Katero grafično kartico kupiti (December 2017)?

Grafične kartice so ena izmed bolj zanemarjenih tem v zadnjem času, kar je bilo moč opaziti tudi na našem portalu. Kar nekoliko neverjetno je, da pretekli pregled trga sega v februar, ko je izšla prenovljena Polaris serija. Izpustil sem tako izid letošnje najzmogljivejše kartice Nvidia GTX 1080 TI (pascal),  bolj mlačno sprejetih gt 1030 in 1070 ti, kot tudi izjemno težko pričakovane Vege, ki jo je zaradi “zlate (kripto) mrzlice” skoraj nemogoče dobiti. V bistvu je trg še vedno prikovan v roke kripto-kopalcev in rast vrednosti Bitcoina in preostalih kovancev je grafoljubom povzročila marsikateri siv las.

Situacija je prevetrena, kot že dolgo ne, čas za nakup ni najprimernejši, ampak vseeno, za vas sem pripravil prirejeno lestvico najboljših kartic, ki jih lahko dobite v posameznem razredu.

Vstop v gaming (~100€)

V prejšnjem prispevku sem dodal to kategorijo, v kateri se bo znašla cenovno ugodna grafična rešitev, ki bo sposobna poganjati tudi najnovejše igre. Med novimi je zmagovalka Nvidia GT 1030 2GB GDDR5, ki je izšla sredi poletja. Za ceno okoli 70€ ponuja veliko in tako cenovno, kot tudi po zmogljivosti nekoliko prekaša neposrednega tekmeca, RX 550. Za igranje AAA naslovov bo vseeno potrebno spustiti nastavitve (FHD) in najzahtevnejše igre igrati na nizkih (LOW) nastavitvah. Za več zmogljivosti se lahko ozrete po rabljenih GTX 950 in 960. Vseeno je nesporna zmagovalka GT 1030, saj bo igričarja, ki vstopa na najhitreje razvijajoči trg, ne bo razočarala. Vsaj dokler so pričakovanja realna.

Nezahteven gamer (~150€)

Kategorija namenjena vsem igralcem, ki ne daste toliko na grafično podobo in visoke nastavitve, temveč želite uživati v gladki igralni izkušnji v željnih igrah. Še februarja je v razredu kraljevala RX 460 2GB, situacija pa se je od takrat nekoliko začinila. Tako sta se tokrat med seboj spopadli RX 560 4GB in GTX 1050 2GB. Kartici sta po zmogljivosti skoraj identični, v nekaterih naslovih zmaga ena, drugič druga. Če imate FreeSync zaslon, gledate v prihodnost (4GB) ali pričakujete razvoj DX12 scene vsekakor vzemite RX 560, s katero ne morete zgrešiti. Zmagovalka vseeno ostaja GTX 1050. Na njej bo preverjeno mogoče igrati vse AAA naslove (vedno govorim o FHD – 1920×1080) na srednjih do visokih nastavitvah, brez znojenja napajalnika. Porabi namreč do 75W in za mnoge različice ni potreben niti noben dodaten 6 pinski priključek, saj se napajajo iz PCI-e reže. Če k temu prištejemo še nizke temperature in tiho delovanje imamo zmagovalca.

Gaming (~250€)

Rudarji so nam zakuhali tudi tukaj. Razprodane RX 570 in 580 lahko iščemo z daljnogledom, pa bo kljub temu potrebno veliko sreče. Tako mi ne preostane nobena druga možnost, kot, da zmagovalca v brezkonkurenci proglasim GTX 1060 3GB. Ne me razumeti narobe, kartica ponuja fantastično zmogljivost, ki je enaka predhodnici GTX 980, vendar nekoliko skrbi odločitev za zgolj 3GB grafičnega spomina. V nekoliko nadgrajeni različici, jo lahko na policah najdete v obliki GTX 1060 6GB, ki pa je dražja za kar 50-100€, kljub temu, da je zmogljivejša za manj kot 10%. Na tem mestu moram pokarati Nvidio, ker je kljub temu, da ne gre za enaki kartici, pustila enako ime, kar bo in je nedvomno zavedlo marsikaterega kupca. Izbira je torej jasna, občutek pa nekoliko zagrenjen. Vseeno bo več kot kos vsaki igri, ki jo ogledate na najvišjih nastavitvah, za Pascal skromna poraba pa samoumevna.

Gamer s pedigrejem

(350-500€)

Napetost se stopnjuje, tempo narekuje, AMD-ju nabojev, vedno bolj zmanjkuje. Izbira tudi tukaj, vsaj trenutno, ni težka. V bistvu imamo zaradi razprodane Vege (ki je ob Fury edina kartica, ki je dejansko nikoli nisem imel možnosti preizkusiti) na voljo samo GTX 1070 in inferiorno GTX 1080 v obliki GTX 1070 TI, ki je poslednji prišlek na trgu v letošnjem letu. Noviteta ima nekaj Cuda jeder manj od 1080, grafični pomnilnik pa si deli z 1070 (GDDR5 – brez x). Okoli slednje z razlogom kroži kar nekaj vprašljivih govoric, saj so pri Nvidia proizvajalcem prepovedali tovarniško navijanje kartice. Tako imajo vse, od najcenejših referenčnih, do top modelov s hibridnim hlajenjem enako hitrost jedra (core clock) 1607MHz, kar je svojevrstna kontroverznost. K sreči jo lahko navijemo sami, zaradi zmedenih cen na trgu, pa postane zmagovalec v tej kategoriji. Po zmogljivosti je za dobrih 15% hitrejša od 1070 in za 10% počasnejša od 1080. Zaradi že večkrat omenjene problematike so cene ponovno v porasti in nič neobičajnega ne bo, če boste morali za zmagovalko iz denarnice izvleči tudi do 550€. Vseeno bo vaša igralna izkušnja odlična, tudi na višjih ločljivostih, k čemur pripomore 8GB grafičnega spomina. Kljub zmogljivosti bo zaradi nizke porabe ostala tiha in hladna, vsaj dokler si je ne omislite v prenosniku.

Kralj na prestolu

Govorimo seveda o GTX 1080 TI, ki na trgu žal nima konkurenta z rdečega tabora. Gre za monsteriozno kartico, ob držanju katere bingeln zraste tudi največjemu softiču. Prestiž ni poceni in zanjo bo potrebno odšteti 850€, za kar lahko dobite že spodoben gaming računalnik. Vendar če preprek ni, jih pač ni kajne 😉 ? Pričakovano se ne bo pretirano zadihala v nobenem novodobnem naslovu (FHD), v kolikor si lastite primerno zmogljiv procesor. Gre za praktično prvo grafuljo, ki je sposobna samostojno poganjati igre na najvišjih nastavitvah v 4k. Za ta dosežek si zasluži spoštovanje vsakega gamerja.

Tako, pa je za nami prenovljeni priročnik pri nakupu nove grafične kartice. Večkrat sem omenil, da je trenutno obdobje neprijazno, do kupcev novih grafičnih kartic, vsaj nad 150€. Seveda bo situacija, do padca vrednosti Bitcoin-a ali izida zmogljivejših mining rešitev, ostala znotraj bermudskega trikotnika. V komentarjih z nami delite katero grafično rešitev uporabljate sami.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime