Test mikrofona: Asus ROG Strix Magnus

Glede na popularizacijo prenašanja igranja iger v živo in objavljanje igralnih videov na YouTubu je mikrofon za povprečnega igričarja že skorajda nuja. Aplikacije, kot sta Discord in Teamspeak, so olajšale medsebojno komunikacijo, medtem ko Skype uporablja že marsikatero podjetje. A s tem se je pojavila nova potreba, in sicer po mikrofonih. Nizko kvaliteten mikrofon je lahko prava muka za poslušalca, saj govorec zveni oddaljeno in nečisto, kar lahko povzroči več preglavic – vse od izgubljene igre, odganjanja potencialnih gledalcev pa do slabega vtisa na skupinskem podjetniškem srečanju.

Kot ustvarjalec imam tudi sam potrebo po kvalitetnem mikrofonu. Seveda obstaja več opcij, od kondenzatorskih pa do standardnih, nekateri so enostavni in se samo priključijo v računalnik, druge je potrebno podrobno nastaviti za najboljši rezultat. Zelo sem bil navdušen, ko sem izvedel, da je Asus zagnal lastni ROG Magnus USB mikrofon. Glede na to, da Asus z ROG označi le najbolj elitne izdelke njihove kolekcije, sem pričakoval zelo dobre rezultate. Mikrofon lahko kupite na EIGRE.si


Tehnične specifikacije

    • Usmerjenost:
      Enosmerna
      Dvosmerna
      Vsesmerna
    • Frekvenčni odziv
      Slušalke : 20 ~ 20000 Hz
    • Občutljivost: -35 dB ± 3 dB
    • Dodatki:
      ROG torbica
      1.5 m USB 3.0 pleten kabel
      QSG
      Adapter za stojalo: 5/8-27 standardni nosilec za mikrofone

Embalaža

ROG Strix Magnus pride v kompaktni, izjemno trdni škatli. Prvi vtisi so sicer, da gre za zelo drag dezodorant, a se po podrobnejšem ogledu izkaže, da gre le za zelo stilsko obliko mikrofona.

Zadnja stran na kratko opiše specifikacije mikrofona, možne načine uporabe ter glavne funkcije vsakega izmed gumbov in priključkov.

Ob odprtju te pričaka debel priročnik z navodili v več kot štiridesetih jezikih, pod njim pa tudi torbica iz blaga z mikrofonom ter debelim, pletenim 3.0 USB kablom, ki služi za povezavo z računalnikom. Edini problem je, da je z 1.5 m precej kratek, a na izgled je vzdržljiv.

 


Izgled

Če si ogledamo prvo stran mikrofona, ima vsekakor zanimiv dizajn, zaradi katerega izgleda kot zelo drag dezodorant. Črno-srebrna kombinacija zunanjosti skupaj s futurističnim izgledom z ostrimi linijami pripomore k stilski zunanjosti, h kateri še dodatno pripomore RGB LED-osvetljava.

Na zadnjem delu najdemo klasičnen Strix dizajn s črno pregrado, ki ločuje desno in levo stran. Na tej strani so prisotna tudi vsa stikala ter koleščki, skupno s priključkoma za PC avdio in mikrofon.

Na desni strani najdemo kolešček za glasnost priključenih slušalk oziroma zvočnikov in gumb za utišanje zvoka, pod njim še gumb za upravljanje LED-osvetljave, čisto spodaj pa še priključek za povezavo z računalnikom. Na desni strani je situacija podobna, le da tu najdemo kolešček za glasnost mikrofona, stikalo za menjavanje med načini usmerjenosti ter USB priklop za priključitev zunanjega postajališča.

Če mikrofon priključimo, se takoj prižge tudi LED-osvetljava. Seveda nima le stilskega pomena, ampak tudi prikazuje delovanje mikrofona – v primeru nedelovanja bodo lučke utripale rdeče. Na voljo so štirje različni osvetlitveni načini – statična osvetljava, dihanje, spekter in sinhronizacija z glasbo, seveda pa gre za RGB=osvetljavo, če ste to slučajno spregledali. Osvetlitvene cone so le na sprednji strani in spodaj, in čeprav ne zavzemajo velike površine, je osvetljava še vedno intenzivna.


Test

Kolikor sem imel izkušnje s kondenzatorskimi mikrofoni, niso najboljša izbira za igre. Glavni razlog za to je, da poberejo več zvoka iz okolice (na primer tipkanje) in da navadno pridejo z velikimi stojali. A vseeno sam uporabljam kondenzatorski mikrofon BM800 z dobrimi izkušnjami. Tega bom vzel tudi za primerjavo.

Kvaliteta zvoka

ASUS je za mikrofon zagotovo uporabil kvalitetne komponente, saj je kvaliteta izdelave na ravni semi-profesionalne opreme. Reprodukcija zvoka je zelo natančna in glede na nastavitev mikrofon pobere vse zvoke v okolici, glede na to, kam je usmerjen. Če je nastavljen na vsesmerno nastavitev, pobere vse v okolici, vključno z zvoki ventilatorjev, tipkanja in podobno, medtem ko na enosmerni usmeritvi pobere le vse pred seboj in z majhne razdalje ter govorca povsem izolira iz okolice. Na dvosmernem načinu je zaznavanje uravnovešeno, velika večina prostorskega zvoka je eliminirana, a vseeno je cona zaznavanja precej široka.

Možnost menjavanje med temi mo\nostmi je nekaj, kar naredi Strix Magnus dosti bolj fleksibilnega od večine tradicionalnih kondenzatorskih mikrofonov, saj ga lahko nastavite na želeno nastavitev glede na število govorcev, zvok iz okolice in postavitev. Uporaba mešalne mize ni potrebna, a jo vseeno priporočam, če želite iz kvalitete zvoka iztisniti največ – a tudi brez nje je na zelo visoki ravni.

Igre in snemanje

Najsi sem igral igre in komuniciral preko Discord strežnika ali pa snemal igralni video, kvaliteta zvoka je bila ves čas odlična, na enosmerni usmeritvi je bil zvok okolice povsem izoliran, medtem ko je na ostalih dveh pobral tipkanje in klikanje miške, a to je glede na postavitev, ko sem imel mikrofon postavljen blizu tipkovnice, pričakovano. Še ena stvar, ki sem jo pogrešal, je pop filter, kar je velika stvar, ko govorimo o kondenzatorskih mikrofonih in jo je potrebno vzeti v obzir, če kupujete stojalo za mikrofon.

Kvaliteta izdelave

Kot sem že omenil, je ena izmed stvari, ki me je zelo navdušila, kvaliteta izdelave, saj je tako kvaliteta samega ohišja kot tudi zgornjega dela z mikrofonom na zelo visoki ravni. Prav tako je tudi kabel debel in pleten, in s priročno torbico, ki pride zraven mikrofona, mi je bilo v tem aspektu vse na njem všeč.  Mikrofon lahko kupite na EIGRE.si


Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime