Bo za Intelov Coffee Lake potrebna nova matična plošča?

Slaba novica iz tabora modrih je zabobnela med igričarji in računalniškimi navdušenci. Novi procesorji s strani Intela, imenovani Coffee Lake, ne bodo kompatibilni z obstoječimi matičnimi ploščami, kot je na socialni platformi Twitter objavilo podjetje ASRock.

Ko je Evan Jensen vprašal, ali bodo novi procesorji podpirali Z270 plošče, je ASRock odgovoril, da 200 serija matičnih plošč ne bo kompatibilna z novimi procesorji, medtem ko Intel modro molči in ne daje izjav na to objavo.

Torej je ta objava šala, vdor v Twitter račun? Najbrž ne, čeprav bo novo Z370 čipovje enako trenutnemu Z270. Še vedno obstaja upanje, da si bo Intel v zadnjem trenutku premislil glede ustreznosti matične plošče.

Zakaj bi se Intel tako odločil? Ker se večina nakupov procesorjev zgodi ob gradnji novega sistema in le-ti ne bodo imeli težav s kompatibilnostjo. Ampak v svetu računalništva obstaja veliko ljudi, ki bi si želeli svoje počasne procesorje nadgraditi s hitrejšimi in novejšimi. Problem pa nastane, ker taka nadgradnja ne prodaja Intelovega čipovja. Če so uporabniki prisiljeni zavreči Z270 matično ploščo in jo nadomestiti z novo Z370, da bi lahko poganjali nove 6-jedrne Coffee Lake procesorje, Intel močno tvega, da bi svoje privržence pognal v razširjene roke AMD-ja, ki se ponaša z izvrstnimi Ryzen procesorji.

Bodo drage Z270 matične plošče zastarele?

Možnih razlogov, zakaj Intel to počne, je več. Prvi je naprimer zelo enostaven, in sicer Intel želi prodati čim več čipovja. Drugi primer je pa morda kompatibilnost, ki bi uradno bila nemogoča, vendar bi neuradno novi procesorji še vedno delali na starejših ploščah. Ne smemo pa zanemariti možnosti, da kompatibilnost ne bo mogoča. Res je, da je Coffee lake zasnovan na isti 14 nm tehnologiji kot Skylake in Kaby Lake, vendar bo tokrat prvič, da bo Intel prinesel navadnim uporabnikom 6-jedrne procesorje, kar pomeni, da bo najverjetneje tudi večja poraba, ki je pa starejše plošče ne morejo zagotoviti.

Skratka, za podjetje Intel novice niso morale priti na plan v slabšem času, saj jim trenutno AMD odjeda koščke pogače in na ta način mogoče celo večji zalogaj.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime