Vse, kar morate vedeti o prihajajočem Google Pixel 2 (XL)

Google je izdal podrobnosti o težko pričakovanih Pixel 2 in Pixel 2 XL. Šlo bo za eni izmed najnaprednejših naprav na trgu.

Da ne gre za navadna pametna telefona, pove že to, da bosta predstavljala resno konkurenco Samsungu Galaxy S8 in zadnjemu iPhonu (oz. prihajajočem iPhonu X). Izvedeli smo nekaj ključnih podatkov. Pri velikanu trdijo, da so izboljšali življenjsko dobo baterije in kvaliteto pomnilnika ter kamere. Kljub nekaterim spremembah pa zna marsikoga zmotiti sama oblika. Že trenutno aktualna telefona sta trpela za temi simptomi in ključ do njunega uspeha se skoraj zagotovo ni skrival v dizajnu. Še vedno je prisotna barvna kombinacija na zadnjem delu s svetlečim steklom na zgornjem delu, sicer aluminijaste zasnove. Gre za unikaten videz, ki je prisoten že na trenutnih modelih in znamki pomaga pri prepoznavnosti. To nikakor ne pomeni, da sta na pogled grda, vseeno pa se le stežka primerjata z Galaxyjem S8 in iPhonom X, kar se zna poznati na prodajnih številkah.

Pixel 2 bo na voljo v modri, črni in beli kombinaciji, medtem ko boste Pixel XL 2 našli zgolj v črni ali črno-beli izvedbi.

Najbrž se na tem mestu že sprašujete, v čem se modela sploh razlikujeta?

Pixel 2

Google Pixel 2

Začnimo pri Pixel 2. Ima 5 inch 24-bit P-OLED zaslon z resolucijo 1920×1080, ki je zmožen prikazati 16.7 milijonov barv. Kamera še zmeraj ostaja v zgornjem levem kotu, nekoliko pod njo se nahaja bralnik prstnih odtisov. Pri Googlu trdijo, da njihov bralnik nudi najbolj tekočo izkušnjo na trgu. Na dnu se zadnji del zaključi z logotipom v obliki črke G.

Google Pixel 2

Če je izgled še vedno podoben predhodniku, pa so tokrat naredili nekaj sprememb (povsod ni šlo na bolje). Tako bomo tokrat nad in pod zaslonom našli dva zvočnika (stereo). Spremenil se je še format zaslona, saj so iz 16:9 presedlali na 18:9, kar smo lahko opazili že v LG G6. Slednje s sabo pripelje možnost deljenega zaslona (split screen) in omogoči lažjo večopravilnost.

Ljubitelji 3.5 mm audio priklopa znate biti nekoliko razočarani, saj slednji na napravi ni prisoten. Sicer naj bi pri Gogglu priložili USB-C – 3.5mm adapter. Sama uporaba adapterja je vsekakor nerodnejša od fizičnega priklopa na okvirju in občutek imam, da si bo marsikdo primoran omisliti Bluetooth slušalke.

Pixel 2 XL

Google Pixel 2 XL

Če je Pixel 2 bil na pogled izjemno podoben lanskemu modelu, pri Pixel 2 XL temu več ni tako. Skoraj čez celotno širino mobilnika se razteza 6 inch 2880×1440 P-OLED. Robovi zaslona so nekoliko ukrivljeni na vseh štirih robovih, pa tudi na splošno je kar precej višji od Piexl 2. Zaradi razpona zaslona je skoraj zmanjkalo prostora za stereo zvočnike in sprednjo kamero.

Google Pixel 2 XL


Oba modela je moč kupiti s 64 GB ali 128 GB notranjega pomnilnika in pohvala leti tudi na polnilni čas baterije. Google trdi, da se v 15 minutah napolni za 7 ur uporabe, ali to drži, pa bomo videli šele v testih. Ob tem boste kupci na razpolago imeli še Googlovo glasovno asistenco. Sem že omenil, da ustrezata IP67 certifikatu in sta odporna na vodo in prah? Slednje pomeni, da sta bila med testiranjem potopljena v 1 meter vode za 30 minut in test prestala. Za zaščito zaslona je uporabljen dobro znan Gorilla Glass 5. Podpiral bo t. i. E-SIM tehnologijo, ki jo boste cenili vsi s slabšim signalom, ker omogoča instantno menjavo med omrežji, kar odpravi neprijetno čakanje.

