tako pa se na njem nahaja tudi minimalistična osvetljava v obliki Logitech logotipa skorajda na najvišji točki miške. Vidna je tudi ergonomična oblika, zaradi katere G703 idealno pade v dlan in je sicer primerna le za desničarje, a jo bodo ti toliko bolj cenili.

Z leve strani lahko vidimo pol-jajčasto, ergonomično obliko. Večina miške je  izdelana iz ne-svetleče plastike, le desno in levo stran, kjer pridejo prsti, prekriva gumijasta prevleka. Všeč mi je ta pozornost na podrobnosti, saj se je tudi v praksi izkazalo, da guma služi boljšemu oprijemu in udobnejšemu držanju. Na levi strani lahko vidimo tudi dva gumba, ki se lahko uporabljata za vsa opravila, koristna pa postaneta predvsem v igrah.

Desna stran je, z izjemo odsotnosti gumbov, povsem enaka in tudi njo prekriva gumijasta prevleka. Razlika je le v obliki, saj je leva stran vbočena, desna pa izbočena, spet zaradi ergonomičnosti.

Če pogled vržemo še na sprednjo stran, lahko zagledamo dva primarna, rahlo ukrivljena gumba in osvetljen kolešček z gumijasto prevleko. Za koleščkom se nahaja še en gumb, ki služi spreminjanju nastavitev DPI. Priključek, kamor pride kabel, je dokaj nestandardne oblike, a navsezadnje bi moral zadostovati katerikoli mikro-usb kabel. Tu bi omenil še, da gre za brezžično miško in da bo večino časa ta priključek tako ali tako sameval – to velja sploh, če si lastite polnilno podlogo.

Če si kot zadnjo ogledamo še spodnjo stran, bomo tu našli par zanimivih stvari. Za razliko od večine mišk spodnja stran ni polna napisov, ampak je precej pusta s par izjemami. Nobena skrivnost ni, da sta sprednji in zadnji del v obliki polkroga rahlo izbočena, marsikdo pa bo spregledal, da je izbočen tudi del okoli optičnega senzorja, zaradi česar miška lažje drsi čez oblečene površine. Vidimo lahko tudi ime miške ter podjetja, vključno z logotipom oziroma dvema logotipoma, saj se eden skriva tudi pod oddelkom z utežjo. Zraven optičnega senzorja je tudi stikalo, s katerim lahko miško izklopimo tako v brezžičnem kot tudi v žičnem načinu.

Utež je zagotovo zasnovana na zanimiv način in praktičen način, zaradi katerega je nemogoče, da bi se predel nevede odprl. Od zasuku v obratni smeri urinega kazalca lahko vzamemo dol celoten odstranljiv del, ki ga na mestu držita dva magneta. K temu poskrbi vbočen zadnji del, kjer pokrov lahko pritisnemo navzdol. Na spodnji strani lahko vidimo tudi serijsko številko ter ostale podrobnosti, a nas bolj zanima utež. To je možno po želji sneti ven iz modula in miško uporabljati brez nje, čeprav se mi je osebno v tem primeru zdela prelahka.


Delovanje

Ergonomičnost se resnično izkaže, kjer je to potrebno, saj gre za eno najbolj udobnih mišk, kar sem jih imel priložnost uporabljati. Ima dober občutek v roki, je natančna, vsi gumbi so dobesedno pri roki in naj sem jo uporabljal za brskanje po spletu ali igranje iger, svoje delo je opravila brezhibno. Sploh njena natančnost me je presenetila, saj me v nekaterih miškah to zna malo jeziti, ker se občasno kursor ne nahaja, kjer pričakujem, da bo. A z G703 teh problemov nisem imel. Kar pa se tiče baterije, mi je zdržala dober dan ali več, kar je pohvalno. Seveda je njena največja prednost prav polnilna podloga, a te na žalost nisem mogel preizkusiti.

Tudi v igrah je nudila izjemno izkušnjo. Levo in desno stikalo imata ravno pravo težo, da jih nisem pritiskal nenamerno, a prav tako nista pretrda. Za koristna sta se izkazala tudi gumba na levi strani, čeprav sem jih občasno nenamerno pritisnil, saj za to zadostuje že manjši pritisk. A kljub temu je bila moja igričarska izkušnja izjemna in skoraj lahko rečem, da se je z miško izboljšal tudi moj rezultat v streljačinah. Sploh ob uporabi ostrostrelske puške prav pride takojšnjo spreminjanje DPI, saj lahko tega enostavno upočasnite, ko streljate s pomočjo teleskopskega pogleda.


Programska oprema

Logitech tako za kamere kot tudi miške, tipkovnice in slušalke uporablja isti kos programske opreme Logitech Gaming Software. Kaj je na njem tako koristno, je, da avtomatično zazna in prikaže opremo, ki jo imate priključeno, če seveda pripada njihovi znamki. Kako pa je s funkcijami? Pokrite so vse osnovne zadeve, kot so osvetljava, nastavljanje bližnjic ter menjavanje med tremi profili, v zgornjem levem delu pa lahko vidite tudi, koliko baterije miški še preostaja.

Na prvem zavitku so klasične funkcijske nastavitve. Vključujejo nastavljanje vseh štirih prednastavljenih opcij DPI ter odzivnost oziroma čas, v katerem miška komunicira z računalnikom. Seveda ne manjka niti nastavljanje tipk, po želji pa lahko zamenjate tudi funkciji desnega in levega sprednjega gumba.

Drugi zavitek vsebuje vse opcije glede osvetlitve, ki je seveda RGB, kot je dandanes že standard. Sami učinki so sicer omejeni le na dihanje, pretok barv ter enostavno enojno osvetljavo (barva po želji), morda sem pogrešal kaj dodatnega. Seveda je možno nastavljati tudi jakost osvetlitve ter izmenjavanja, ne manjka pa niti sinhronizacija vseh podprtih izdelkov. Katerokoli osvetlitveno zono lahko tudi izklopite, če si celotnega dodatka ne želite.

Naslednji zavitek je zelo enostaven. Nudi le par podatkov o napolnjenosti baterije, lahko pa tudi preverjate, v katerem načinu se ta najbolj prazni in kdo je največji porabnik. 

Predzadnje je tu nastavljanje podloge. Obstajajo že tri prednastavljeni profili, vključno z dvema Logitech podlogama, seveda pa si lahko kadarkoli te opcije tudi spremenite in dodate nove vrste podlog.

Kot zadnje si bomo ogledali še toplotno mapo. Kaj je njen namen? Tu si lahko ogledate, katere gumbe miške najpogosteje pritiskate in to je bolj kot ne to. Vsebuje tudi shranjene podatke prejšnjih snemanj, seveda pa ne smete pozabiti pritisniti gumb na spodnjem delu, da se snemanje sploh prične. 


Zaključek

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

  1. S5 slab opis ker opisovalec;

    – narobe naglašuje “igričarska” in še mnogo drugih besed, velikokrat pol besede požre
    – nasplošno govori v nekem čudnem narečju z nekim čudnim naglasom
    – nikjer ne pove da je g403/g703 tip miške ki se najbolj prileže predvsem in palm gripu medtem ko za tiste ki uporabljajo fingertip in claw grip ni najboljša izbira
    – miško ocenjuje preveč subjektivno in pristransko (če je meni všejč te bo vsem všejč, in to pomeni da je super miška)
    – nikjer ne pove da je unbalanced, skratka na sprednji strani težja.
    – očitno ne ve da se prišteka slovensko reče priključi
    – našteva specifikacije namesto da bi uredu opisoval

    za začetek naj si pogleda tole:
    https://www.youtube.com/playlist?list=PLZIoNIMGrHprdYFReTqjDJO0Zdj985YwT

    za KVALITETNE OPISE mišk si poglejte rocketjumpninja ali raje odjadrajte raje na http://www.overclock.net/f/375/mice

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime