NEST 2017 poročilo

V ljubljanski BTC Areni se je 26. in 27. avgusta odvijal že dlje časa pričakovan dogodek, NEST 2017. Dvodnevni dogodek je dobil več kot zadovoljiv obisk, saj ga je obiskalo več kot 2500 obiskovalcev, ki so lahko potešili svoje tehnološke in igričarske radovednosti, preizkusili najnovejše igre ter opremo, ki je večina od nas doma nima na razpolago.

Pa si poglejmo, kaj se je odvijalo na letošnjem sejmu NEST 2017, ki smo ga Gaming.si organizirali v sodelovanju s SloTech.

Tekmovalni del

Če pričnemo pri tekmovalnem delu, so se v dveh dnevih izpeljali štirje turnirji iz trenutno najbolj popularnih e-športnih naslovov: CS:GO, FIFA 2017, League of Legends ter Hearthstone.

Udeleženci so doživeli skoraj povsem gladko odvijajoče se tekmovanje (z malo zamude), polno napetih preobratov, zmag in herojskih dejanj.

Najboljši igralci CS:GO turnirja:

  1. Sinister5
  2. Locastic
  3. Psihoaktiv

Najboljši igralci League of Legends turnirja:

  1. KroMAX
  2. Yaes
  3. Electric

Najboljši igralci Hearthstone turnirja:

  1. Illusion
  2. Philipil
  3. LaughingLama

Najboljši igralci FIFA 2017 turnirja:

  1. ManifoldRacer()
  2. ACO
  3. GOGI

Vsi tekmovalci so imeli na voljo brezalkoholne pijače in prigrizke, med čakanjem na igro pa so se lahko pomerili v biljardu in kegljanju.

Sejem

Seveda nismo pozabili na obiskovalce. Arena nam je omogočala, da smo koristno izkoristili veliko platno, na katerim so obiskovalci lahko spremljali tekmovanje. Poleg tega so se lahko preizkusili v različnih igrah, ki so jih omogočali računalniki in konzole PS4, razvrščene preko celotnega prostora. Lahko so se preizkusili v igranju PES-a 17, FIFE 17, dirkali po stezah Formule 1 2017 – seveda, na enih najboljših dirkaških sedežev in volanov – in preizkusili še ne izdan Call of Duty WW2, s katerim je bilo prvi dan nekaj težav, saj nam danih aktivacijskih kod zaradi težav z Activision strežniki nikakor ni uspelo aktivirati. Druge izmed prisotnih iger so bile še Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, GTA V ter Overwatch.

Verjetno pa so bile glavne atrakcije VR-naprave. Največ zanimanja smo lahko opazili na štirih HTV VIVE-ih, ki jih je priskrbel Telekom Slovenija, in PS4 VR. Nekaj težav je bilo tudi tu, saj so se HTC VIVE kamere teple med sabo, zaradi česar smo, po mnogih urah nemočnega stresanja z glavo, s taktično postavitvijo uspeli usposobiti le tri izmed štirih naprav. Seveda pa to ni bil konec naprav. Računalniki niso prišli s pred-inštaliranimi igrami, zato smo morali uporabiti Steam račun enega izmed osebja, s katerim smo, po zaslugi hitrega interneta, le par ur pred odprtjem sneli kopico iger. To se je izkazalo za dobro idejo, saj so vsi izmed obiskovalcev bili navdušeni nad njimi in nad izkušnjo, ki jo naprava za virtualno realnost omogoča. Kdaj pa kdaj je bilo treba čakati kar nekaj časa, da je obiskovalec lahko prišel na svoj račun. VR je tako navdušil nekatere obiskovalce, da so noge kar odpovedale na vlakcu smrti, ampak na srečo, vedno prisotni člani osebja so uspeli ujeti vse virtualne pijance.

Kot velika atrakcija je bil na dogodku prisoten tudi Mining Rig, ki je ves čas pridno kopal virtualne kovance. Gre za eno najbolj dobičkonosnih dejavnosti zadnjih časov, zato je osebje NiceHash zraven postaje in bližnje stojnice vsakemu zainteresiranemu obiskovalcu povedalo več o rudarjenju in mu uspelo podati informacije, koliko bi lahko sam zaslužil s svojo mašinco. A vsekakor se na tem delu ni bilo pametno dolgo zadrževati, saj je rudniški mlinček oddajal več toplote kot vroča peč.

Poleg igranja je bilo na dogodku možno testirati tudi najnovejšo opremo enih izmed največjih proizvajalcev igričarske opreme, kot so Razer, HyperX, CoolerMaster, UVI Chair ter podobno. Še več. Majhna trgovinica blizu vhoda je omogočala tudi nakup različnih pripomočkov ter spominkov, vključno s CS-noži, figuricami likov iz vedno popularne serije Game of Thrones, obeski za ključe, denarnicami in še mnogo drugega. Pred vhodom je obiskovalce pričakalo tudi presenečenje v obliki Forda Mustanga, ki je verjetno bil deležen največ selfijev na dogodku (razen osebja, seveda 😉 ).

V spodnjem delu arene, kjer so se nekoč odvijale gladiatorske bitke, smo dali dva medveda, s katerima se je lahko vsakdo pomeril … Saj  ne, tu so lahko iger željni navdušenci postavili svoje naprave in vsem razkazali svoj gaming računalnik, ob tem pa po zaslugi hitrega interneta tudi odigrali kakšno rundo ali dve. Potem pa smo notri vrgli medveda …

Ampak ne bi prišli nikamor, če ne bi izkoristili tudi prostora, kjer se je dogodek odvijal. Arena je omogočala tudi bowling ter biljard po akcijskih cenah, prav tako pa je hrane in pijače željnim mimoidočim nudila prostor za oddih (kar smo osebje še kako izkoristili). Vrhunec dogodka pa se je zgodil šele, ko se je prostor že spraznil, saj nekateri izmed nas nikakor nismo mogli zapustiti naprav v varstvo varnostnikom in smo vse dni prespali kar tam.

Če potegnemo črto, lahko rečemo, da NEST 2017 velja za edinstven dogodek v Sloveniji, ki je poleg tekmovalnega dela ponudil veliko zanimivih stvari, ki so pritegnile obiskovalce. Celoten dogodek je, razen nekaj manjših težav, potekal gladko, kar je v Sloveniji redkost. Mislim, da smo tako osebje kot tudi obiskovalci na koncu bili polni navdušenja in upanja, da bo naslednji NEST, ki bo imel manjši poudarek na tekmovalnem delu in več zanimivih stvari iz področja tehnologije ter še ne izdanih iger, še bolj uspešen. Morda bi ga poimenovali kar “Slovenski Gamescom”.

Celoten album s slikami iz dogodka si lahko ogledate na naši Facebook strani.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime