Lesen PC z vodnim hlajenjem? Vse se da, če se hoče!

Vsi pravoverni PC posedovalci vemo, kakšen je užitek, ko sami sestavimo svojo računalniško konfiguracijo in kakšno je navdušenje, ko na novo nastalem PC-ju pritisnemo tipko za vklop in naša mojstrovina prvič zaživi

A nekateri gredo še korak dlje, saj jim takšno početje ne predstavlja več posebnega izziva. Eden takšnih je naš bralec Jaka Rejc, ki je imel dolgo časa vizijo ustvariti lesen PC z vodnim hlajenjem. Sam pravi, da je njegova skrita želja, da bi se s tem tudi profesionalno ukvarjal in zato je sestavil impresiven izdelek, ki mu je lahko zagotovo v ponos. Spisal pa je tudi vodič, ki pokaže kako je izpeljal celotno zadevo od same ideje do končnega produkta, ki ga je poimenoval Copperwood.

Prav tako ni šparal na komponentah in si nabavil pošastne dele, ob katerih bo marsikak igričar ostal slinavih ust:

Procesor: Intel i7 8700k (OC’d do 5.0GHz)
Grafična kartica: MSI AERO GTX 1080Ti (OC)
Matična plošča: Asus Maximus Hero X
Pomnilnik: G.Skill TridentZ RGB DDR4 16GB 3200MHz
Trdi diski: 500GB Samsung 960 Evo M.2 SSD, 3TB HDD
Napajalnik: 750W Seasonic Titanium 80+ 

Vse se začne na papirju… No, v tem primeru na računalniškem zaslonu, kjer je Jaka v programu Creo Parametric ustvaril 3D model svojega zamišljenega produkta.

Nato se je spravil na rezljanje lesene plošče, ki je v debelino merila 8 cm, izdelana pa je iz borovega lesa. Izrezal je še več lukenj za kable ter nosilce za vodne komponente.

Nato se je začelo sestavljanje. Najprej je namestil rezervoar na leseno ploščo, nato je sledila pričvrstitev matične plošče ter radiatorja, ta pa zadaj skriva 4 ventilatorje Noctua.

Namestitev grafične kartice je bila nov izziv. Sam je izdelal vertikalno držalo in ga prebarval na črno, ker pač zadeva nenazadnje mora izgledati kul. Seveda je bilo potrebno poskrbeti tudi za vodno hlajenje grafične kartice, kar je spet vzelo svoj čas a na koncu je bil z rezultatom več kot zadovoljen.

Sledila je namestitev vodnega hlajenja za procesor. Odločil se je za bakren videz, saj je ta barva preprosto “sexy”, med namestitvijo procesorske hladilne enote pa je privijačil še grafično kartico.

Nato je prišlo na vrsto nameščanje cevi in za ta podvig se je moral odpraviti v profesionalno delavnico, ki je ukvarja s krivljenjem cevi, saj ni našel orodja, ki bi uspešno ukrivljal 16 mm cevi. En del cevi je bil ustvarjen iz prozorne akrilne cevi, saj je kot pravi mojster svoje obrti, očitno potreboval še dodatni izziv pri ustvarjanju.

Nato se je spravil pritrjevati stranice na glavno leseno ploščo. Za te namene je vzel velik del aluminija, ki jih je predelal v 8 kock, natančnih dimenzij. Vsaka meri 4x4x4cm, z še eno dodatno napravo pa je obdelal robove za lep estetski videz.

 

Nato je poskrbel za palice, ki jih je s pomočjo pasovne žage obdelal na točno izmerjene dolžine in jih nato povezal skupaj z kockami.

 

Nato se je spravil še ustvarjanja zadnje stranice, kjer je moral poskrbeti za pravilno razporejene luknje, seveda zaradi kablov in stenskih nosilcev, poskrbeti pa je bilo potrebno za tudi pravilen pretok zraka.

Tako, projekt se je tako počasi bližal koncu. Sledilo je ukvarjanje s kabli, ki jih je v red spravil s pomočjo kovinskih kavljev, namestil pa je tudi trdi disk.

Čas je bil za zagon vodnega hlajenja, kjer je dodal še dva barvila: modrega za podnevi in UV za ponoči.

 

 

In to je to, sledil je samo še zagon računalnika in ponosno kimanje z glavo nad novo oživelim računalnikom.


Čeprav bi kdo glede na vodič sklepal da je zadeva relativno enostavna, bi se grdo zmotil. Jaka je svoj projekt načrtoval kar nekaj časa, v katerega je šlo ogromno razmišljanja in planiranja. Tako je od prvotne risbe do finalnega produkta poteklo kar 5 mesecev, je pa res, da je imel zraven še probleme z naročili komponent iz tujine.

Mi smo vsekakor impresionirani in smo zagotovo mnenja, da se je ves trud na koncu obrestoval. Jaka, bravo in veliko sreče v nadaljnjih produktih.

Več slik si lahko ogledate na njegovem Facebook profilu, prav tako je na voljo bolj detajlni vodič na spletni strani Overclock.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime