Pajkoštorija

Spider-Mana, enega najbolj priljubljenih superjunakov, imajo zaradi prilične svetlosti in priljudnosti radi vsi, odrasli geeki, punce in mladiči. Veliko všečnost uživa prav med slednjimi, saj je kot najstnik med šemastimi pojavami najmlajši. Zato ni čudno, da so rdeče-modre pižame, pajčevinaste maske in zapestni ejakulatorji inventar poslednjega gospodinjstva s fantovskim naraščajem. Baje se njegova licenčna roba prodaja daleč najbolje med vsemi nadmožmi. Za neprekinjeno Pajkomoževo vročico poleg rednih filmov skrbi tudi vsakotedenska animirana serija na kanalu Disney XD. Nenavadno pa je, da pajac za razliko od ostalih stanovskih kolegov, nima niti ene same celovečerne risanke. Marvel je na tem področju napram plodovitemu DCju nasploh zelo ubog. A zdaj se je založba povezala s Sonyjevim studiem in vkup pripravljajo prvi dolgometražni risani film Into the Spider-Verse. O njegovi vrednosti priča dejstvo, da to v prvi vrsti ne bo do televizijski izdelek, marveč bo decembra zasijal na srebrnih platnih kinematografov!

Uvodni napovednik ima dražilno poslanstvo in namesto vsebine raje razkrije zanimiv prikazni slog. Ta se napaja v stripovski grafiki, zato podoba mestoma deluje kot ročno ustvarjena, gledanje filma pa avtorji primerjajo s sprehajanjem skozi žive risbe. Tudi Spider-Man je videti drugačen, kot smo ga navajeni, kajti njegov kostum je bolj moder kot rdeč, čezenj ima hoodie in obut je v najkice. A največje presenečenje sledi, ko junacelj sname krinko. Pod njo namreč ni znani Peter Parker, marveč temnopolti pob, kar se ne sklada z uveljavljenim izročilom. Gre nemara za spretno montažo z namenom beganja skupnosti ali so fanta dejansko prepleskali? Bralcem stripov je odgovor seveda poznan: to je Miles Morales, zmešanec zamorskega očeta in latino matere, ki je v stripovski kontinuiteti aktualni Spider-Man. A ker se izven sličic z oblački še ni pojavil, ga večina ne pozna.

Kdo pa je ta cosplayer? Tisti, ki ne sledite zadnjeletnim stripom, ne veste, da je temnopolti najstnik Miles aktualni Spidey.

Retropajkospektiva

Kot je splošno znano, sta si Spider-Mana leta 1962 izmislila legendi žanra: še čvrsto živi pisec Stan Lee in že pokojni risar Steve Ditko. Premisa je bila zakoličena takoj na štartu: srednješolskega siroteja Petra na ekskurziji ugrizne radioaktiven oziroma v kasnejših inačicah genetsko spremenjeni pajek, kar mu da arahnoidne lastnosti. Skozi brezštevne zgodbe se je supernajstnik spopadel z marsikom in obiskal celo preteklost ter prihodnost. Postavljanje likov v alternativne svetove je v stripih pač stalnica, toda kljub eksperimentiranju vedno obstaja osrednji, kanonični svet. Tej pravi Zemlji pri Marvelu pravijo Earth-616. A založba se je v preteklem desetletju namenila obstoječo galerijo superherojev osvežiti, “da bodo primerni za publiko 21. stoletja”. To je pomenilo večjo raznovrstnost, vendar ne v nadmočeh, marveč po človeški plati. Več barv, več žensk, več legebitre! In pričeli so prav s hišno ikono. S prvim temnopoltim predsednikom ZDA je tako prišel ‘drugačen’, dotlej nepredstavljiv afroameriški Spider-Man.

Spider-Man je mlajšim všeč, ker se kot najstnik spopada tudi s problemi odraščanja. Svojih frišnih danosti ne jemlje kot samoumevne, marveč živi z maksimo, da z veliko močjo pride velika odgovornost.

Miles Morales je sprva nastopil v stripovski veji Ultimate, ki je izhajala sočasno z ‘navadno’ edicijo. Vir njegovih sposobnosti je ravno tako pik laboratorijskega pajka in nekaj časa je novinec v New Yorku sobival z izvirnikom. Toda v znameniti zgodbi Death of Spider-Man je Green Goblin ubil Petra Parkerja, nakar je kozmična kataklizma iz štorijalnega sklopa Secret Wars premešala vzporedne svetove. Miles je tako leta 2015 postal edini Spidey. Ta odločitev je javnost razdelila. Mnogokdo je Marvelu očital posiljeno politično korektnost in nepotrebno poseganje v kanon v želji, da si razširijo bralno občinstvo. Nestrinjanju s posegi v uveljavljeno folkloro se je pridružil tudi Stan Lee, ki je za raznovrstnost zagovarjal vzpostavitev novih herojev. Družbeni paladini, ki se zavzemajo za multikulturnost, pa so lik kajpakda pozdravili. Po njihovem je prav, da manjšine dobijo premijske superjunaške predstavnike. Poteza se sprva zdela posrečena in na krilih uspeha je Marvel dušebrižno osnoval novo generacijo obstoječih likov, znano pod sloganom “All-New, All-Different”.

Menda je idejo in videz temnopoltega Spideyja, ki je prvič skočil leta 2011, navdihnil Barack Obama. Najbrž tudi zato, ker se je bivši predsednik nekoč pridušal, da je to njegov najljubši lik.

Vsi sveži, vsi drugačni

Slovenci panteon ameriškega bajeslovja zvečine poznamo iz filmov. Ti zaenkrat ohranjajo temeljni kanon, toda v tiskani periodiki so se v zadnjih letih dejansko zgodile velike spremembe. Svojčas beli moški, ki se ozirajo za joški, so dobili docela drugačne podlage. Z izgovorom, da Asgardčan Odinson ni več zmožen vihteti kladiva Mjolnirja, je Thor recimo postala medicinska sestra Jane Fosters. Moč je čudežno jenjala takisto Stevu Rogersu, zato si je triko Stotnika Amerike nadel črnec Sam Wilson, bivši Falcon. Niti Hulk in Iron Man nista več Bruce Banner in Tony Stark. Zelenec je po novem Korejec Amadeus Cho, v kovinskem oklepu pa tiči afronajstnica Riri. Še Wolverina so upokojili v zameno za dečvo X-23. In nenazadnje, s pihanjem na dušo drugi kulturi je Ms. Marvel muslimanka. Namečkoma so razni stranski liki, od Colossusa do Hulklinga, dobili istospolno usmerjenost. Marvelovi uredniki pravijo, da gre za povsem spontan korak, ki odraža družbo, v kateri živimo.

Taka je po Marvelovo nova resničnost: barve Amerike brani zamorec, bog groma pa je ženska.

Marvel je največja zahodna tovarna stripov z 41-odstotnih tržnim deležem v Severni Ameriki in okoli devetdesetimi aktualnimi zvežčiči. Skupaj vzeto prinaša krovnemu Disneyju veliko dolarjev, toda dejstvo, da ima konkurenčni DC večino mest med prvo prodajno deseterico, lastnikom ni pogodu. Ko se je že več četrtletij se zaključilo z mnogo manj prodanimi zvezki od načrtovanih, so kravatniki naredili raziskavo med bralci in se sestali s prodajalci. Dognali so, da njihov liberalni model ni tako posrečen, kot so se nadejali. Sveži frisi prepoznavnih šem niso naredili nič dobrega, temveč so odjemalce jele odvračati. Večina te mitologije je bila definirina v sredini prejšnjega stoletja, in tega se ne da izbrisati in na novo začrtati, zlasti ne v neiskrenem, političnem iskanju dodatnega zaslužka. Za odraslo geekovsko skupnost, ki predstavlja velik del bralcev, obarvani Pajkomož, ona-Thor in poševnooki Hulk niso bili več dobri znanci iz otroštva, marveč posiljeni, nerazumljivi ponaredki.

Stan Lee si je izmislil večino Avengerjev vključno s Spider-Manom. Toda poznano podobo slokega pajčevinastega junaka je v resnici ustvaril Steve Ditko.

 

Da je ironija tega Marvelovega paladinskega poskusa še večja, za drugačnost niso marale niti ciljne publike. Temnopoltim odjemalcem se črni Stotnik Amerika in tista Riri z BoneyM čupo, ki nadomešča Iron Mana, kratkomalo ne dopadeta. Podprli niso niti originalnega harlemskega rešimožaka Luka Caga, ki ga je založba primorana ukiniti. Pod nož sta šla takenako zvečiča od buzi-Icemana in latino lezbijke Americe Chavez, saj ima gejevska komuna menda raje kar navadne Avengerje. S Pakistanko Ms. Marvel pa imajo avtorji zavoljo hoje po tankem ledu islama samo težave. Zato uredništvo ‘diverzifikacijo’ zdaj mili z vrnitvijo starih obrazov. Konec prejšnjega leta so tako izdali cvetnik Generations, ki je vsaki knjižici soočil starega in novega avatarja. Peter Parker jasno ni umrl in poslej z Milesom skupaj patruljirata po Velikem jabolku, stari Thor je pod vzdevkom Odinson dobil nazaj kladivo, črnec Sam Wilson je vrnil ščit Kapetana Amerike originalnemu Stevu Rogersu, punca Riri je ostala v prihodnosti kot Ironheart …

Marvelova ‘diverzifikacija’, s katero bi se z junaclji bolje poistovetili črnčki, punce, poševnookci in ritopiki, se ni izkazala. Lezbično Americo Chavez so ukinili prej kot katerikoli strip doslej.

Pajkoverzum

Resnici na ljubo pa Miles Morales vseeno ni bil tako napačen, najbrž zato, ker je bil najbolj razdelan in prvi spremenjenec. Zato fante ostaja v kontinuiteti in risanka bo rabila njegovi dodatni promociji. A on in Peter še zdaleč nista edina predstavnika pajkičarjev. Na najbolj obskurni strani je Peter Porker aka Spider-Ham, ki je humanoidni prašiček. Sledijo noir verzija iz časa prohibicije, bodočnostni Spider-Man 2099 in Superior Spider-Man, ki je v resnici razum Doctorja Octopusa, in Cyborg Spider-Man. Naslednji je Pavitr Prabhakar, ki zastopa indijske barve. Hči iz prihodnosti, Mayday Parker, je Spider-Girl, medtem ko ima Spider-Woman celo vrsto inačic, med drugim kot Petrov klon. Potem je tu Spider-Gwen, ki seveda ni nihče drug kot Spideyjeva punca Gwen Stacey. Zadnja, a gotovo ne poslednja, pa je Silk, še ena šolarka. Kasneje se namreč izkaže, da mutirani členonožec oni dan ni ugriznil samo Petra, marveč še dekleti. Pajko-karakterji praviloma nastopajo posamično, vendar se tudi srečajo, pri čemer imajo celo skupnega nasprotnika Morluna. Z njim so se soočili v stripovskem nizu Spiderverse, na katerem sloni omenjena risanka.

Pajkovski krožek je celo širši od Bat-žlahte. V ospredju slike je Spider-Ham iz odreda Marvelovih antropomorfnih živalic, med katere sodijo še Captain Americat, Goose Raider, Fantastic Fur in Deerdevil.

‘Literarna’ predloga zajema celotno pajkovsko druščino, ki se imenuje Web Warriors. Ali se bodo dejansko na platnu guncale vse naštete različice, ni znano. Napovednik pokaže zgolj Milesa in Petra, brez kakršnegakoli namiga na fabulo. Kar je navsezadnje tudi prav, saj kvarniške napovedi niso na mestu. Vseeno pa so scenaristi razkrili glavnega antagonista Morluna, ki ga bo oglasil Liev Schreiber. Možakar je multidimenzijski zlikovec, katerega kvest je razbiti vse Spider-toteme, kar z drugimi besedami pomeni ugonobiti slehernega Pajka. Je torej precej večja nemeza od doslej videnih v filmih, ki so bili le lokalni, človeški povzpetniki tipa Green Goblin, Electro in Volture. Svetove bo na kraju rešil Miles, zakajti to je po zagotovilu filmarjev njegova predstava in Pero bo nastopil le kot mentor. Ob dobrem sprejetju bodo tovrstne visokoproračunske risanke postale Marvelova stalnica, česar se resnično veselimo.

Into the Spiderverse naj bi zajemala več Pajkolikov. Dražilnik pokaže le odraslega Petra.

Avengerjev v animiranki kakopak ne bo in Into the Spiderverse ne bo združljiv s kinematografskim univerzumom, kjer bo Spider-Man petrasto bel še par naslednjih filmov. Tom Holland naj bi imel pogodbo za šest predstav, od tega tri samostojne. Prihodnjič ga bomo videli maja v Infinity Waru in leto kasneje v nadaljevanju tega kozmičnega spopada, ki bo zaključilo tretjo Marvelovo filmsko fazo. Četrto, ki bo bojda prinesla nekatere nove maščevalske igralce, pa bo otvoril prav novi Spidey, napovedan za julij 2019. O njem ni znanega nič, le da ima studio Sony željo po redni filmski seriji, ki bi nalik Harryju Potterju sledila Petru Parkerju skozi letnike šole in sčasoma vpeljala tudi filmskega Milesa. Glede na to, da so stripovski rešimožje in rešižene popularni kot še nikoli doslej in da Marvelovi filmi za razliko od DCjevih navdušujejo, se za prihodnost Pajkomožnega slikosuka res ni bati.

Prihajajoča risanka ne bo klasično, starošolsko animirana, kot je večina doslejšnjih izdelkov direct-to-video. Ustvarjalci so se odločili za domiseln stil, ki deluje, kot da stripovske sličice oživijo v treh razsežnostih.

Spider-igrica

Če odmislim mobilniško špilovje in nastope v Marvelovih vsezajemajočih igrah, je bil poslednji samostojni interaktivni Spidey tisti z licenco predzadnjega filma, torej pred štirimi leti. Z lanskim letom so se založniku Activisionu iztekle pravice, zato špila sploh ni mogoče več kupiti. Pogodbo z Marvelom ima posihmal Sony, kar očitno pomeni, da bo priljubljeni superjunak playstationova ekskluziva. Novo Pajkomoževo dogodivščino, ki je na koledarju za april, za njih že lep čas razvija ekipa Insomniac, avtorji nizov Ratchet & Clank ter Resistance. Igra ne bo povezana z zadnjim filmom, se je pa hotela sprva priključiti njegovi reklami, vendar zavoljo dodelave kasni. Sony namreč noče tvegati s slabimi kritikami, saj mu je posel s stripovsko založbo res pomemben. Zato so se odločili za izvirno štorijo, ki se ne bo ukvarjala s začetki povesti. Peter bo star že 23 let, kar pomeni osemletne izkušnje z varovanjem New Yorka.

Letošnja igra Spider-Man obljublja še neizkušeno svoboščino pri zibanju in plezanju po Manhattnu. Ekipa Insomniac ima izkušnje, poleg tega bo Sony naredil vse, da bo ekskluziva za playstation 4 izpadla karseda odlično.

Viden igralni del zaenkrat ni razočaral. Rdeče-modri pajac se je res zabavno bojeval z rokomavhi na vrhu nedograjene stolpnice, pri čemer je za svoje lepljive izstrelke uporabljal vsakršno površino. Enkrat je nasprotnika prilepil na steno, drugič potegnil na tram in tretjič vanj povlekel kakšen objekt. Enako gladek in kinematografski je bil pregon helikopterja med njujorškimi nebotičniki. Dasi bo dogajanje občasno skriptano, bo mesto sceloma odprto za svobodnjaško guncanje in opravljanje stranskih kvestov, kot je lov na tatove koles. Čeprav bo to v prvi vrsti Pajkov nastop, bomo občasno vodili tudi civilnega Petra in celo Mary Jane. Slabih fantov naj bi bilo cela vrsta, med drugimi Fisk in Mr. Negative. Špil bo vsekakor eden večjih letošnjih naslovov in tisti ljubitelji brez playstationa 4 bodo bržda upravičeno užaljeni.

V štorijo bosta vključena prav tako ‘navaden’ Peter in njegova prijateljica Mary Jane, spodaj predočeni karakter pa je Mister Negative. Gre za Kitajca, ki mu je neka droga razcepila osebnost, pri čemer je zlasti moteča negativna veja.

 

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime