Revija Joker je v težavah

Računalniški zabavnik Joker je na svet privekal že davnega leta 1992 in že od samega začetka je veljal za posebnico med bralnimi mediji na slovenskem trgu. Izstopanje iz sivega povprečja gre predvsem na račun zanimivega sloga pisanja, ki je bil povsem unikaten, pod revijo pa se je tekom let podpisala vrsta odličnih piscev. Skozi več kot dekado obstoja se je občilo razširilo iz tipičnega pisanja novic ter opisov tudi na druge vsebine, kot so recimo Vedeži – poučno obsežni članki, ki so lahko še danes v ponos avtorjem in bi jih lahko zapakirali v povsem novo revijo tipa National Geographic. Joker je lepoto iger približal marsikateremu računalniškemu laiku in prepričal ogromno ljudi, da ne zaničuje “igric”, ampak jih poimenuje s pravim nazivom – igre.

Žal pa je kriza, ki je prizadela praktično vse tiskane medije širom oble, zašla tudi v slovenske loge. Joker se je že nekaj časa ubadal s pomanjkanjem kadra, saj so v zadnjih letih zgubili kar nekaj zvenečih imen. Eden od stebrov t. i. JCT-ja (Joker Cream Teama) je bil Aleksander “Quattro” Hropot, ki pa je leta 2015 nenadoma zapustil svet. Letos je od ustvarjalcev odšel tudi Aggressor tako, da se je krog delujočih skrčil na samo dva pisca: Davida “LordFeba” Tomšiča ter Sergeja “Snetija” Hvalo. Zadnja dva sta v ustvarjanje revije zlivala nečloveške ure in praktično sama ustvarjala priljubljeno čtivo, a tudi to očitno ni bilo dovolj. Pred kratkim je namreč smrt storila tudi njihova založba ALPress d.o.o., ki je trenutno v stečajnem postopku.

Tako se je po dolgem ugibanju danes na njihovem forumu pojavila tema o žalostnem stanju, ki trenutno vlada med njimi. Očitno avtorja nista bila plačana od junija dalje, prišla pa je tudi nenadna komanda, da morajo do konca tedna izprazniti svoje prostore. Usoda Jokerja je zaenkrat še negotova, urednik sicer obljublja izdajo novembrske številke, vendar se zna zgoditi, da samo v digitalni obliki.

Vsi tisti, ki ste odraščali ob tem legendarnem občilu, se lahko v četrtek ob 18.00 oglasite v Ljubljani, na Parmovi 14 (nasproti Gospodarskega razstavišča – rumena “bajta” med Delovo stolpnico in železnico, jasno določljiva z Google Zemljevidom). Tam bosta poslednja Mohikanca razdelila nekaj preostale robe (revije, knjige, majice …) med svoje zveste privržence, sprejemali pa bodo tudi prostovoljne prispevke.

Udeležite se, podprite avtorja in pokažite, da je na slovenskem trgu še vedno prostor za unikatne računalniške revije!

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

3 KOMENTARJI

  1. Drži napisano. Revija Joker je bila (seveda upam da še bo) steber profesionalizma. Vsebina pa na nivoju najboljših svetovnih računalniških revij. V državah z večjim številom prebivalcv, bi bil zdaj že kultna revija.
    To je seveda problem cele države, saj kvalitetna kultura enostavno nima možnosti preživetja, kaj šele zaslužka.
    No, bistveno da imamo revije z inteligentnimi naslovi tipa: Žurnal, Ženska, Zvezde, Lady, Suzy, Slovenske Novice in podobno sranje!

  2. Se strinjam z vsem napisanim. Revija joker je bila res na profesionalnem nivoju. V njej si lahko prebral natančne in verodostojne opise računalniških iger. Na osnovi teh opisov sem se dostikrat odločil za nakup igre. Kaj bom zdaj, ko ni več Jokerja? Nevem. V poplavi opisov, naprimer na GOG.com, se preprosto ne znajdem. Veliko preveč vsega, da bi lahko kaj našel.

    žalosten pozdrav pošilja

    Matic

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime