iPhone X vs. Samsung Galaxy S8: Applov nov heroj proti najboljšemu telefonu leta

Bitka titanov

iPhone X je tukaj in spreminja njihovo vizijo s popolno novim dizajnom, nadgradnjo vsebine ter mnogimi dodatnimi možnosti za uporabo. iPhone X je pripravljen postati najbolj priljubljen telefon, a ima Samsung Galaxy S8 manjšo začetno prednost. Tudi slednji ima velik zaslon, lep dizajn ter veliko dodatnih možnosti. Torej, kako se potem oba telefona razlikujeta med seboj?

DIZAJN

Ko si ogledamo oba telefona, lahko hitro opazimo zelo podobno obliko z metalnim okvirjem ter steklenim zadnjim delom.

V primeru iPhona pa je tu še dodatna »zareza« na vrhu sprednje strani, kjer se nahaja sprednja kamera ter senzorji. Tudi Samsung ni idealen v tem pogledu, z manjšim trakom na zgornji ter spodnji strani zaslona. Glavna razlika pri sprednjem ogledu telefona je, da se pri Samsungu zaslon zvije skupaj z robom ob straneh, medtem ko nasprotnikov ne.

Zadek obeh telefonov ne prinaša nič nepričakovanega. Samsung z eno kamero in gumbom za prstne odtise ter iPhone z dvojno kamero na zadnjem delu. Na obeh pa, seveda, ne sme manjkati logo podjetja.

Če zaključimo pri obliki, bi bila glavna razlika v izbiri barve telefona. Samsung ponuja svojega paradnega konja v petih barvah, medtem ko Apple ponuja le dve različici.

ZASLON

Oba telefona se lahko pohvalita s 5,8″ OLED-zaslonom, ter HDR-podporo. Ponovno oba telefona izgledata podobno, ampak kakor smo prej omenili, se pri Samsungu zaslon zvije ob straneh. Razlika se pojavi tudi pri resoluciji, ki je pri iPhonu 2436 x 1125 (458 pixlov na inch), medtem ko je pri Galaxyju 1440 x 2960 (570 pixlov na inch).

Če Samsung prevlada pri številu pixlov, se pa lahko iPhone pohvali s True Tone zaslonom, ki prilagodi odtenek barve na okolje, kjer se nahajamo in, seveda, 3D Touch, ki doda telefonu dodatne možnosti pri uporabi aplikacij.

NOTRANJOST

iPhone uporablja njegov najnovejši 6-jedrni čip, imenovan A11 Bionic, ter vsebuje 3 GB RAM.

Samsung ima svoje octa-core čipovje ter 4 GB RAM. Čeprav številke kažejo na premoč Samsunga, iPhone ni pokazal nobenega zaostanka glede njegove moči in bo tako brez problemov konkuriral z Galaxy S8.

Če sta oba telefona zelo močna, se razlika zgodi pri velikosti spomina, ki ju telefona omogočata. iPhone ponuja svoj telefon v dveh različicah; 64 GB ali 256 GB spomina, medtem ko je Galaxy S8 le model s 64 GB spomina, a ima možnost zakupa dodatne microSD kartice, katere iPhone ne podpira.

Glavna razlika pri obeh pa je operacijski sistem, Apple s svojim iOS11 ter Samsung, ki ga poganja Android Nougat.

KAMERA, BATERIJA

iPhone ima 12 MP kamero z dvojno lečo, kakor že njegov predhodnik iPhone 7 Plus, ampak ima na voljo nekaj dodatnih možnosti. Poleg tega, da je uporaben za ustvarjanje efektov, ki zameglijo ozadje, ima fotoaparat tudi optično stabilizacijo slik na obeh lečah, kar omogoča stabilne posnetke. Prav tako je tudi video dobil dodatno nadgradnjo s 4K načinom snemanja na 60 FPS-ih ter počasne posnetke na 1080p z 240 FPS-i.

Verjetno največja novost je podpora AR (virtualna resničnost), ki tako odpira nova vrata razvijalcem aplikacij.

Spredaj ima 7 MP kamero z možnostjo zaznavanja globine slike ter seveda 3D senzor, ki bo ključnega pomena pri delovanju telefona.

Samsung ima le eno 12 MP kamero na zadnjem delu, ki še vedno omogoča kvalitetne slike in snemanje v 4K s 30 FPS-i ter 1080p s 60 FPS-i, in tudi 8 MP sprednjo kamero, ki je prav tako uporabljena za zaznavanje obraza uporabnika, a za razliko od iPhona ima ta le 2D senzor.

Apple je na konferenci oznanil, da naj bi baterija zdržala dve uri dlje kakor pri iPhonu 7 ter končno podpirala brezžično polnjenje telefona. Samsung pa s 3.000 mAh baterijo podpira brezžično polnjenje, kakor tudi hitro polnjenje preko kabla.

CENA

iPhone X cena se prične pri 999 $ za 64 GB model ter 1149 $ za 256 GB. Veliko denarja, če pomislimo, da lahko Galaxy S8 dobimo za 725 $.

Zaključek

Torej, če si pogledamo, sta oba telefona zelo podobna, saj imata 5,8″ zaslon, steklen zadnji delo, brezžično polnjenje, veliko moči in sta odporna na vodo.

Ampak še vedno se najdejo razlike – medtem ko je ekran pri Galaxy S8 zaobljen, se lahko iPhone pohvali z dvojno lečo pri zadnji kameri, ampak izgubi pri nadgradnji spomina z microSD karticami.

Kateri telefon je boljši? Morali bomo počakati na izid iPhona X v decembru, in tako dobiti prve prave teste.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime