LordFebo: Prihaja afriški junakmožak

Dobrega pol stoletja mineva od nastanka Black Pantherja, prvega Marvelovega temnopoltega našemljenca. Za osvojitev nove publike sta črnega junaka leta 1966 začrtala največja hišna avtorja Stan Lee in Jack Kirby. Z izjemo ozke periodike s pomenljivim imenom All-Negro Comics dotlej namreč sploh ni bilo afroameriških stripovskih likov, odtlej pa se je etična manjšina lahko poistovetila s supergibčnim in ultrapametnim zamorcem v leder kombinezonu. Njegovo pravo ime je T’Challa in prihaja iz izmišljene vzhodnoafriške dežele Wakanda. Tja je nekoč treščil meteorit, poln vibranija, čudežnega elementa, ki omogoča vsesortne naprednosti. Med drugim material vsrka in shrani vsakršno valovanje in kinetično energijo. Wakandci so izpodnebni dar izkoristili tako, da so postali tehnološko najbolj razvita država na svetu in se skrili preostalemu svetu. Vibranijev kostum je takisto pripomogel superherojskosti Black Pantherja, ki je sicer navaden človek. S svojo telesno in umsko izvežbanostjo ter polno zakladnico je afriška varianta Brucea Wayna in Oliverja Queena.

Black Panther je prvi samostojni zvežčič dobil šele sredi sedemdesetih, sprva pa je bil kolega od Fantastičnega kvarteta in afriški član Maščevalcev. Trenutna serija izhaja od predlani, pri čemer začuda ni utrpel sprememb programa All-New, All-Different. No, razen te, da je po zmagi na hydrastim Stotnikom Ameriko vzel svoje ljudstvo na vesoljsko ladjo in kani ustanoviti vesoljski imperij Wakanda. Mimogrede, na desni naslovki je z mutantko Storm, ki je bila svojčas njegova žena.

Čeprav je v devetdesetih obstajal koncept z Wesleyjem Snipsem, je črnec svoje motorične karafeke na filmu premierno demonstriral v Civil Waru. V dotičnem sporu se je resda postavil na Starkovo stran, vendar je na kraju ponudil azil odpadnikoma Stotniku Ameriki in Zimskemu vojaku. Njegov samostojni film sicer sledi časovnici, vendar bo daleč stran od ansambla Maščevalcev, saj se bo sceloma dogajal v Wakandi. Ta je po pokazanih prizorih sodeč nenavadna mešanica nebotičniške metropole in plemenskega dogajanja. Po fotrovi smrti bo T’Challa zaprisegel kot novi kralj, a vsa gmajna se z njim očividno ne bo strinjala. Zoperstavila se mu bosta kanonična nasprotnika Killmonger in M’Baku. Prvi je politični konkurent in bivši specialec, medtem ko je M’Baku, v stripih bolj poznan kot Man-Ape, mogočni kolovodja goriljega kulta. Grozečo nevarnost za celotno Wakando pa bo predstavljal orožarski diler Klaue (zgled je stripovski Klaw), tisti, ki mu je Ultron prejšnjič odsekal roko. Dotični možak z obrazom Andyja ‘Golluma’ Serkisa bo poleg Martina ‘Bilba’ Freemana edini bledoličnik na platnu.

Na vrhu je osrednji nasprotnik Killmonger in pod njim M’Baku, ki ga zavoljo rasistične konotacije ne bodo imenovali Man-Ape. Malo verjetno je tudi, da bo pojedel surovo belo gorilo, kar mu je v stripih dalo nadmoči. Levi vijoličnež, ki ga špila znani Forest Whitaker, je nek državnik, prepoznavna pa je takisto gornja Lupita Nyongo kot šefica osebne straže. Od belcev sta samo zlobnik Gollum in agent Bilbo.

Dasi bo predstava izrazito all-negro, s scenaristom in režiserjem vred, studio kajpakda stavi širše od črne celine in temnopolte publike. Black Panther se je v Državljanski vojni pokazal kot všečen, zajeban lik, napovednik je izvrsten in zgodbi je v plus, da se bo bavila le z enim rešimožem. Zato ni pretirano presenečenje, da je film v preprodaji vstopnic podrl rekord med preteklimi maščevalskimi titulami, od štartnega vikenda 16. februarja pa se nadeja stomilijonskega izplena. Glede na izkušnje z Marvelom, ki nas za razliko od DCja brez mimosunkov navdušuje iz filma v film, je pozitivno pričakovanje upravičeno. Najboljše pa je, da ‘nadaljevanje’ štorije pride le tri mesece kasneje z Infinity Warom! Eden od kamnov neskončnosti se namreč skriva v Wakandi, zato se bodo pred Thanosom branili tudi zamorci.

Cosplayanje Črnega panterja ne bo pretirano zahtevno. Vzameš kombinezon od gimpa, mu dodaš še več netov in zakovic ter ušesa in kremplje.

Vaša reakcija na članek?

Sveže objave

Nintendo zaustavil proizvodnjo 3DS sistemov

Nintendo na trgu ročnih konzol v bistvu nikoli ni imel res prave konkurence. Sony se mu je poskušal postaviti po robu s...

Football Manager 2020 in Watch Dogs 2 popolnoma brezplačna na Epic Games trgovini

No, tole pa je lepo presenečenje. Teden nazaj smo se pritoževali, da je trgovina Epic Games svojo ponudbo brezplačnih...

NVIDIA v sekundi razprodala vso zalogo grafičnih kartic RTX 3080

Včeraj se je začela uradna prodaja RTX 3080 grafičnih kartic in igralci po celem svetu so potrpežljivo čakali, da se v spletnih...

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Sveže novice na email!