Pregled: Dr. Web Security Space 11.0 protivirusna zaščita

Dr. Web prihaja izpod rok istoimenskega ruskega razvojnega podjetja, zasnovanega v 1992. Nudi širok nabor raznih varnostnih izdelkov za namizne računalnike ter mobilne naprave, med drugim tudi protivirusno zaščito Dr. Web, ki smo jo nedavno prejeli v test. Vsi se vse bolj zavedamo pomena kvalitetne zaščite računalnika, sploh, če imamo na njem shranjene občutljive podatke – pa naj si gre za družinske fotografije, denarnico priljubljene kriptovalute, diplomsko delo… možnosti je ogromno. Kaj torej omenjena protivirusna zaščita omogoča? Nudi realno-časovno zaznavanje zlonamerne programske opreme, spremljanje vedenja programov in dodatno tudi požarni zid. Ta med drugim omogoča filtriranje paketnih plasti, realno-časovno spremljanje aplikacij in prilagoditev, kaj katera izmed njih lahko dela preko spleta.

Kako pa je s ceno? Situacija je, preprosto rečeno, malce zmedena. Najcenejša licenca stane 13€, veljavna je eno leto in omogoča zaščito enega računalnika – a ne vsebuje tehnične podpore. Če želite to, se cena podvoji na 26€. Obe opciji nudita tudi popuste, v kolikor zvišate čas licence ali dodate več računalnikov. Tako je na primer končna cena za triletno zaščito treh računalnikov 87€.

A to ni vse, saj podrobni pogled na cenik ponovno povzroči nekatere nejasnosti. Podjetje te stalno dreza, “daj kupi še varnostni paket s filtrom proti neželeni pošti, starševski nadzor, URL filtriranje, varnostne kopije, nadzor naprav in brezplačno zaščito za poizkus obnovitve enkriptiranih datotek, če si slučajno žrtev izsiljevalcev”. Ta možnost je na voljo za nizko, nizko ceno 14€ brez tehnične podpore, podvojeno ceno s to in ponovno dodatnimi popusti z daljšim časom ter več uporabniki.

Pa niti to ni vse, saj Dr. Web obljublja tudi impresivne popuste za dolgoročne uporabnike, ki znašajo vse do 40%. Vsekakor ponudba in posledično antivirusna zaščita postaja vedno bolj mikavna.

Namestitev

Osnovnega Dr-Web Anti-virus programa žal ni mogoče brezplačno preizkusiti, zato pa testno obdobje 3 mesecev omogoča najbolj popolna različica Dr-Wev Security Space, ki je še namenjena domačim uporabnikom. Za pridobitev tri-mesečno licence se bo potrebno registrirati, kar pomeni posredovati svoj e-poštni naslov. Če želite anonimnost, eno-mesečna testna licenca od vas ne bo zahtevala ničesar.

Velikost instalacijske datoteke za današnje čase ni nič posebnega in znaša 350MB, sam namestitveni proces pa je preprost. Seveda je ponoven zagon računalnika po namestitvi nujno zlo. Ob brskanju po inštalacijski mapi sem opazil, da so datoteke urejene in digitalno podpisane. Presenečen sem bil ob ugotovitvi, da je dodana samo ena komponenta, ki ni delo ekipe Dr-Web. To je spam filter studia Vade Secure. Definitivno dober znak, ki kaže na to, da podjetje razvija svoje hišne rešitve, kar zagotavlja dobro medsebojno kompatibilnost.

Čeprav proti-virusna zaščita v ceni vključuje tudi požarni zid, bo tega potrebno namestiti ločeno in žal to ni tako preprosto, kot par pritiskov na gumb. Po namestiti in konfiguraciji boste deležni kar nekaj pojavnih oken, kjer bodo posamezne aplikacije zahtevala dostope do pristanišč (portov), kjer jim bo požarni zid dovolil opravljati promet. Za nevešče uporabnike je to opravilo lahko stresno, saj ne bodo vedeli namenov in funkcij velike večine programov, ki bodo spraševali za dostop.

Podobno je tudi marsikje drugod vidna prioriteta na tehnične funkcije namesto poenostavljenosti. Poglobitev v nastavitve razkrije nekaj zanimivih nizko-nivojskih nastavitev, s katerimi lahko še dodatno definirate delovanje. Želite preprečiti modifikacije HOSTS datoteke, dostop do diska, spremembe varnega načina, nastavitev, kaj se zažene ob zagonu računalnika? Vse in še več je na voljo tu in bo razveselilo predvsem napredne, bolj tehnično naravnane uporabnike. Če ne sodite med te ali se vam s tem ne da ukvarjati, lahko omenjene funkcije povsem ignorirate in še vedno boste anti-virusni program lahko uporabljali brez problemov.

