Test telefona: Bluboo S1

Vsi poznamo Kitajce – nakup telefona pri eni izmed mnogih spletnih trgovin, ki so vzcvetele tam, je lahko dvoreznen meč. Najde se jih precej, ki ne upravičijo sicer zelo nizke cene, se ne držijo napisanih specifikacij ali pa navadno crknejo po par tednih uporabe. A seveda s tem ne moremo opisati vseh telefonov, ki se jih da tam kupiti in vsekakor obstajajo izjeme. Prvi izdelek, ki smo ga prejeli v test je morda ravno ena izmed njih. Po tehničnih specifikacijah vsekakor uspe dvigniti par pogledov. S 4 GB pomnilnika, 8-jedrnim procesorjem in 1080x1920p resolucijo zagotovo izgleda kot zanimiv nakup, sploh za manj kot 150 €, za kar navadno dobimo polovico prej naštetega. Poglejmo si torej, ali gre le za še en kitajski šrot ali biser v oceanu poceni, cenene robe.

Povezava do telefona


Tehnične specifikacije

  • Velikost: 14.3×7.4×0.87cm
  • Teža: 169 g
  • Operacijski sistem: Android 7.0 Nougat
  • CPU: MTK6757 Octa-core / Helio P25 2.5 GHz
  • GPU: ARM Mali-T880 MP2 900 MHz
  • RAM: 4 GB
  • ROM: 64 GB
  • Baterija: 3500 mAh (neodstranljiva)
  • Zaslon: 5.5 inch
  • Resolucija: 1920*1080P
  • Zaznavanje pritiskov: G+FF do pet pritiskov naenkrat
  • Kamera: 13.0 MP AF + 3.0 MP FF + 5.0 MP FF
  • Video snemanje: 1920*1080P
  • Luč: Da
  • SIM: Dual SIM, Nano SIM+Nano SIM/SD Card
  • WIFI: 802.11a/b/g/n
  • Bluetooth: 4.0
  • GPS: GPS+A-GPS+GLONASS

Embalaža

Pri kitajskih telefonih je embalaža pogosto spregledan in zelo enostaven del. Nič čudnega, saj je njen glavni namen, da pritegne uporabnika v nakup, a takšen telefon navadno prvič vidiš, ko poštar prinese paket. S1 je na tem oddelku presenetil, saj je embalaža stilska, še vedno minimalna, a vseeno presenetljivo kompaktna. Na sprednji strani najdemo le ime in slogan in na zadnji le tehnične specifikacije. Škatla je sicer prišla malenkost obtolčena, a to je le dokaz, da je svoje delo opravila ;).

V notranji škatli takoj vidimo telefon v zaščitni foliji (ki je na sliki več ni) in v zelo tesno prilagajočim se modelom.

Če tega snamemo, spodaj najdemo tudi dve škatli, ki vsebujeta dopis direktorja, ovitek, zaščitno Gorilla steklo, navodila, USB C polnilec, adapter ter vstavek za SIM kartico. Kar nekaj dodatkov, sploh ovitek in zaščitno steklo sta lep plus (ja, ja, saj vem, da gre za zelo poceni stvari, a to odvzame od potrebe po ločenem nakupu).


Zunanjost

Ko govorimo o celostnem dizajnu, so se pri Bluboo odločili za šik izgled z zelo tankim robom in kar 90 % prekritostjo z zaslonom. Zaradi organsko ojačane plastike ima celotni telefon keramično strukturo, zaradi uporabe organskega stekla in malo manjše velikosti kot Maze Alpha pa nudi tudi boljši oprijem.

Prav tako telefon vsebuje bliskavico solidne kvalitete, ki jo lahko uporabljate tudi kot luč. Z le tremi gumbi na desni strani kaj preveč bližnjic ni mogoče uporabljati, hiter dostop je možen le do odklepa in glasnosti. Na sprednji strani lahko na dnu vidimo tudi bralnik prstnih odtisov ter sprednjo kamero.

Zaslon

Zaslon ima 1080P in je iz 2.5D Gorilla stekla. Ne rabi vas skrbeti za praske in manjše padce, saj vsebuje tudi Corning Gorilla steklo. Opazil sem, da prikazuje natančne in žive barve, z izjemnim razmerjem 401 PPI, 96 % NTSC barvno saturacijo in kontrastnim razmerjem 1400:1 pa nedvomno poskrbi tudi za vizualno prijetnost.

Programska oprema

S1 pride z novim, Android Nougat 7.0 operacijskem sistemom, ki kot novosti uvede dvozaslonsko večopravilnost, boljši pretok podatkov in hitrejše delovanje. Operacijski sistem je bil še dodatno prilagojen za telefon in uporabniški vmesnik je zelo čist ter ostrega izgleda brez dodatne, nezaželene programske opreme, kot to delajo nekateri proizvajalci kitajskih telefonov. Nameščeni so vsi osnovni programi, kot so čas ter vreme. Ni sicer čisto jasno, ali bo v prihodnje nanj možno posneti tudi Android 8 operacijski sistem, saj o njem kaj preveč še ne vemo.

Delovanje

Osem-jederni MediaTek Helio P25 je v praksi prikazal gladko delovanje in nič zatikanja. Zaradi impresivnih specifikacij nisem niti pričakoval, niti doživel slabega delovanja in zatikanja. AnTuTu benchmark je prikazal rezultat 60167, kar je zelo dobro za ta cenovni razred, a vseeno nižje od nekaterih telefonov za malo višjo ceno.

Po potrebi lahko prostor (primarno ga je 64 GB) z zunanjo spominsko kartico nadgradite do 256Gb, ne rabi pa vas skrbeti niti delovanje v igrah, kar si bomo pogledali v naslednjem poglavju.

Igre

Večino iger je telefon zmožen poganjati brez težav, edino nekatere izmed najbolj zahtevnih, kot je Asphalt 8, so mu znale povzročati občasne težave, ki so se kazale v obliki zatikanja. Tako morda res ne gre za vrhunski gaming telefon, ampak glede na zahtevnost večine Android iger in prikazano delovanje, razen največjih zahtevnežev večina uporabnikov ne bo doživela nobenih problemov.

Kamera

Na zadnji strani se nahajata dve Sony kameri, ena s 16 MP in druga s 3 MP, ki služi za globinsko zaznavanje. Tako se primarno uporablja 16 MP kamera na zadnji strani oziroma 8 MP kamera na sprednji strani, in kot lahko sami vidite, so slike solidne kvalitete in ostre, čeprav so barve morda malce zbledele tudi v optimalnih svetlobnih pogojih. Dodatno za boljše svetlobne pogoje po temi in v slabi luči služi tudi LED-lučka.

Baterija

3500 mAh litij-ionova vgrajena baterija je narejena iz polimera. Ima podporo za hitro polnjenje in ob testiranju se je S1 napolnil v dobrih 90 minutah (prvo polnjenje je sicer vzelo malo več časa). Ob normalni uporabi je baterija delovala nekje 24 ur, kar se ob obremenitvi, torej ob gledanju filmov in igranju iger zniža na nekje 12 oziroma še nekaj manj. Baterija je torej zelo impresivna ob težki uporabi, je pa telefon vseeno potrebno polniti na 1–2 dneva.

Ena težava se tu pojavi ob uporabi ovitka, saj v tem primeru polnilec ne seže dovolj daleč, zaradi česar je potrebno pred polnjenjem ovitek obvezno sneti.


Zaključek

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime