Obiskali smo konvencijo Na meji nevidnega

V bistvu sploh ne vem, kako bi začel pisati o nastanku te zgodbe. Do nje je prišlo popolnoma naključno in nepričakovano, ampak če smo iskreni, so nepričakovani pripetljaji najpogosteje najbolj zabavni. Tako sem se ob svojem prvem obisku konvencije fantazije in znanstvene fantastike počutil tudi sam.

V bistvu sem za njo prvič slišal pred nekaj meseci, ko mi je sočlanica ekipe, ki je mimogrede njihova največja oboževalka in vsakoletna obiskovalka, kot je sama s ponosom dejala, povedala zanjo. Seveda je bil sekira zasajena, znanstvena fantastika, fikcija in domiselno reinkarnirani liki so resnično nekaj, česar preprosto nisem smel zamuditi.

Bi pa na tem mestu omenil, da nisem ravno znan kot poznavalec anime scene, niti pri nas, še manj pa v svetovnem merilu. Tako se že na tem mestu opravičujem, če bom med pisanjem karkoli spregledal ali izpustil (v tem primeru me kontaktirajte preko e-pošte, ki je navedena spodaj).

Marsikateri neznalec med nami ne bo (ni) vedel, da gre pri KUD Šmaug za društvo z nekajletno tradicijo. Z delovanjem so pričeli leta 2013 in od takrat se jim lahko vsako leto zahvalimo za novo NMN-konvencijo. Tokrat so jo priredili v Gospodarskem razstavišču, kar je v mojih očeh velik korak naprej. Vse skupaj se je (za obiskovalce) začelo ob 9. uri, in kot je že navada, mi je tudi tokrat uspelo nekoliko zamuditi (v tolažbo si štejem, da imam do Ljubljane nezavidljivo kilometrino). Ampak nič hudega, konec koncev gre za celodnevni dogodek. V času prihoda je bila večina stojnic že postavljena, redki zamudniki pa so hipoma hiteli z ureditvijo zadnjih detajlov.

Namizne igre so poskrbele za marsikatero žgočo debato.

Verjamem, da je raznolikost stojnic zadovoljila tudi najzahtevnejše obiskovalce, saj je bilo moč videti ali kupiti vse od Mange, antičnih orožij in namiznih iger, pa do vsem dobro znanih motivov iz Lord of the Rings, Game of Thrones in še mnogih drugih. Svoj prostor pod soncem so ogledali tudi retro gamerji, ko so na prastari NES Classic odigrali kakšno partijo (naslov igre mi je ušel), če pa ste ljubitelji novejših naslovov, so se v prostoru nahajale tudi PS4 konzole, da Harthstone turnirja niti ne omenjam.

Knjižni molji so si lahko prste obliznili ob kupu večinoma fantazijskih knjig. Dogajanje med stojnicami so še dodatno popestrili udeleženci cosplay tekmovanja, izpustiti pa ne smem niti preostalih ljubiteljev fikcije, ki so poizkusili obuditi svoje priljubljene like ali prikazati lastne najbolj nore fantazije.

Konvencije brez stojnice z namiznimi igrami preprosto ne bi bilo. V slednje sem se z veliko entuziazma podal tudi sam s še dvema članoma ekipe, kjer sva s sourednikom zaradi nepoznavanja pravil izkušeno Ajdo prve pol ure spravljala na rob obupa. K sreči ji je uspelo preživeti in ravno na robu živčnega zloma nam je igranje končno steklo … Vendar ni trajalo dolgo, ko naju je soigralec zapustil zaradi obiska Slovenske igričarske konference (še sreča, saj je krepko zmagoval). Kakšen nesramnež, kajne? Tako sva nadaljevala sama in v napeti končnici mi je uspelo premagati enega najbolj prekaljenih umov v namiznih igrah 🙂 .

David proti Goljatu …

Medtem se je začel tudi glavni program, kjer se je na glavnem odru dalo spremljati snemanje podcasta Glave v živo, kjer sta Boštjan Gorenc – Pižame in Anže Tomić z redni gosti spletkarila o dobrih filmih in serijah, seveda, manjkal ni niti GoT, kjer so vsi delili imena likov, ki so jim najbolj všeč.

Okkido Cosplay se redno udeležuje cosplay dogodkov na svetovni ravni.

Sledil je koncert skupine Super Action Heroes in slabi dve uri kasneje še pogovor s svetovno priznano cosplayerko Okkido Cosplay.

Predstavila je svoje začetke kariere in pojasnila, zakaj se s cosplayem sploh ukvarja in kaj ji pomeni. V nadaljevanju pod isto tematiko je nato sledilo tudi cosplay tekmovanje, kjer so predstavitev in natančnost mask ocenjevali Kitana (Mortal Combat), Cersei (GoT) in Desmond Miles (Assassin’s Creed). Vse tri predstavnice žirije so dobro ponazorile, kako bo tekmovanje potekalo in dodobra ogrele občinstvo. Pomagal jim je Simček na odru, kateremu bi z veseljem, vsaj tako je sevalo iz njihovih oči, podelile zlato malino. Slednji je v agoniji proti trem gigantom pogledoval le z veliko zadrego, medtem ko je napovedoval tekmovalce in tekmovalke. Za izjemno vzdušje je poskrbela gora ljudi, ki je poskrbela, da je dvorana pokala po šivih.

Dvorana je od napolnjenosti skoraj počila.
Še sreča, da puščica ni zadela malce višje …
Varuhi galaksije, tokrat brez zgovornega kosmatinca.

Zvrstilo se je več kategorij, mislim, da so bile film, knjiga, igre, najbolj izviren kostum ter skupinska maska. V mojih očeh so se dokazali prav vsi tekmovalci in verjamem, da so uspeli v marsikaterem gledalcu podžgali strast do oblačenja v vsem znane cunje fantazijskih likov. Ne dvomim, da bomo prihodnje leto marsikoga izmed njih ogledali na odru.

The Ripper!
Ojoj, da ni tokrat izbrala mene?
Stari, zakaj nisva ostala zgoraj?

Žal sem izpustil naslednji dogodek, kjer je bilo govora o triologiji Anor Kath. Sam serije knjig žal nisem spremljal, a kolikor mi je znano, je tretja knjiga izšla ravno danes, to je 1.10.2017. Vsekakor jo bom v bližnji prihodnosti tudi sam vzel v roke. Avtor omenjene serije je Samo Petančič.

Kot začetek je bil tudi konec, sicer ne neposredno, vezan na GoT tematiko. Na odru se je namreč znašel hrvaški igralec Jakov Gavran, ki ga boste nekateri prepoznali iz dveh epizod druge sezone v zgoraj omenjeni seriji. Zaupal nam je nekaj utrinkov iz svoje igralske kariere in kako se je slednja sploh pričela. Manjkala niso vprašanja o njegovi, sicer niti približno ne edini, a med občinstvom najbolj znani vlogi. Sicer je tudi zagrizen mečevalec in povedal je tudi nekaj pikrih na samo bojevanje in njegov prikaz v filmih, čeprav je po drugi strani priznal, da bi popolnoma realen prikaz najbrž zdolgočasil marsikaterega gledalca, saj bi bila večina bojev končana v nekaj sekundah.

Jakov Gavran je z nami delil svoj pogled na filmsko industrijo in serijo GoT.

Zaradi norenja sem in tja sem popolnoma spregledal dogajanje v predavalnici. Konvencija je namreč imela hkratno dogajanje tako na glavnem odru kot tudi predavalnici. Če vas zanima jezik Srednjega sveta, Geek kviz, make-up in še marsikaj, ste delavnico zagotovo obiskali, vsi preostali pa boste priložnost dočakali v naslednjem letu.

Dogodek je bil celostno gledan dobro organiziran in je ponujal raznoliko izbiro, zato ne dvomim, da je vsak obiskovalec našel sebi domač kotiček. Od nepozabnih Cosplay prikazni do retro Nintendo konzole, le kaj bi lahko človek še želel…

Overlord vs Kitana!!! Fight!

Več fotografij najdete TUKAJ.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime