Test in vodič kriptodenarnice Digital Bitbox v1.0

Preden začnem s testom, bi rad odgovoril na nekaj osnovnih vprašanj.

Ali sploh potrebujem denarnico v fizični obliki?

Ne, ne potrebujete. Kovance lahko hranite na spletu, telefonu, računalniku, papirju ali na fizični denarnici (t. i. cold wallet hranjenje brez dostopa do svetovnega spleta), kot bo to v našem primeru.

Kako kriptodenarnice delujejo?

Ko govorimo o hranjenju kovancev v denarnici, mislimo na to, da imamo v naši denarnici shranjena dva ključa. Javen ključ (naključni znaki, ki kažejo na določeno vsoto kovancev) in pa privatni ključ (zavarovana koda, ki je znana samo vam in vaši denarnici, s to kodo dokažete, da ste vi lastnik javnega ključa in lahko upravljate z vsoto na njem).

Katera denarnica je najbolj varna?

Najbolj varne so fizične denarnice, ki so večino časa odklopljene od svetovnega spleta, na katerem prežijo številne nevarnosti in virusi. Za dodatno zaščito ostalih denarnic toplo priporočamo, da si vklopite dvostopenjsko prijavo (2FA).

Fizične denarnice niso poceni, kdaj jo zares potrebujem?

To je odvisno od posameznika in vaše previdnosti na spletu, osebno priporočam nakup, ko vsota kovancev znaša nad 500 €. Fizično denarnico zelo toplo priporočam vsem, ki mesečno kupite kovance in jih hranite kot investicijo.

ZELO POMEMBNO! Če pri katerikoli denarnici izgubite privaten ključ, ste v tistem trenutku izgubili celotno vsoto, ki se je nahajala v denarnici! Pridobitev novega ključa ni možna nikoli več!

Test kriptodenarnice DIGITAL BITBOX v1.0 (nakup možen na EIGRE.si)

Digital Bitbox v1.0 je odprtokodna denarnica za Bitcoin in Ethereum (v prihodnosti bo dodanih več valut). Namenjena je shranjevanju in varovanju vaših zasebnih ključev. Omogoča izdelavo (skrite) varnostne kopije na micro SD kartico, skrite denarnice, AES-256-CBC enkripcijo pri USB povezavi, FIDO dvostopenjsko avtentikacijo in še več. Za največjo vzdržljivost je ohišje narejeno iz materiala, uporabljenega v neprebojnem steklu. Zasebni ključi pa so shranjeni na vezju, ki ima predvideno življenjsko dobo preko 50 let. Cena denarnice se giblje okoli 70 €.

Lastnosti:
– Nameščena programska oprema vas varuje pred ranljivostmi v brskalnikih.
– Omogoča skrite denarnice in varnostne kopije.
– Kadarkoli lahko izdelate varnostno kopijo in jo shranite na micro SD kartico v obliki .pdf.
– Kompatibilna s Tor brskalnikom in Tails OS za varovanje zasebnosti.
– Zasebni ključi so shranjeni na integriranem vezju z visoko stopnjo varnosti in predvideno življenjsko dobo preko 50 let.
– Izjemno vzdržljivo ohišje, napolnjeno z epoksijem.
– Multisignature, smart verifikacija, FIDO dvostopenjska avtentikacija za preprečitev napada s posrednikom (mogoča po Googlu, Facebooku, Dropboxu …).
– Povsem open-source programska oprema.

Specifikacije:
– Kompatibilnost: Bitcoin, Ethereum (ETH, ETC, ERC20 tokni). V prihodnosti bo s programskimi posodobitvami na voljo še več valut.
– Namenski mikrokontroler za USB povezavo brez namestitve gonilnikov.
– AES-256-CBC kriptirana povezava, odporna na “glitching” in “timing” napade.
– Po 15 napačno vpisanih geslih naprava izvede izbris in se ponastavi, kar izjemno oteži napad na geslo. Če se ponastavitev zgodi po nesreči, lahko denarnico enostavno ponovno naložimo iz arhiva SD kartice.
– Gumb na dotik za potrditev transakcij/akcij (krajši pritisk – zavrnitev, daljši pritisk – potrditev).
– Zavarovano z geslom.

Embalaža

Denarnica Digital Bitbox v1.0 je lično zatesnjeno zapakirana v antistatični vrečki, na kateri najdemo logo podjetja, kar nakazuje, da se pred nami ni nihče dotikal naše nove denarnice. Ključek s priloženo SD kartico je zapakiran v ekološki karton, na njem pa najdemo vse glavne informacije in povezavo na spletno stran digitalbitbox.com/start, kjer najdemo enostaven vodič za pripravo ključka.

Proizvajalec zatrjuje, da je ključek robusten, in po hitrem pregledu ter petem padcu med slikanjem, se odločim iti v skrajnost in ga pohodim, ključek mojo težo prenese brez problema – to sem naredil za voljo testa, prosim, da tega ne poskušate. Zmotilo pa me je, da ni priložene vrvice oziroma obeska (ključek ima narejeno luknjico za obesek), ki naredi ključek malo bolj viden in preprečuje neštete padce iz rok.

Hitra namestitev

Napotimo se na spletno stran https://digitalbitbox.com/start#quickstart in v prvem koraku prenesemo programsko opremo, namestitev je hitra in enostavna, po namestitvi se nam odpre okno.

V ključek vstavimo priloženo SD kartico in ključek vklopimo, programska oprema takoj zazna naš ključek in od nas zahteva da vpišemo ime denarnice in geslo. Po vpisu programska oprema ustvari naš naslov denarnice in naredi rezervno kopijo (backup) na SD kartico. Geslo si morate zapomniti, v nasprotnem primeru ne boste imeli dostopa do denarnice!

Preden odstranite SD kartico lahko pod zavihkom Options -> Manage Backups uredite, dodate, obnovite ali preverite delovanje rezervne kopije. Programska oprema ima osnovne opcije in pa napredne opcije za razvijalce, ne bom se dotikal vse programske opreme. V meniju Options najdemo standardne opcije za ponastavitev gesla, dodajanje nove denarnice, ponastavitev naprave, vključitev 2FA, povezavo z mobilno aplikacijo in več. Preko programske opreme na računalniku lahko posodobite programsko opremo ključka (Upgrade Firmware), datoteka, potrebna za posodobitev, je v času našega testiranja bila malo skrita na spletni strani, najdete pa jo na naslovu https://digitalbitbox.com/firmware. Nadgradnja na 2.2.3 je potekala brez težav in je bila uspešna, navodila so bila jasna.

Pametna verifikacija z mobilnim telefonom (Android in IOS) je zelo priporočljiva, kajti tako lahko preverite, da izpisan naslov na vašem računalniku 100 % pripada vaši denarnici (v primeru vdora v vaš računalnik lahko napadalec prikaže tretji naslov). V lasti imam android telefon, zato odklikam na Google Play in sprožim prenos mobilne aplikacije Digital Bitbox, po namestitvi mobilne aplikacije odklikam v programski opremi na računalniku na Options -> Connect Mobile App. Na telefonu kliknem Begin in LED-lučka naključno prične utripati, utripe preštejem in vnesem na telefon ter po šestem vnosu dvakrat tapnem na ključek in uspešno povežem naprave. Povezava naprave s telefonom je zelo enostavna in je potekala brez težav. Na računalniku v programu odklikam na RECEIVE in Verify Address Securely, nato pa v aplikaciji na telefonu preverim ujemanje naslovov s klikom na SCAN in preko QR kode primerjam naslova. Ko pošiljate transakcije, lahko prav tako po telefonu preverite stanje transakcije. Naprava ima možnost še dodatne 2FA verifikacije (ko pošiljate kovance, morate to potrditi dodatno še po telefonu), ki je sam nisem vklopil, je pa dobrodošel dodatek.

Pošiljanje in prejemanje kovancev

Kliknemo pod zavihek Receive in pošljemo kovance na naslov, ki je izpisan v zavihku oziroma skeniramo kodo. Za test sem poslal 1.337 BTC-jev, transakcije lahko včasih trajajo do nekaj minut (ko si naprimer nakazujete iz menjalnice, mora vašo zahtevo menjalnica obdelati), zato brez panike. V zavihku History najdete ikonico, s katero lahko sami sprožite osvežitev stanja, na nekaj sekund se stanje osvežuje samodejno. Rdeč/zelen krogec prikazuje potrditve, ko premaknete miško na krogec, se izpiše, koliko potrditev ima transakcija.

Po izkušnjah, kovanci lažje zapustijo denarnico kot v njo pridejo :), zato smo se odločili takoj vse kovance odposlati naprej. S klikom na gumb Send se nam odpre okno, kamor vpišemo naslov pošiljanja, vsoto in prioriteto (višja kot je prioriteta, prej se izvedejo potrditve). Tako kot je povsod, je tudi tukaj provizija transakcije, odposlali bomo 133666 BTC-jev (odpošljemo vse), po kliku na Create Transaction se nam odpre potrditveno okno, kjer lahko s kratkim dotikom na napravo (dotaknemo se lokacije utripanja lučke) prekinemo transakcijo oziroma s trisekundnim dotikom potrdimo, v primeru vklopa 2FA bi morali na tej točki izvesti še potrditev po telefonu.

Zgoraj smo pošiljali Bitcoine. Za nastavitev Ethereum denarnice, odklikajte na povezavo: https://digitalbitbox.com/ethereum. Kot zagotavljajo pri podjetju Digital Bitbox, bodo v prihodnje dodali številne nove kovance!

Zaključek

Kot obljubljajo proizvajalci, je naprava zelo enostavna, robustna in varna. Celotna izkušnja je bila odlična, programska oprema na telefonu in računalniku je delovala brezhibno in tudi pri posodobitvi ključka nismo naleteli na težave, kar me je toplo presenetilo! Navodila za uporabo so enostavna in razumljiva, namestitev pa je zelo hitra. Rezervne kopijo (backup) si lahko shranite na več različnih SD kartic, v primeru 15 napačno vpisanih gesel pa se ključek ponastavi. Digital Bitbox v1.0 je od danes dalje moja primarna naprava za hranjenje kripto valut! Svojega lahko kupite na EIGRE.si (klikni me).

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime