Test diskovne postaje – NAS Synology DS418j

Če ste na trgu za vstopnimi NAS postajami z možnostjo priklopa do štirih diskov, je Synology DS418j ena izmed zadnjih novitet, na voljo kupcem. Zasnovan je bil kot zamenjava za predhodnika DS416j, katerega je mogoče kupiti že nekaj časa. Na tem mestu se najbrž sprašujete, kaj pomeni j na koncu modela? Gre za oznako za vse Synology naprave, namenjene osebni in domači rabi. Če oznake j na koncu ne opazite, gre za dražje in zmogljivejše modele, namenjene predvsem poslovni rabi.

Če slučajno še ne veste kaj NAS je (network-attached storage), gre za neko vrsto lokalnega oblaka, na katerega lahko shranjujete datoteke, varnostne kopije, filme, glasbo in vse delite z računalniki v mreži. Za razliko od spletnih oblakov imate tukaj v rokah kompleten nadzor, vsebino pa ne-izpostavljeno nezaželenim očem. Saj poznate pregovor: “Enkrat na spletu, za vedno na spletu”. Za njegovo uporabo ne boste potrebovali ločenega monitorja, tipkovnice ali miška, saj se vsa konfiguracija izvaja znotraj brskalniške seje. To lahko storimo iz vsakega računalnika v omrežju, razen če predhodno določimo izjeme in dostopnost. Napravi pripada neodvisna zaznava in dodeljen ji je lasten IP naslov.


Tehnične specifikacije

  • CPU: Realtek RTD1293 Dual Core 1.4GHz
  • Spomin: 1GB DDR4
  • Mesta za diske: 4
  • Podprti diski: 3.5″, 2.5″ SATA HDD + 2.5″ SATA SSD
  • Maksimalna interna kapaciteta: 48TB
  • Priključki: RJ-45 1GbE LAN Port, 2xUSB 3.0 Port
  • Dimenzije:  184 mm x 168 mm x 230 mm
  • Teža: 2.21kg
  • Ventilatorji: 2x 80mm x 80mm

Test

Kot sem že omenil, je glavna prednost NAS, da omogoča različnim uporabnikom v lokalnem omrežju dostop do skupnega hranilnega prostora in ker je vse na enem mestu, poenostavljen dostop do podatkov, prav tako pa lahko po želji nanj podatke tudi kadarkoli nalagate. Seveda vse datoteke niso namenjene vsakemu očesu, česar se zavedajo tudi proizvajalci. Tako lahko konfigurirate, do katerih map in podmap podatkov lahko dotičen uporabnik dostopa. Velko proizvajalcev NAS postaj sodeluje z lastniki storitev v oblaku in kupcem ponuja tudi možnost dodatne zaščite z izdelovanjem varnostnih kopij NAS v oblak, v zameno za plačilo.

Sedaj, ko vsaj približno vemo, kaj nam NAS omogoča, se posvetimo specifičnemu modelu DS418j, ki je skoraj identičen svojemu predhodniku. Vseeno so tukaj tri ključne razlike. Prva izmed njih je, da uporablja Realtek-ov dvojederni procesor napram dvojedrnega Marvell procesorja, podvojila pa se je tudi pomnilniška kapaciteta in sicer iz 512MB na 1GB. Procesor novejšega modela podpira dešifriranje podatkov na lastnem nivoju, kar pospeši branje kriptiranih datotek. Žal še vedno ni podpore za strojno transkodiranje, a to je nekaj, kar bomo morda dobili v naslednjem modelu. Fantastična novost je tudi podpora 10TB diskov in tako lahko hranilni prostor povečate vse do 40TB.

Na sprednjem delu se nahajajo LED indikatorji. Označujejo aktivne diske, delovanje in povezavo v omrežje. Na slednje ga je mogoče priklopiti preko Gigabit LAN priklopa. Ker je priklop samo eden, je v operacijskem sistemu definirana omejitev na 10 istočasnih uporabnikov, kar pa za domače uporabnike v veliki večini ni težava, obenem pa poslovne uporabnike “sili” v nakup zmogljivejših DS1517+ in DS916+ modelov. Na NAS sta se tokrat znašla dva USB 3.0 priklopa, ki sta nadomestila 1x USB 3.0 in 1x USB 2.0 prejšnjega modela. Na njiju lahko priklopimo dodatne zunanje diske, standard 3.0 pa bo zagotavljal hitrejšo bralno-pisalno sposobnost, ki je kot nalašč za dodatni nivo hibridnih RAID načinov. Še en izgovor več za odložitev dneva, ko bo zaradi pomanjkanja prostora na vgrajenih diskih potrebno kupiti zmogljivejši NAS, saj bomo lahko preprosto dodali le zunanji disk.

Nekateri znate pogrešati “hot-swap” funkcijo za hitro izmenjavo diskov pri prižgani postaji, ampak to ni nič novega, saj tega ni podpiral niti predhodnik.

Ko sem s štirimi vijaki odstranil ohišje, je bila notranjost preprosto dostopna, vse komponente pa zlahka vidne. Vgrajen pomnilnik je prekrit s kovinsko ploščico, ki skrbi za hlajenje, isto velja tudi za procesor. Zaradi izjemno nizke porabe in posledično segrevanja tudi na procesorju zadoščajo hladilna rebra brez ventilatorjev. Ko smo že pri porabi, je DS418j z priključenima dvema diskoma porabil 15W, v stanju varčevanja porabe pa 8W. Slednje pomeni, da se je poraba znižala za dobrih 30%. Pri celoletnem delovanju to pomeni do 70KW prihranka ob celoletnem delovanju.

Na zadnji strani se nahajata dva 80mm ventilatorja, ki jo je ob delovanju v neposredni bližini mogoče slišati, a vseeno nista moteča. Omeniti velja, da ventilatorji nimajo PWM, a vseeno je njihovo hitrost mogoče nastaviti znotraj OS. Na voljo so “Full Speed Mode, Cool Mode, Quiet Mode in Low Power Mode.”

Synology je na strani navajal, da lahko DS418j dosega do 112MB/s bralne in 87MB/s pisalne hitrosti, z uporabo RAID 5 in povezave preko računalnika z Windows operacijskim sistemom. Bralna hitrost je nekakšen maksimum, ki ga preko gigabitnega LAN lahko dosežemo, medtem, ko je pisalna hitrost nekoliko nižja kot pri predhodniku (DS416j). Bolj temeljit pregled je podal pojasnilo. Pisanje pri modelu DS518j se je izvajalo na kriptiran disk, medtem, ko je predhodnik pisal na nekriptiranega. Kljub vsemu je to več kot dovolj za domače pa tudi manjše poslovne uporabnike, razen če delate za NASO, ali pa je vaš življenjski moto prestavljanje terabajtnih datotek.

V testiranju smo sami uporabili 2x4TB WD Red diskovje, ki je za domačega uporabnika eno izmed priporočenih (ob drugih diskih, ustvarjenih specifično za NAS sisteme, kot so Seagate Ironwolf). Z dodajanjem večih diskov se je hitrost pisanja nekoliko upočasnila, na bralno hitrost vpliva ni bilo. Čeprav lahko uporabljate tudi SSD diske, maksimalna hitrost DS1418J ne dovoli uporabe SSD za predpomnilnik konvencionalnih pogonov, kar DS1817 dovoli.

Programska oprema

Kot vse preostale Synalogy-eve naprave je tudi na našem NAS nameščen operacijski sistem DiskStation Manager (DSM) 6.1. Slednji ponudi pričakovani nabor funkcij in konsistentno uporabniško izkušnjo, ki je značilna za DSM. Res je, da ne podpira nekaterih naprednejših funkcij, kot je naprimer BTRFS datotečni sistem in sprotno transkodiranje (ki pa tudi do sedaj niso bile podprte na J modelih, ki so, kot sem že napisal, namenjeni predvsem domačim uporabnikom).

Če želite preizkusiti, ali vam DSM 6.1 odgovarja, lahko na Synology-evi spletni strani preizkusite emulator. Povezava vam bo omogočila 30 minutno seanso in spoznavanje z vmesnikom. V obzir vzemite, da gre za preizkusno (demo) varianto in so nekatere administratorske nastavitve izvzete

Ko boste opravili namestitveni postopek, boste morali vnesti prej željeno uporabniško ime in geslo. Znašli se boste na namizju, ki je nekakšna mešanica operacijskih sistemov Gnome in Windows. Uporabniški vmesnik je dobro narejen, tako, da ga z malo navajanja lahko hitro osvojite. Kot je v navadi, boste lahko do najuporabnejših funkcij in programov dostopali preko bližnjic na namizju. Na desni strani boste opazili ikonico, ki prikazuje zdravje postaje in obremenitev procesorja in pomnilnika.

Osrednja aplikacija je control panel (nadzorna plošča), znotraj katere se nahajajo vse nastavitve, potrebne za dodatno konfiguracijo. Tovarniško je vklopljenih že kar nekaj dodatnih kosov opreme, kot so datotečni sistemi. Ob določitvi particij boste morali samo ustvariti deljene datoteke in dodeliti dovoljenja za dostop do njih. Seveda bo poprej potrebno dodati uporabnike in jih razvrstiti v skupine (skrbniki, napredni uporabniki, uporabniki, gosti). V kolikor niso dodani lahko za datoteke določite gostujoči ali javni račun ter mu dodelite bralno/pisalne pravice. Če uporabljate Windows Active Directory domeno, lahko NAS konfigurirate, da sinhronizira podatke iz te domene. V tem primeru boste prav tako lahko uporabnikom domene dodelili dostop do deljenih map in tako odstranili potrebo po ločenih uporabniških računih za oba sistema.

Pod omrežje (Network menu) boste našli vse nastavitve, ki so povezane s konfiguracijo omrežja. Ker ima zgolj en LAN priključek, ni mogoče nastaviti tako imenovanega “load balancing”, kar je mogoče pri nekateri NAS z več LAN priključki. Dvojni Lan je funkcija, ki jo omogoča tudi cenovno podoben Netgear ReadyNAS 214, čeprav boste potrebovali agregacijsko stikalo in računalnike z dvojnimi LAN vrati.

Če vas že malce skrbi, ker v načrtu niste imeli, da bo NAS ob usmerjevalniku? Mogoče je dokupiti Wi-FI ključ ali bluetooth adapter in NAS z omrežjem povezati brezžično. Ne smemo pozabiti še na varnost. Pod zavihtek security je priporočljivo nastaviti nastavitve, kot so timeouts, firewall in certifikate. Preko požarnega zidu lahko omejite promet k in od NAS in s tem pripomorete k varnosti omrežja.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Synology DS418j je ena izmed boljših NAS postaj za dom. Od perfektnosti jo oddalji zgolj visoka cena, kjer bo marsikdo raje poiskal tudi do 50% cenejšo alternativo, na račun nekaterih dobrot.Test diskovne postaje - NAS Synology DS418j