Kot HTC U11 ima tudi v Pixel 2 seriji okvir aktivne robove, ki omogočajo aktivacijo Google AI asistenta, utišanje telefonskih klicev, zajem fotografije ali zagon aplikacije z določenimi gibi ali vnaprej določenimi pritiski.

Družbo jima bo delalo še 4 GB rama, Bluetooth 5.0 in ena najzmogljivejših kamer, ki smo jih imeli možnost videti na mobilnih napravah. Priznana fotografska agencija je lanskemu modelu namenila oceno 98, kar je njihova najvišja ocena, v letošnjem modelu pa naj bi kamero še izboljšali in ji omogočili več programskih trikov.

Ko smo že pri kameri, na zadnji strani se nahaja 12.2 MP kamera s f1.8 lečo, ki omogoča optično stabilizacijo, autofokus in HDR, na sprednji pa nekoliko skromnejšo 8 MP f2.4. Zanimiv je zlasti način portreta (Portrait Mode), ki naj bi omogočal slikanje, na izgled “profesionalnih” fotografij. Njegovo uporaba bo mogoča s sprednjo in zadnjo kamero.

Pričakovano bosta uporabljala operacijski sistem Android 8.0 Oreo, za katerega verjamejo, da bo eden izmed ključnih lastnosti pri nakupu. Omogočal bo nekaj priboljškov, ki jih na ostalih napravah ne bo moč najti. Zlasti za vse, ki na telefonu ob nakupu ne želijo tono nepotrebnih in velikokrat tudi nezaželenih aplikacij. Vredno je omeniti tudi redne posodobitve (obljubili so 3 leta), ki jih boste prejemali takoj, ko bodo na voljo, za razliko od nekaterih drugih znamk.

Najbrž vas zanima še ena izmed ključnih lastnosti, to je cena. Telefona bosta krepko presegla mejo 600 €, Pixel 2 s 64 GB bo na voljo za okoli 707 € (128 GB celo 820 €), izid je načrtovan za 19. 10. 2017. Na večjega bratca bo potrebno počakati nekoliko dlje, saj izide 15. 11. 2017. Tudi cena bo višja, saj bo osnovni model s 64 GB pomnilnika stal 900 €, s 128 GB pa bo celo presegel vrtoglavih 1012 € in sledil trendu, ki se nakazuje zadnja leta.

Osebno mi telefon izgleda resnično mikaven in zanimiv bo predvsem tistim, ki telefon uporabljate za fotografiranje, ali pa želite le tekočo uporabniško izkušnjo brez tone dodatne navlake.

(cene so bile pretvorjene iz GBP – upoštevan davek)

Specifikacije:

Pixel 2

Procesor: Qualcomm Snapdragon Octa-core 2450 MHz
Grafična enota: Adreno 540
Delovni pomnilnik (RAM): 4 GB
Prostor (ROM): 64 GB ali 128 GB
Operacijski sistem: Android 8.0 Oreo
Kameri zadaj: 12.2 MP f/1.8
Kamera spredaj: 8.0 MP f/2.4
Kapaciteta baterije: 2700 mAh (neodstranljiva)
Zaslon: 5 inch resolucije 1920×1080 18:9 P-OLED 24 bit
USB-C

Cena: 64 GB 707€, 128 GB 820€

Pixel XL

Procesor: Qualcomm Snapdragon Octa-core 2450 MHz
Grafična enota: Adreno 540
Delovni pomnilnik (RAM): 4 GB
Prostor (ROM): 64 GB ali 128 GB
Operacijski sistem: Android 8.0 Oreo
Kameri zadaj: 12.2 MP f/1.8
Kamera spredaj: 8.0 MP f/2.4
Kapaciteta baterije: 3520 mAh (neodstranljiva)
Zaslon: 6 inch resolucije 2560×1440 P-OLED 24 bit
USB-C

Cena: 64 GB 900 €, 128 GB 1012 €

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime