Samsung Galaxy S9 izide danes, preverite zadnje informacije!

Od izida težko pričakovanega visokocenovnika smo oddaljeni manj kot 24 ur. Samsung ga bo predstavil v Barceloni na MWC 2018, vseeno se bomo sprehodili čez doslej znane informacije.

Kot smo pričakovali sami, bosta hkrati predstavljena oba, S9 Plus in S9, drug ob drugem, kot je izdal dobro obveščen vir.

Veliko posodobitev bo doživel tudi fotoaparat. Zlasti slednjega so pri Samsungu v zadnjih dražilnikih posebej radi izpostavili. Seveda nikoli ni bilo mogoče dvomiti v vgradnjo najzmogljivejšega procesorja na trgu, ampak ali bo le-ta prepričal uporabnike v nadgradnjo, saj konec koncev govorimo o investiciji v višini 800 €.

Morda me je nekoliko razočaralo le, da bo S9 najdražji mobilnik, ki ga je Samsung izdal, kar pomeni, da se trend podražitev med visokocenovniki nadaljuje.

Za vse, ki vas podrobne informacije ne zanimajo, bom na začetku izdal nekaj podrobnosti.

Dizajn – Izjemno podoben predhodniku S8, z eno precejšnjo izboljšavo. Bralnik prstnih odtisov bo pozicioniran na bolj priročno mesto. Pričakujte kovinsko-stekleno ohišje, brez kiča kot pri S8. Sami ne pričakujemo večje razlike.

Zaslon – Najverjetneje bo šlo za 5.8 inch QHD Infinity zaslon, ki bo segal do robov, ob tem pa bo na vsakem koncu zaobljen. Ne pričakujte vgrajenega bralca prstnih odtisov pod zaslonov, konec koncev bo tudi slednji izjemno podoben lanskemu.

Kamera Največja sprememba bi lahko bila 12 MP dvojni senzor. Omogočal bo zajem kakovostnih fotografij tako v dobri kot slabi svetlobi, saj bo mobilnik samodejno prilagajal kamero glede na pogoje. Senzor naj bi omogočal fantastične počasne posnetke, kot tudi fotografije v slabi svetlobi.

Specifikacije – Prihaja do manjše razlike. Za ameriški trg bodo v telefone vgrajeni Snapdragon 845 procesorji, medtem ko za vse ostale Samsungov Exynos 9810. Prinašata do 30 % pohitritev. Če je procesorski del zmogljivejši, se količina pomnilnika ne bo povečala in bo ostala pri 4 GB. To je sicer več kot dovolj za veliko večino uporabnikov, bodo pa lovci za specifikacijami zagotovo razočarani, saj 4 GB ne bo izgledalo tako mikavno kot npr. 6 GB.

Baterija – Kot kaže se bo v notranjosti skrivala 3000 mAh baterija, torej enaka kot pri S8. Zaradi varčnejšega procesorja bo tako pričakovana anatomija nekoliko daljša. Dovolj, da bo večina uporabnikov zlahka preživela dan, brez oziranja po preostalih procentih.

Ostalo – Kot odgovor na Applov Animoji je Samsung potrdil prisotnost animiranih emojijev.

Stereo zvočniki bodo dobrodošla sprememba, sploh za vse, ki ste naveličani mono na prejšnjih modelih. Vendar vseeno ni za pričakovati presežkov. Sony in Apple bosta najbrž še naprej ostala v ospredju.

Cena

Ena izmed najpomembnejših lastnosti, vsaj za večino. Viri trdijo, da bo S9 deležen 7 % podražitve. To pomeni dobrih 60 €. Nekoliko skrbi trend dviganja cen, saj bo napram S7 S9 dražji za kar 25 %. Cena pri nas naj bi se gibala okrog 850 €.

Izid

Kot že omenjeno, lahko predstavitev in uradni izid pričakujemo danes, na policah pa se bo najverjetneje znašel v prvem ali drugem tednu v marcu. Za najbolj neučakane bodo tukaj prednaročila, ki naj bi jih začeli pobirati 1. 3. 2018 .

Zaslon

Neimenovan vir je izdal, da Samsung na samem zaslonu dela že od marca 2017. Če informacije držijo, so si za njegov dizajn vzeli 6 mesecev časa več, kot je to običajno.

Zadržali naj bi razmerje, ki smo ga imeli v S8, to je 18.5×9 (kolikor je bilo razbrati iz fotografij). Tudi velikost naj bi ostala enaka, torej 5.8 inch. Segal bo do robov, kjer bo ukrivljen, in tako nadaljeval Samsungov trend Super AMOLED zaslonov z odličnim kontrastom in dobro barvno reprodukcijo.

Govorice pravijo o v zaslon vgrajenem bralcu prstnih odtisov, kot je na primer nov Qualcommov bralnik prstnih odtisov, ki se lahko nahaja pod precej debelimi zasloni, a sami menimo, da bo ostalo le pri govoricah.

Ta se lahko namreč nahaja tudi pod precej debelimi zasloni in OLED tehnologija (ki jo uporablja Samsung) je bila posebej navedena pod podprtimi primerki.

Ne moremo tudi mimo Synapticove najave zaslonskega bralnika in omembe “infinity display”, kot se imenuje že zaslon na S8 in ki ga lahko srečamo pri vseh največjih proizvajalcih.

GamingSI: Zaslon bo po velikosti nedvomno podoben predhodniku S8 in prepričan sem, da bodo obdržali razmerje 18.5:9. Glede bralca prstnih odtisov na zaslonu je še veliko nejasnosti, tako da sam nanj še ne bi računal.

Dizajn

Dizajn S9 je po zaslugi žvižgačev precej gotov, z več visoko kvalitetnih slik, kjer je vidna celota telefona. Zadnje slike ga prikazujejo z dvojno zadnjo kamero in bralcem prstnih odtisov, v treh barvnih odtenkih in tanjšimi robovi.

Na sprednji in zadnji strani je opaziti ukrivljeno steklo, robovi so ozki in na srečo je prisoten tudi 3.5 mm vtič za slušalke in USB-C priključek. Glede 3.5 mm priklopa sem zasledil že kar nekaj govoric in kot kaže, so se pri Samsungu odločili za drugačno taktiko od Appla.

GamingSI: Pričakujem podoben izgled kot pri S8, z ožjimi robovi in prestavljenim bralnikom odtisov.

Kamera

Kamera S9 bo ena izmed ključnih prodajnih funkcij, in to ne le zaradi kamere z dvojno lečo ali višje resolucije. Namesto tega pričakujemo višji nabor možnosti in snemanje izjemnih upočasnjenih posnetkov. Šlo naj bi tudi za prvi telefon s opcijo HDR-video zajemanja.

Po pričakovanjih bo premagala celo največjega konkurenta, kamero telefona Google Pixel 2. Govorice omenjajo 12 MP dvojno lečo z optično stabilizacijo in nastavljivo f/1.5–2.4 zaslonko. To bi pomenilo, da bo možno menjevati med f/1.5 (za slikanje v nizki svetlosti) in f/2.4 (za slikanje v optimalnih svetlobnih pogojih).

 

Na škatli je bilo možno zaslediti tudi omembo sprednje 8 MP kamere z opcijo upočasnjenega snemanja. To bi pomenilo, da bo zmogla zaznati premikanje in avtomatično pričeti snemanje upočasnjenega posnetka.

Gotovo je tudi, da se bosta kameri na S9 in S9 Plus razlikovali.

Vsekakor je mogoče tudi, da bo Galaxy S9 vseboval nov način za odklep telefona, vir @Universelce je napovedal prisotnost kamere s 3D senzorjem, kar bi pomenilo, da ga ne bo enostavno možno pretentati z uporabo fotografije. Sicer ni znano, ali bo funkcija na voljo samo za S9 Plus.

GamingSI: Kamera bo nedvomno boljša in z več funkcijami kot pri predhodniku.

Baterija

O njej je znanega bolj malo, kar glede na težave, ki so jih pri Samsungu z njimi imeli v preteklosti, ni presenetljivo. Vseeno smo zasledili poročilo, da bo tokrat uporabljena tehnologija, podobna PCB, in tako bodo proizvajalci čipov Exynos lahko vključili večjo baterijo brez potrebe po povečanju procesorja.

To se ujema s certifikatom, ki prikazuje kapaciteto 3000 mAh. Precej slaba novica, saj bi to pomenilo, da bo identična S8, a vseeno bi naj zaradi napredka v tehnologiji zdržala dlje.

Skoraj zagotovo bo prisotno tudi brezžično polnjenje, saj to funkcijo omogoča že S8.

GamingSI: Nedvomno Samsung tokrat ne bo pretiraval s prevelikimi baterijami, da ne podoživi flaska z Note 7, a nekoliko večja velikost je vseeno možna.

Zmogljivost

Qualcomm je naznanil izid procesorja Snapdragon 845, ki bo najverjetneje gnal ameriške različice telefona.

Gre za 8-jedrni procesor, pri katerem polovica jeder deluje na do 2.8 GHz, preostala pa na 1.8 GHz. Najhitrejša jedra naj bi prinašala 30 % višja zmogljivost od najhitrejših jeder v Snapdragon 835. Procesorska in grafična zmogljivost sta prav tako izboljšana, ob tem pa naj bi bila poraba manjša.

Čipovje bo kameram prav tako omogočalo snemanje posnetkov v 60 FPS na 4K resoluciji.

Zunaj ameriškega trga bomo kupci najverjetneje prejeli Samsungov lasten Exynos 9810. Vključuje LTE modem, ki teoretično podpira 1.2 Gbps – teoretično lahko sname HD film v le nekaj sekundah.

Čeprav se zadnje čase veliko govori o 6 GB pomnilnika (predvsem azijske znamke), se bodo pri Samsungu najverjetneje odločili za razumnih 4 GB. Zgolj S9+ naj bi imel še 2 GB več, kar na koncu znese 6 GB.

Kakorkoli, osnovni Samsung Galaxy S9 naj bi bil na voljo s 4 GB pomnilnika in 64 GB ali 128 GB prostora.

GamingSI: Čeprav izgleda nekoliko manj, kot smo vajeni v zadnjem času, vsi viri kažejo na 4 GB pomnilnika, kar je še vedno več kot dovolj. Zagotovo pa bodo v telefonu ali Snapdragon 845 ali Exynos 9810 procesorji, skupaj z Android Oreo operacijskim sistemom.

Dodatki

Pričakuje se izboljšan bralnik zenic, ki naj bi iz 2 MP prešel na 3 MP, kar bo izboljšalo zaznavo oči tudi ob nošenju sončnih očal ali slabi svetlobi. Nadgrajen bo tudi zvočni sistem. V mobilnik naj bi vgradili AKG-jeve zvočnike in ob nakupu “podarili” še njihove brezžične slušalke.

Vključen naj bi bil tudi Samsungov senzor za analizo ozračja ter prikaz onesnaženja, ob tem pa se obeta še možnost uporabe dveh SIM kartic.

Očitno bo S9 vseboval tudi izboljšane zvočnike, saj govorice omenjajo AKG stereo zvočnike in zastonj komplet Bluetooth AKG slušalk. Oboje je vidno na škatli telefona. Kvaliteta zvoka bi tako naj bila izboljšana.

GamingSI: Senzor ozračja je popolnoma verjeten, kakor tudi nadgradnja bralnika zenic.

 

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime