Test kompleta (miška, tipkovnica) – Cooler Master MasterSet MS120

Kot ve že vsak, so mehanske igričarske tipkovnice v zadnjih letih pričele masivno pridobivati na popularnosti. Malo zaradi vedno bolj dovršenega dizajna in veliko zaradi vedno bolj ugodnih cen. Isto velja tudi za igričarske miške, ki vsebujejo že toliko gumbov, da nimaš kam dati prstov. Še ena pomembna stvar, vse bolj popularna v zadnjih časih, je seveda RGB. Je stilski? Seveda. Kaj pa nujen? Za nekatere morda, a sam nikoli nisem preveč iskal teh treh črk na vsaki embalaži, čeprav moram priznati, da nikoli nisem imel nič proti njim.

Za dober komplet miške in mehanske tipkovnice lahko zlahka odšteješ več kot 100 €. Če pa iščeš nekaj ugodnejšega, ima Cooler Master morda ravno pravo stvar. Danes si bomo namreč ogledali njihov komplet miške in tipkovnice MasterSet MS120, ki se ga da dobiti za okoli 80 €. Kaj, a komplet z mehansko tipkovnico za takšen denar? Ko bi le bil, pravzaprav gre za mem-hansko tipkovnico, neke vrste hibrid med membransko in mehansko tipkovnico, ki bi naj nudila najboljše iz obeh taborov. Zraven pa prejmeš tudi miško, ki na izgled sumljivo spominja na MM520. Kako se vse obnese v praksi, bomo precenili mi.


Tehnične specifikacije

  • Tipkovnica
    Stikala: Cooler Master Mem-chanical Clicky
    Življenjska doba: 50 M+
    Barva: Črna
    LED Barva: RGB, več načinov in reakcijski efekti
    Hitrost zaznavanja: 125 Hz
    Povezava kabla: USB 1.1
  •  Miška
    Senzor: Optični, AVAGO 3050
    Stikala: Omron 10 M
    Barva: Črna
    LED Barva: RGB (tri cone z različnimi učinki)
    Povezava kabla: USB 2.0
  • Svoj komplet lahko kupite na EIGRE.si – CoolerMaster MasterSet MS120

Embalaža

Za komplet so izbrali povsem klasičen dizajn, identičen kot pri Masterkeys Lite L. Na sprednji strani vsebuje prikaz miške in tipkovnice ter prikaz mem-hanskih stikal, izpostavljena pa je tudi združljivost z Cherry tipkami, v kolikor si zaželiš popestriti tipkarsko izkušnjo. Na zadnji strani se nahaja nekaj osnovnih funkcij in demonstracija notranjosti tipkovnice, zanimivosti pa se tu končajo.

Ob odprtju me je pričakala tipkovnica v zaščitni foliji, zraven pa še miška v foliji in prilagojenem modelu. Pod tipkovnico so še zelo tanka navodila z nekaj koristnimi bližnjicami, in to je bolj kot ne to. Povsem enostavna embalaža, kar je bilo za “budget” komplet tudi pričakovano.


Izgled in dizajn

Pa pričnimo pri tipkovnici. Vsaj po izgledu gre za klasično mehansko tipkovnico z enakomerno osvetlitvijo pod celotno tipkarsko površino. Osnovna oblika me je močno spominjala na Logitech G413 Carbon, le da ima ta tipkovnica v celoti črn mat izgled in bolj izrazito osvetlitev, prav tako pa nima dodatnega USB priključka. Testna tipkovnica je imela klasično US QWERTY postavitev. Velikost tipkovnice je s 44 cm širine, 13 cm dolžine in 4 cm višine povsem standardna.

Tipke počivajo na plastičnem ohišju, dvignjene nad samim okvirjem. To olajša čiščenje, osvetljava pa pride bolj do izraza. Na dotik so tipke rahlo majave z veliko prostora za premikanje, še posebej levo in desno. Takšna stvar je povsem tipična za membranske in mem-hanske tipkovnice, a jo bo reden uporabnik mehanskih tipkovnic takoj opazil. Postavitev tipk je precej standardna, s FN bližnjicami na funkcijskih tipkah in bližnjicami za upravljanje z multimedijskimi vsebinami na navigacijskem delu.

Zgornji desni del je rezerviran za štiri LED-lučke, ki označujejo Scroll Lock, Num Lock, Caps Lock in zaklenitev celotne tipkovnice (oziroma samo Windows gumbov, odvisno od tega, ali pritisneš kombinacijo FN+F11 ali FN+F12).

V kolikor tipkovnico obrnemo na glavo, na spodnji strani najdemo dve gumijasti blazinici za preprečevanje zdrsa, za njima pa še dve precej trdi nogi, ki se zapreta z zelo zadovoljivim klikom. S solidno višino in stabilnostjo močno pripomoreta k ergonomičnosti.

Tipkovnici tega in Masterkeys Lite L kompleta izgledata na prvi pogled identični, a obstaja par razlik, katere si bomo ogledali v naslednjem delu. Sedaj je namreč čas, da preidemo še na miško.

Komplet vsebuje desničarsko miško z izrastkom oziroma počivalnikom za prstanec in mezinček. Na prvi pogled izgleda podobno kot MM520, le da vsebuje inferiorni optični senzor. A oblika in gumbi so identični, zato je primerjava vseeno na mestu. Osebno mi oblika ni ravno najbolj pri srcu, a miška je udobna za držanje in vse je tam, kjer mora biti. Z le 11.5 cm dolžine, 8 cm širine, 3.5 cm višine in s samo 100 g teže gre za idealno velikost za srednjo veliko roko, čeprav zna nam, z daljšimi prsti, krajša dolžina povzročati težave.

Izgled sovpada s tipkovnico in gre za precej luštno miško črne nesvetleče barve. Ima šest tipk – klasično levo in desno, kolešček in gumb za koleščkom ter dva gumba na levi strani. Opazil sem tudi, da je kolešček malo višje kot pri večini mišk, ki sem jih uporabljal.

Osvetljava se nahaja na treh conah. Te so kolešček, obroba logotipa na zadku in črta, ki na zadnjem delu spremlja rob. Ker programske opreme ni, je ločene osvetlitvene cone možno spreminjati le preko kombinacij klikov, čeprav je to dosti bolj kompleksno in veliko raje bi videl vsaj osnovno programsko opremo, kjer bi lahko upravljal z osvetljavo. Navodil za bližnjice nisem zapazil v škatli ali kjerkoli na spletu, zato sem moral improvizirati in jih ugotoviti sam.

Tako kabel na miški, kot tudi na tipkovnici nista pletena, ampak iz upogljive plastike. Sam bi raje videl ravno to, čeprav moramo biti pošteni, da gre za komplet, mišljen predvsem za nekoga, ki išče prvo poceni kombinacijo zase.

Test

Ne morem pričeti, ne da bi šel skozi podobnosti med to tipkovnico in tisto v kompletu MasterKeys Lite L, saj sta vsaj na prvi pogled zelo podobni. A Cooler Master je poslušal moje pripombe glede slednje (zagotovo, le kaj drugega bi lahko bil razlog za te spremembe) in odpravili so večino pomanjkljivosti, ki sem jih omenil. A nasploh sem tipkovnico ocenil zelo visoko in glede na to, da gre tu za superiorno varianto, sem nad njo še bolj navdušen. Tipke imajo dosti boljšo zaznavnost (skoraj predobro, saj včasih zaznajo že najmanjši dotik), označbe na posameznih tipkah so dosti lažje berljive v slabši svetlobi in ločena osvetlitev vsake tipke omogoča boljšo kvaliteto osvetljave in več opcij pri nastavitvah.

Kot sem že omenil, ne gre za mehansko tipkovnico, kar se je ob uporabi tudi poznalo. Vendar ne preveč, saj je občutek podoben kot pri Cherry MX Blue stikalih, čeprav bo vsak, ki je kdaj uporabljal mehanske tipkovnice, verjetno brez težav opazil razliko. Ne smemo pozabiti omeniti tudi, da je tipkovnica kompatibilna s Cherry Keycap, kar omogoča zamenjavo s podprtimi tipkami. Kar se tiče samega delovanja, je komplet deloval brez problemov in gre za več kot solidno igričarsko kombinacijo. Tako sta v strategijah, na primer Total War: Warhammer 2, in streljačinah, kot je Far Cry 5, miška in tipkovnica delovali brez problemov, in čeprav je optični senzor Avago 3050 inferioren napram samostojnim igričarskim miškam, je nudil solidno delovanje in razlika ni bila opazna. Hitro zaznavanje gumbov na tipkovnici se je izkazalo zelo koristno v igrah s hitrejšim tempom, saj je bil zaznan že najmanjši pritisk in je bil tako reakcijski čas med igranjem nižji.

Kljub delovanju na princip membranskih tipkovnic naj bi bila tipkovnica s tehnologijo anti-gosting sposobna zabeležiti hkraten pritisk do 26 tipk. Sicer mi ni uspelo naenkrat stisniti več kot 15 tipk, vendar, če sem iskren, sploh ne vem, kdo potrebuje več od tega. Nekoliko sem pogrešal počivalnik zapestja, ki ni prisoten. Nekateri znate pogrešati tudi odsotnost makro tipk in ločenih funkcijskih gumbov – bližnjic. Izmed standardnih so na voljo le tisti za upravljanje z multimedijskimi vsebinami.

Pri osvetljavi se pojavi majhen problem, saj shranjevanje profilov ni možno, in tako so vse spremembe določene nastavitve ob spremembi načina osvetljevanja izgubljene. Resda so bolj kot ne vsi učinki že prednastavljeni in ker ni programske opreme, s katero bi se lotil prilagajanja, ti preostanejo le barva in hitrost raznih učinkov. Je pa sama osvetlitev velika nadgradnja, saj so tipke osvetljene ločeno in tako je manj prelivanja, barve pa so bolj jasne. Tudi število učinkov se je povečalo in vključujejo vse popularne prednastavitve, kot so horizontalna in vertikalna mavrica, reakcije, lok in veliko drugih. Resda osvetlitev nima praktičnega učinka v igrah, a vseeno je dobro videti takšno stopnjo prilagodljivosti, čeprav sem pogrešal predvsem prilagajanje jakosti osvetlitve.


Že sama tipkovnica je tako skoraj vredna polne cene 80 €, a ker je podobna kot pri MasterKeys Lite L in le nadgrajena različica tiste, je treba nekje drugje nadoknaditi cenovno razliko. Tu veliko vlogo igra miška, katero si bomo ravnokar tudi ogledali.

Ergonomična miška ima štiri DPI nastavitve (500, 750, 1500 in 3500), kar nudi dobro stopnjo prilagodljivosti med visokimi in nizkimi hitrosti, čeprav sem pogrešal kakšno vmesno nastavitev in možnost nastavljanja lastnih profilov.

Gre za desničarsko miško s tako vertikalnim kot horizontalnim lokom, kar ji da obliko, udobno za držanje. Saj ne, da razreši vse ergonomične težave sveta, a v tem aspektu ji uspe dosti bolje kot veliki večini ambidekstroznih mišk. Rekel bi, da je oblika namenjena predvsem Claw prijemu, čeprav sam uporabljam Palm prijem in tudi tu se je obnesla čisto dobro. Zaradi daljše dolžine prstov mi je bil desni lok skorajda premajhen in prstanec je bil v stiku z mizo. A nasploh je bila uporaba udobna in miška je bila dovolj natančna, da se je izkazala v vseh zvrsteh iger in mi je bila dosti bolj všeč od tiste v cenejšem paketu.

A konec koncev gre za to, koliko ste pripravljeni žrtvovati. Seveda ima tudi mem-hanska tipkovnica svoje slabosti (večinoma posledica membranskih značilnosti) in z odsotnostjo programske opreme ste omejeni tudi pri prilagodljivosti. Vendar gre vseeno za kombinacijo, ki se prodaja za dobrih 80 €, za kar boste težko dobil že dobro tipkovnico, kaj šele miško in tipkovnico.


Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Membhanski komplet tipkovnice in miške uspe upravičiti ceno, ki jo zanjo žanjejo. Žel pa miška s svojo ergonomično obliko vsaj meni nikakor ni uspela prirasti k srcu in tako so vsi upi ležali na tipkovnici. Ta pa me je s kvalitetno izdelavo in precej dobrim izgledom uspela navdušiti. Soliden komplet.Test kompleta (miška, tipkovnica) – Cooler Master MasterSet MS120