GTA V postal najbolj profitabilen izdelek v zabavni industriji

Grand Theft Auto V je konstanto na vrhu prodajnih lestvic, celo leta po izidu. Zasluženo, saj gre za odlično igro, svežino pa mu daje tudi njegov večigralski del GTA: Online, kateremu razvijalci redno dodajajo novo vsebino.

A marsikoga je zanimalo, koliko je razvijalec Rockstar s prodajo naslova sploh zaslužil? No, po zaslugi spletne strani MarketWatch smo odgovor sedaj končno dobili in rezultati so osupnili vse.

GTA V ni prvak v prodaji samo v igričarski industriji, saj popolnoma poniža tudi zaslužke iz filmske veje. Medtem ko je denimo najbolj profitabilen film Avatar v kasarne prinesel 2.8 milijarde dolarjev, je GTA V zaslužil kar 6 milijard ameriških zelencev. Prodal je 90 milijonov izvodov igre, med vsem svojim obstojem na trgu pa, zanimivo, ni nikoli pretirano znižal cene; tudi trenutno se na Steamu prodaja za polno ceno 60 €. Najbližji zasledovalec med igrami je Call of Duty: Modern Warfare 3, ki je prodal “samo” 24.2 milijona izvodov.

Kakor so številke impresivne, se postavlja vprašanje, koliko so točne. MarketWatch namreč ni razjasnil, če so v te zaslužke vštete tudi mikrotransakcije, ki znajo močno odebeliti končno številko. Predvidevamo, da ne, saj so verjetno vračunane samo prodane kopije igre, saj če bi všteli še mikrotransakcije in, denimo, naročnine, bi GTA V padel iz prvega mesta. Predvideva se, da je World of Warcraft v vsem svojem obstoju zaslužil več kot 10 milijard dolarjev, prehitele pa bi ga tudi kakšne F2P igre, kot je Dungeon Fighter, ki naj bi zaslužil 8.7 milijard dolarjev.

V preteklosti je GTA V že podrl nekaj rekordov. Velja za eno izmed najdražjih iger, saj je med razvojem stal 256 milijonov dolarjev. Hkrati je po izidu postal najhitreje prodajan naslov v zgodovini, saj je v 24 urah zaslužil kar 800 milijonov dolarjev, v samo treh dneh pa je dosegel milijardni zaslužek.

Glede na te številke se verjetno Rockstarju ne mudi z razvojem naslednika, saj preprosto dobiva velike denarce od že obstoječega naslova, hkrati pa se mu verjetno že smeje ob izidu Red Dead Redemptiona 2, ki prispe 26. okrobra.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

2 KOMENTARJI

    • Članek dopolnjen. Verjetno se gre samo za številke iz prodanih kopij in po bolj podrobnem raziskovanju, bi GTA V prehitele igre kot so World of Warcraft (10 milijard) ter F2P naslovi. Sedaj dejansko razmišljam o spremembi naslova članka 😀

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime