Test tipkovnice – Logitech G413 Carbon

Tipkovnice so tako za igričarje kot splošne uporabnike eden izmed najbolj nenadomestljivih pripomočkov. Naše roke na njih prebijejo večino časa, zato tega ni odveč imeti v mislih ob nakupu. V čem pa se sploh razlikujejo tipkovnice za 20 € od tistih za 100 €? Najpogosteje so cenovno ugodne membranske, nekoliko dražje pa mehanske. Če želite kupiti tipkovnico priznanega proizvajalca (zlasti mehansko), bo treba za večino od njih odšteti lep denar, z redkimi izjemami. In to izjemo sem tokrat prejel na test.

Mehanske tipkovnice se med seboj precej razlikujejo, saj uporabljajo veliko različnih tipov stikal. Toliko, da vseh niti nisem preizkusil. V tokratnem testu si bomo ogledali Logitechovo, cenovno razmeroma ugodno tipkovnico, ki uporablja Romer-G stikala, plod njihovega razvoja. Logitech je tudi sicer eno izmed najbolj priljubljenih podjetij med igričarji, saj izdelujejo kvalitetne volane, kontrolerje ter predvsem miške in tipkovnice. Ampak začnimo na začetku. Logitechu je uspelo izdelati privlačno tipkovnico, ki sem jo že po nekaj dneh uporabe vzljubil. Če kdo še ne ve, govorimo o G413, ki se trži za dobrih 89 €. Čeprav ni robustna kot Logitech 810 Orion Spectrum ali majhna kot G Pro, gre za dobro zasnovan produkt, če ste pripravljeni žrtvovati nekaj bonbončkov. S ceno jim je uspelo spodkopati primerljiva konkurenta Corsair Strage in HyperX Alloy, s tem da še vedno ponuja skorajda identične lastnosti.


Tehnične specifikacije

  • Dimenzije: 132x445x34 mm
  • Teža brez kabla: 1105 g
  • Dolžina kabla: 1.8 m
  • Romer-G mehanična stikala
  • Vzdržljivost tipk: Do 70 milijonov pritiskov
  • Višina zaznavnosti: 1.5 mm
  • Teža pritiska: 45 g
  • Maksimalna dolžina pritiska: 3 mm
  • USB protokol: USB 2.0
  • Vgrajeni USB porti: 1x USB 2.0
  • Osvetljava tipk: Enojna barva

Embalaža

Sama embalaža ni nič posebnega in je precej enostavna. Sprednja stran nudi minimalno količino podatkov, v kaj se podajate ob nakupu. S precej veliko sliko tipkovnice, ki prekriva večino tega dela, ostane le malo prostora za napise, zato so ti omejeni na ime ter kakšno besedo o stikalih.

Tudi zadnja stran je bolj skopa z informacijami in ne vsebuje tehničnih specifikacij. Izpostavljene so štiri slike, ki prikazujejo Romer-G stikala, USB-pristanišče, WASD ter aluminij, ki je bil uporabljen za izdelavo ohišja.

Notranja škatla se odpre na standarden način, tipkovnica pa je znotraj dobro zaščitena v plastični vrečki. Ob nakupu prejmete še 12 nadomestnih tipk, s katerimi lahko zamenjate WSAD, 1–5 in še nekaj drugih tipk, kar je dobrodošlo predvsem za igričarje. Prav pride tudi orodje, namenjeno snetju posameznih tipk za lažjo izmenjavo.


Izgled

Izredno všeč mi je preprost dizajn, ki je čist in ne vsebuje baročnih linij. Zgornja plast je sestavljena iz brušenega aluminija, kar za spodnji del ne velja, saj je ta iz standardne plastike. Ker so tipke vstavljene v okvir, je čiščenje preprosto, saj jih ni treba odstranjevati – brezokvirne tipkovnice so pač izjemno priročne za čiščenje (podobno Ozone Battle Spectra) in s pomočjo kompresorja se jih lahko v trenutku očisti. Kogar sicer zna zmotiti, da na levi in desni strani tipke niso zaščitene, vendar se ne snamejo tako zlahka kot pri zgoraj omenjeni Ozone tipkovnici.

Ob daljši uporabi sem opazil manjko počivalnika zapestja. Sama tipkovnica nikakor ni neudobna, a kljub temu ostaja grenak priokus. Tipke so plastične in črne mat barve, s čimer ne izstopajo od konkurence. Sama konstitucija jih naredi udobne, se pa ob straneh čuti nekaj ostrine, kar boste občutili zlasti igralci športnih iger.

Čeprav sem v zadnjem letu skozi roke dal že kar nekaj tipkovnic, me je tokratna izjemno pozitivno presenetila. Že na začetku lahko povem, da nima RGB-osvetlitve, ampak pozna samo rdečo ali belo (odvisno od tega, ali ste kupili črno ali srebrno tipkovnico). Makro tipke niso prisotne, prav tako ne vsebuje ločenih medijskih tipk. Nekatere izmed njih je mogoče izvesti s kombinacijo FN (funkcijskega gumba) in določenih F tipk. S tem lahko nastavljate glasnost, vklopite gaming način (izklopi Windows tipke), nastavite svetlost (v 5 korakih) in predvajate (ali pa preskakujete) filme, glasbo ipd.

Osnovne funkcije so torej vseeno prisotne, te pa najdemo tudi pri konkurenci.Gre seveda za višji vstopni rang, to se pozna v manjku nekaterih bonbončkov, kar pa vsaj mene ni oviralo ob uporabi. Če priznam, sem prav vesel, da sem se tokrat izognil diskoteki na mizi. Sicer so stikala precej vzdržljiva in po tovarniških specifikacijah naj bi zdržala do 70 milijonov pritiskov.

Na skrajnem desnem delu se nahaja še USB 2.0 priklop, kar mi je bilo resnično všeč, saj je zmožen poganjati tudi prenosni disk in je bil vsaj pri meni redno zapolnjen. Morda bi pričakoval USB 3.0, vendar ne bom pretirano kompliciral, vsaj v tem segmentu ne. Ob uporabljate brezžične miške, ga boste sploh vzljubili, ko jo bo potrebno polniti. Na dnu se nahajajo še hodi za kablovje, ki pa niso namenjeni tipkovnici. Če uporabljate žične slušalke, jih le izkoristite 🙂 .


Test

Kot sem že omenil, so se pri Logitechu odločili, da tokrat na tipkovnico ne vgradijo membranskih ali Cherry MX stikal kot v nekatere druge cenovno ugodne rešitve, odločili so se za celotna Romer-G stikala. Če jih še niste preizkusili, gre za odzivna in relativno tiha mehanska stikala. Tipke imajo 2.5 mm hoda za zaznavo. Čeprav je hod velik, sem se nanj privadil v kratkem času, in tudi med samim tipkanjem napravil manj napak.

Nekateri oboževalci Cherry variante boste ob tem žalovali, a po mojem mnenju izbrana stikala nudijo idealno mešanico udobja, odzivnosti in glasnosti, zaradi česar je tipkovnica idealna tako za delo kot za igre. Teža, potrebna za pritisk, je z 45 g dokaj standardna, a se zaradi ublažitve po mestu pritiska občuti malo večja, kot pa dejansko je. Skupna dolžina poti je 3 mm, kar je nekoliko manj, kot to velja za Cherry stikala – te imajo namreč pot 4 mm.

Odvisno od načina tipkanja in prejšnjih izkušenj s tipkovnicami se vam bodo stikala zdela glasna ali relativno tiha. Zagotovo ne gre za najtišjo tipkovnico na trgu, a je prav tako ne bi primerjal s kakšno rjavo Cherry varianto, saj bi bilo to neenakovredna primerjava. Če želite kaj tišjega, še vedno preostanejo alternative s Cherry MX Silent ali rdečimi stikali.

Med igrami se tipkovnica obnese zelo dobro, nizka pot omogoči večjo odzivnost, kar je koristno predvsem za ljubitelje strategij, ki obožujejo uporabo bližnjic. Med uporabo nisem naletel na nobeno težave na področju zaznavanja ali udobja.

Programska oprema

Kot to vedno velja za Logitech opremo, vam priporočam, da si pred uporabo snamete programsko opremo. Omogoči kar nekaj koristnih opcij, kot je dodajanje makrotov na obstoječe tipke, izdelavo različnih profilov za igre, katere tipke so onemogočene med Game načinom in spreminjanje svetlosti osvetljave. Prav tako lahko v njej preko toplotne mape spremljate svoje tipkarske navade.

Torej, gre za dober kos programske opreme, ki je standarden za vse Logitechove izdelke in ne nudi nobenih posebnih presenečenj, a prav tako ni od muh.


Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Loiogitech G413 je ena izmed meni najbolj ljubih tipkovnic na trgu. Njen preprost ampak markanten videz kar kliče po pogledu, po drugi strani jo je zaradi povzdignjenih tipk mogoče preprosto očistiti. Standardno dobra Romer-G stikala in osvetlitev v beli ali rdeči barvi pa lepo zaključi že tako popoln produkt. Sem že omenil nizko ceno, kjer je tipkovnico mogoče dobiti za 89€? Popoln paket kakopak.Test tipkovnice – Logitech G413 Carbon