Funkcije

Protivirusna zaščita uporablja več tehnologij, ki skrbijo za zaščito pred vsiljivo programski opremo z Hypervisor komponento. Še vedno nisem točno prepričan glede delovanja, ampak sistem je uspešno zaščitila pred preprostimi napadi. Ustavitev procesa samodejno in ročno ni možna, saj je Dr.Web to zavračal, kar bo pripeljalo do povečane varnosti in ga ne bo preprosto zaobiti.

Sam meni je precej osnoven. Ob pritisku ikone na meniju, se bodo odprle nekatere nastavitve. Za spreminjanje česarkoli bo potrebno odkljukati ključavnico v spodnjem levem kotu. Vendar je najpomembnejšo iskalo (ekspresno, popolno, po želji) dobro vidno in večjih težav ne bi smelo povzročati tudi neveščim v angleščini. Program v slovenščini žal še ni na voljo.

Ekspresen način prečesavanja ni tako hiter, kot da misliti ime. Za hiter pregled testnega računalnika je potreboval 9 minut, med tem, ko so nekatere konkurenčne rešitve to naredile v polovičnem času. Vseeno ne morem spregledati, da je iskanje opravil natančno in zabeležil vsak neželen program, ki sem ga vrgel predenj. Morda celo nekoliko pre-natančen, saj je kot potencialno nezaželeno označil tudi mojo HOSTS datoteko, ker ni bila Windows-ova privzeta (pred tem sem posegal vanjo). Pregled testne mape z velikim številom datotek in vstavljenimi par testnimi virusi je vzel nekoliko več časa kot pri večini konkurenčnih programov, a vsi nastavljeni virusi so bili odkriti, tokrat brez lažnih alarmov.

Dr. Web Anti-virusni program žal nima URL filtra, ta funkcija je rezervirana za “Security Space” paket. To pomeni, da ne vključuje zaščite pred ribarjenjem (phishing), čeprav bo nesnaga vseeno zaznana takoj ob prenosu na računalnik.

Zaščita

Dr.Web Anti-virus je našel in odstranil vse testne viruse, a brez težav vseeno ni šlo. Kot že omenjeno, je našel in označil tudi marsikatero nenevarno programsko opremo.

Testni programi, kot Real-World Protection Test pokažejo, da je med najboljšimi anti-virusnimi programi razlika med zaznavanjem manjša od 0.5% in natančna ocena bi tako vzela dolgoročno testiranje ter več tisoč vzorcev najnovejše neželene programske opreme, kar v danem času ni bilo možno. Ena rešitev tega problema je, da se zanesemo na preverjene teste anti-virusnih programov. Težava z Dr. Web leži v dejstvu, da program ni bil vključen v večje teste zmogljivosti anti-virusne zaščite in tako enostavno na voljo ni dovolj podatkov, da bi lahko natančno označili zmogljivost in zanesljivost, razen v manjšem številu testnih primerov, kjer je delo opravil brezhibno.

Če sodite med manj tehnično podkovane uporabnike, ki iščejo zanesljivo zaščito, tako nisem povsem prepričan, če bi ga priporočil. Osebno sem ga lahko uporabljal brez težav in marsikatera funkcija se je izkazala za zelo koristno, a zaradi manjšega števila testov rezultati niso natančni prikaz delovanja.

V kolikor želite izvesti lastne teste, vas tu čaka dobra novica. Podjetje je veliko bolj transparentno glede uporabljenih tehnik in tehnologij od večine konkurentov. Za boljši občutek lahko preverite strani  ‘Anti-virus engine technologies’ in ‘Preventive protection’.

Konec koncev

Gre za interesantni anti-virusni program, ki združuje več mogočnih nizko-stopenjskih tehnologij, ki vas obvarujejo pred nepridipravimi. Ni najbolj primerna za začetnike in standardne uporabnike in težko je natančno preveriti njeno zmogljivost, a podkovanim uporabnikom priporočam, da jo preizkusijo. To še ne pomeni, da ni primerna za ostale, a ti ne bodo zmogli v celoti izkoristiti potenciala ter funkcij, ki jih zaščita nudi.

S programom se boste zavarovali pred virusi, črvi, trojanskimi konji, prevzemom nadzora, oglasnimi programi, vohunsko programsko opremo in ostalimi tveganji. Osrednjo zaščito bo predstavljala zaščita v realnem času, ki ji bo še dodatno pomagal požarni zid. Računalnik sem glede na potrebe lahko preiskal v treh načinih (hiter, popolen ali preveril zgolj izbrane lokacije.) Prav tako porabi med normalnim delovanjem malo sistemskih resursov, ob tem pa je tudi cenejši od večine konkurenčnih rešitev, saj je najbolj napreden paket na voljo za 26€ (brez davka) letno.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime