Trend podražitev grafičnih kartic se bo nadaljeval do konca leta

Kot smo poročali že v začetku meseca, se je cena grafičnim karticam v začetku meseca zvišala za 10 %, vendar podražitvam ni videti konca. Zaradi pomanjkanja GDDR5(x) pomnilnika naj bi se trend, po navedbah Mizuha Vijaya, nadaljeval vse do konca leta, ko bo povpraševanje na trgu kriptovalut nekoliko upadlo.

Povpraševanje po Nvidijinih grafičnih karticah je med kopalci kriptovalut namreč še vedno visoko (leta 2013 so se ob kriptomrzlici kupovale zgolj AMD kartice), saj še vedno gredo za med. Zaradi ogromnega povpraševanja se je cena v zadnjih 6 mesecih zvišala za kar 25 %.

Kot je napisano že zgoraj, je pričakovano, da bo decembra zanimanje za kriptovalute nekoliko upadlo. K temu bo prispevalo tako pomanjkanje zalog pomnilnika kot tudi prepoved poslovanja s “spletnim zlatom” s strani Kitajske (čemur znajo s časom slediti tudi druge države?).

Ob koncu leta si tako Nvidia kot AMD obetata odlično leto, saj je prodaja, napram leta poprej, višja. K uspehu je pripomogla t. i. valuta Ethereum, ki je ni mogoče kopati s prirejenimi ASIC napravami, temveč zahteva uporabo grafične kartice.

Težavnost kopanja Ethereuma narašča in profitabilnost je vse manjša, zato je konec leta pričakovati poplavo grafičnih kartic na prodajnih portalih kot sta Ebay in Bolha. Bodo svoj del pogače končno prejeli tudi gamerji?

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime