KasperEursky kot odgovor na “vohunski škandal” ponuja pregled svoje kode

Kaspersky Lab, ki se ukvarja z razvojem programov za boj proti računalniško škodljivi programski opremi, se je znašel v središču razprtij. V Moskvi bazirano podjetje je ameriški predsednik Donald Trump označil kot nevarno za nacionalno varnost.

V začetku meseca je ameriško vlado o tem obvestila izraelska varnostno-obveščevalna služba, ki je navedla, da je Rusija program uporabljala za preiskovanje računalnikov z natančno opredeljenimi besedami. Izraelci so Američanom ponudili tudi dokaze, da so hekerji, podprti s strani Rusije, okužili Kasperskyja, in to je pripeljalo do obvestila o izogibanju uporabe njihovih protivirusnih rešitev.

V izjavi za javnost so povedali, da so zaskrbljeni zaradi tesnih povezav med vodstvenimi ljudi v moskovskem podjetju in ruskimi tajnimi službami.

Če so še v preteklih mesecih pri Kasperskyju trdili, da niso pod vplivom nobene vlade, so bili ujeti sredi geopolitičnih bojev med ZDA in Rusijo. Podjetje se je znašlo v težavah, saj sta vsaj dve vladni agenciji bili sposobni vdreti v njihove produkte, kar postopoma širi strah in nezadovoljstvo med njihovimi uporabniki.

V kratki izjavi za  javnost so dejali, da želijo preseči nezaupanje in omogočili neodvisnim preiskovalcem preveritev, ali so njihovi izdelki dovolj dobro zaščiteni pred napadi “vladnih agencij”. Dodali so še, da namensko v svojo programsko opremo nikoli niso vdelovali “varnostnih lukenj”. Imena podjetja, ki bo zanje preverili izvorno kodo, niso izdali, izjava pa vseeno nakazuje, da bo pregled kode neodvisen in izveden s strani svetovno priznanega podjetja v branži.

V Kremlju so vse vezi s podjetjem zanikali, ameriški predsednik pa je vseeno vsem javnim agencijam prepovedal uporabo njihovih protivirusnih rešitev. Kaspersky je bil prav tako odstranjen z liste priporočenih podjetij za vladno rabo, saj bi lahko njihovi produkti ogrozili zaupne informacije in informacijski sistem.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime