Samsung Galaxy S9 – kaj vemo o njem?

Vsi, ki ste pričakovali njegovo predstavitev na CES 2018, ste najbrž malce razočarani, ampak nič ne de. Pri Samsung-u so potrdili, da bodo najnovejši telefon javnosti predstavili že naslednji mesec, najverjetneje na MWC 2018.

Za naslednika popularnega Samsung Galaxy S8 bomo tako morali počakati še dva meseca. Pa si poglejmo, kaj o S9 vemo doslej.

Kakšna bo cena?

Ko govorimo o ceni najzmogljivejših telefonov, se marsikomu dvigne pritisk in zašibijo kolena. Cenovno ugodnega telefona tudi tokrat ni pričakovati. Po predvidevanjih se bo cena gibala okoli 700€, kot je ob izidu stal že predhodnik. Govora je seveda o osnovni enačici. Sami ne pričakujemo masovnih sprememb izgleda, kar smo upošteval tudi pri ceni.

Izid je napovedan za naslednji mesec, kdaj pa ga bomo dejansko ugledali na policah je manj jasno. Sam stavim na marec ali april.

Prihajajoči petičnež naj bi, glede na govorice, bil dosegljiv v več izvedbah, ki naj bi vsebovale po 4GB pomnilnika in 64GB,128GB prostora za shranjevanje.

Zaslon

Neimenovan vir je izdal, da Samsung na samem zaslonu dela že od marca 2017. Če informacije držijo, so si za njegov dizajn vzeli 6 mesecev časa več, kot je to običajno.

Zadržali naj bi razmerje, ki smo ga imeli v S8, to je 18.5×9. Tudi velikost naj bi ostala enaka, torej 5.8 inch, čeprav so se v zadnjih dneh pojavila namigovanja za 5.56 inch. Zagotovo bo ukrivljen in tako nadaljeval Samsung-ov trend Super AMOLED zaslonov z odličnim kontrastom in dobro barvno reprodukcijo.

Ena večjih sprememb bo v zaslon vgrajen bralnik prstnih odtisov, če trditve seveda držijo. Nov Qualcomm-ov bralnik prstnih odtisov se lahko namreč nahaja tudi pod precej debelimi zasloni in OLED tehnologija (uporablja Samsung) je bila posebej navedena pod podprtimi primerki.

Ne moremo tudi mimo Synaptic-ove najave zaslonskega bralnika in omembe “infinity display”, kot se imenuje že zaslon na S8 in ki ga lahko srečamo pri vseh največjih proizvajalcih.

Vse nakazuje na to, da bo Samsung Galaxy S9 imel senzor za branje prstnih odtisov pod steklenim delom zaslona.

GamingSI: Zaslon bo po velikosti nedvomno podoben predhodniku S8 in prepričan sem, da bodo obdržali razmerje 18.5:9. Glede bralca prstnih odtisov na zaslonu je še veliko nejasnosti, tako, da sam nanj še ne bi računal.

Dizajn

Nedavno smo imeli priložnost zaslediti video in fotografije, ki naj bi prikazovale S9. Po prvi oceni je izjemno podoben S8. Ena izmed opaznejših razlik je pomik bralca prstnih odtisov pod kamero (ta ni na zaslonu, kot namigujejo nekatere govorice).

Na sprednji in zadnji strani je opaziti ukrivljeno steklo, robovi so ozki in na srečo sta prisotna tako 3.5mm vtič za slušalke in “Bixby” gumb. Glede 3.5mm priklopa sem zasledil že kar nekaj govoric in kot kaže, so se pri Samsung-u odločili za drugačno taktiko od Apple-a.

Iz fotografij se ne da razbrati, ali je rob dejansko ožji kot na S8, čeprav naj bi po trditvah zaslon obsegal 90% sprednjega dela, kar je nekoliko več od 84% pri S8. Zaradi tega naj bi bil malce krajši.

Možna alternativa je, da bo bralnik prstnih odtisov vgrajen v zarezo na dnu zaslona, kot je to vidno na Essential telefonu, zgolj z prezrcaljeno lokacijo. Na to namigujejo tudi fotografije patenta, ampak kot vemo, je izdelek na koncu le redko enak le temu.

Slišati je bilo tudi, da bo imel S9 modularen dizajn z magneti na zadnji strani za pritrditev strojnih dodatkov – podobno kot Motorola Moto Mod. Slednje je navedel le eden izmed virov, tako, da je trditev potrebno vzeti z rezervo.

Minimalna sprememba bi se lahko nahajala tudi v barvni paleti, saj je moč zaslediti veliko fotografij v vijolični barvi.

GamingSI: Pričakujem podoben izgled, kot pri S8, z ožjimi robovi in prestavljenim bralnikom odtisov. Modularnost bo ostala le v sklopu govoric.

Kamera

Že pred časom je bilo napovedano, da bo Samsung S9 omogočal snemanje izjemnih upočasnjenih posnetkov. Govora je celo o 1000FPS na sekundo, kar bi bi bil dosežek brez konkurence na mobilnem trgu. Sklop kamere in leč naj bi bil precej izboljšan. Zasledili smo, da naj bi kamera in leče variirale glede na izbran model.

Viden zadnji del ima sicer dovolj veliki reži za dve leči. Glede na govorice bo sicer spodnjo najverjetneje zapolnjeval bralnik prstnih odtisov, a pri teh zadevah nikoli ne veš. Kakorkoli, vsekakor je možno tudi, da bo Galaxy S9 vseboval nov način za odklep telefona, vir @Universelce je napovedal prisotnost kamere s 3D senzorjem.

GamingSI: Kamera bo nedvomno boljša in z več funkcijami kot pri predhodniku. 3D skeniranje obraza je popolnoma možno, kamera z dvema lečama pa ne.

Baterija

O njej je znanega bolj malo kar glede na težave, ki so jih pri Samsung-u z njimi imeli v preteklosti ni presenetljivo. Vseeno smo zasledili poročilo, da bo tokrat uporabljena tehnologija, podobna PCB, in tako bodo proizvajalci čipov Exynos lahko vključili večjo baterijo brez potrebe po povečanju procesorja.

To lahko pomeni, da dodatna baterija za Quakcimm Snapdragon S9 ne bo na voljo, a vendar bi lahko oznanilo več izboljšav za vse z Exynos različico.

Ne glede na model bodo napredki pri učinkovitosti čipovja pripomogli k daljši življenjski dobi baterije.

GamingSI: Nedvomno Samsung tokrat ne bo pretiraval z prevelikimi baterijami, da ne podoživi flaska z Note 7, a nekoliko večja velikost je vseeno možna.

Zmogljivost

Qualcomm je naznanil izid procesorja Snapdragon 845, ki bo najverjetneje gnal ameriške različice telefona.

Gre za 8-jedrni procesor, pri katerem polovica jeder deluje na do 2.8GHz, preostala pa na 1.8GHz. Najhitrejša jedra naj bi prinašala 30% višja zmogljivost od najhitrejših jeder v Snapdragon 835. Procesorska in grafična zmogljivost sta prav tako izboljšana, ob tem pa naj bi bila poraba manjša.

Čipovje bo kameram prav tako omogočalo snemanje posnetkov v 60FPS na 4K resoluciji.

Zunaj ameriškega trga bomo kupci najverjetneje prejeli Samsung-ov lastni Exynos 9810.

Vključuje LTE modem, ki teoretično podpira 1.2 Gbps – teoretično lahko sname HD film v le nekaj sekundah.

Čeprav se zadnje čase veliko govori o 6GB pomnilnika (predvsem azijske znamke), se bodo pri Samsung-u najverjetneje odločili za razumnih 4GB. Zgolj S9+ naj bi imel še 2GB več, kar na koncu znese 6GB.

Kakorkoli, osnovni Samsung Galaxy S9 naj bi bil na voljo z 4GB pomnilnika in 64GB ali 128GB prostora.

GamingSI: Čeprav izgleda nekoliko manj kot smo vajeni v zadnjem času, vsi viri kažejo na 4GB pomnilnika, kar je še vedno več kot dovolj. Zagotovo pa bodo v telefonu ali Snapdragon 845 ali Exynos 9810 procesorji, skupno z Android Oreo operacijskim sistemom.

Dodatki

Pričakuje se izboljšan bralnik zenic, ki naj bi iz 2MP prešel na 3MP, kar bo izboljšalo zaznavo oči tudi ob nošenju sončnih očal ali slabi svetlobi. Nadgrajen bo tudi zvočni sistem. V mobilnik naj bi vgradili AKG-jeve zvočnike in ob nakupu “podarili” še njihove brezžične slušalke.

Vključen naj bi bil tudi Samsung-ov senzor za analizo ozračja ter prikaz onesnaženja, ob tem pa se obeta še možnost uporabe dveh SIM kartic.

GamingSI: Senzor ozračja je popolnoma verjeten, kakor tudi nadgradnja bralnika zenic.

 

 

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime