Escape from Tarkov: naboj za vsak žep

Torej, pozdravljeni vsi, ki ste zbrali pogum in se odločili, da se preizkusite v begu iz mesta Tarkov. Pred vami je kratek članek, v katerem bom na podlagi svojih izkušenj (oziroma bolj kot ne napak) svetoval vsem novim igralcem, za katero vrsto nabojev se odločiti na podlagi dane situacije. Odločitev zna biti za nove igralce vse prej kot lahka, saj lahko izbirate med skorajda 70 različnimi naboji različnih kalibrov. Če pa ste že veteran (se pravi, ste bili že bolj naluknjani kot Slovenija s podzemnimi jamami), vseeno vabljeni k branju, morda pa boste sedaj ugotovili, zakaj sovrag še vedno veselo skače, čeravno ste mu v glavo poslali celoten saržer Makarova. 

Sledi mukotrpno branje, če te zanimajo le najbolj učinkoviti naboji, beri poševni del stavkov

 

Kaliber: 9×18 mm

Uporaba: PM makarov, PB, PP-91, PP-9

Tako, začeli smo z najosnovnejšim kalibrom, in sicer 9×18. Ta je najpogostejše uporabljen v kombinaciji z rusko pokalico Makarov. Pravzaprav se uporablja kot “začetna” pištola, saj je najcenejše orožje v igri, prav tako pa je najcenejše tudi strelivo zanjo. Ker noben izmed kalibrov 9×18 ne prebije jopiča ali čelade, se tukaj ne oziramo toliko na prebojno moč, temveč na samo povzročeno škodo sovragu. Najprimernejša izbira je tako 9×18 SP-7, če pa ga slučajno trgovcu zmanjka, se lahko zadovoljimo s SP-8 s podobnimi karakteristikami.

 

Kaliber: 9×19 mm

Uporaba: MP-443, P226R, PP Vityaz, MP5, MPX

Ta kaliber uporablja izredno priljubljena MPX ter MP5, uporabljata pa ga tudi dve pištoli. 9×19 Pst Gzh je edina pametna izbira, razen če ste pripravljeni plačevati 243 rubljev na strel za 9×19 Luger CCI, ki pa niti ne prebije lahkega oklepa …

 

Kaliber: 9×21 mm

Uporaba: SR1MP Gyurza

SR1MP je relativno nova pištola v igri in je nisem imel priložnosti kaj pretirano veliko uporabljati, lahko pa z gotovostjo potrdim, da je najbolje uporabljati 9×21 SP13. Nudijo nam največjo prebojnost, ki jo krvavo potrebujemo, saj pištola ter strelivo zanjo niso ravno poceni in če srečamo nekoga, ki se plazi proti nam oblečen v Fort Armor … No ja, brez SP13 ali SP10 se bo nasmešek risal na obraz le njemu.

 

Kaliber: 7.62×25 mm

Uporaba: TT

Za TT pištolo priporočam uporabo 7.62×25 FMJ43, ki je na voljo pri trgovcu že od samega začetka. Prodaja se po dokaj dostopni ceni in se od dražjih različic ne razlikuje toliko, da bi bilo vredno zapravljati dodatne rublje.

 

Kaliber: 5.45×39 mm

Uporaba: AK-74, AKS-74

Sedaj smo prišli do malce konkretnejših zadev. S “kalašnikom” oziroma verzijo kalašnika že predstavljate nevarnost tudi najbolj opremljenim igralcem. Na tem mestu priporočam uporabo 5.45×39 PRS, in sicer zato, ker nam nudi za dokaj ugodno ceno veliko prebojno moč, za malenkost višjo ceno pa lahko kupimo 5.45×39 BS, če pričakujemo res veliko igralcev s “Fast & Fort” opremo.

 

Kaliber: 5.56×45 mm

Uporaba: M4A1

Pri strelivu za M4 imamo ogromno izbire in bolj kot ne so vse lahko pravilne, odvisno od situacije. Osebno sem vedno pristaš uporabe nečesa, kar bo prebilo sovragov oklep, torej čimveč prebojne moči, in v tej situaciji zmaga 5.56×45 Mk 255 Mod 0. Cenovno so pa tako ali tako vsi bolj kot ne podobnih cen, tako da nekih ogromnih razlik s finančnega vidika naj ne bi bilo.

 

Kaliber: 7.62×39 mm

Uporaba: AKM, SKS

Za 7.62 kalibra bi skorajda vsem priporočal uporabo začetnega streliva, in sicer 7.62×39 HP, ki je primarno namenjeno za neokrepljene tarče. En strel v roko ali nogo bo onesposobil sovražnika, če ta s sabo ni prinesel analgetikov (ter antidepresivov, biti pod ognjem AKM zverine je vse prej kot prijetno).

 

Kaliber: 7.62×51 mm

Uporaba: DVL-10, RSASS

Omenjeni kaliber je eden izmed dražjih za uporabo, še posebej če nimate urejenega zavarovanja in se vam kaj zgodi med pobegom. Uporablja se na dveh “endgame” puškah in bolj kot ne pomeni smrt z enim strelom v trup, četudi ima oseba oklep in če uporabljamo prave naboje. Priporočam uporabo 7.62×51 M61, povzroča sicer manj škode od drugih, vendar nam nudi dovolj prebojne moči, da bo sovražnika v vsakem primeru spravilo na kolena.

 

Kaliber: 7.62x54R

Uporaba: SV-98

Omenjenega kalibra pravzaprav do sedaj nisem kaj dosti uporabljal, saj so ostrostrelne puške trenutno nekako … Malce manj uporabne, vsaj zame. Se pa sicer načeloma priporoča uporaba 7.62x54R 7N1. Zagotovljena je smrt sovraga s strelom v prsa, če le-ta ne uporablja Fort oklepa.

 

Kaliber: 9×39 mm

Uporaba: VSS, AS VAL

Pri tem kalibru se priporoča uporaba 9×39 SP5, povzročil bo malenkost manj škode oklepu, a to nadoknadi puška (ASVAL) s svojimi 900 metki na minuto, zadrži levi miškin gumb za sekundo in sovragovega oklepa ni več.

 

Kaliber: .366 TKM

Uporaba: VPO-209

Omenjen kaliber uporablja civilna verzija AKM puške, je sicer 7.62 kalibra, a uporablja drugačno strelivo in ni avtomatična. Moj nasvet bi bil, da se izogibate te puške, edinole če jo poberete in na koncu igre prodate za tistih nekaj dolarjev, saj tudi trgovci zanjo zelo slabo plačajo. Če pa že uporabljate, priporočam vsaj .366 EKO, ki je na voljo od samega začetka, kasneje pa tako ali tako ne boste več uporabljali te puške in kalibra. Problem pri tej puški je, da nobeno strelivo ne prebije niti najcenejšega oklepa. tako da se je potrebno zanašati na strele v roke ali noge. Konec koncev, bolj se splača kupit Vepr, ki je podobna puška, samo da uporablja navadne 7.62×39 mm.

 

Kaliber: 12×70

Uporaba: MP-133, MP-153, Saiga-12

Standard za vse lovske puške, na voljo imamo buckshot in slug, razlika je (vsaj trenutno je tako v igri), da je slug en projektil, buck pa ogromno majhnih projektilov, s tem da štirje mali projektili povzročijo toliko škode kot en slug. To vam pove, da se, na blizu ali daleč, bolj splača uporaba buckshota.

 

Kaliber: 20×70

Uporaba: TOZ-106

Ista zadeva kot buckshot zgoraj, le da je ta drugačnih dimenzij in paše v TOZ puško, ki je najcenejša puška v igri. Naredi približno 20 % manj škode kot zgoraj opisani buckshot, vendar se ga glede na ceno splača uporabljati na začetku, saj imaš vsaj nekaj možnosti. Poleg tega, če sovrag ni prekomerno opremljen, se ga da tudi pokončati z dobro odmerjenim strelom v glavo.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime