10 nasvetov Kratosa o vzgoji otrok

Pred dobrim mesecem je vsem najljubši klavec bogov v svoji novi igri postal oče mladega fantiča. Čeprav se trudi po najboljših močeh in je glede na preteklost pobral modrost in odložil golo agresijo, njegov poizkus proizvede mešane rezultate. Kaj pa smo se od njega naučili mi?

1# Mrtvi nimajo potrebe po materialnih stvareh

Večina staršev otroke poduči o pomembnosti deljenja in God of War ni nobena izjema. Tako da, v kolikor ob sprehodu po mestnih ulicah opazite kakšnega preminulega ali starodavno grobnico, se kar polastite njunih bogastev … čeprav to v prvem primeru morda ni najbolj priporočljivo, saj je to najlažji način za sum umora. Kratos nas nauči o radodarnosti in seveda je to odličen nauk za Atreusa ali katerega koli drugega otroka, ki bo z njegovim blagoslovom od sedaj naprej veselo plenil grobnice in pokopališča. Kot da ena Lara Croft ni bila dovolj.

2# Lončarstva ni treba ceniti

Naj gre za splošen kliše ali osebno zamero, ob obisku trgovine z lončarskimi izdelki se vsakemu izmed nas vedno dvigne srčni utrip. Res da dandanes skrivajo večinoma rože in morda kakšen paradižnik, a v stari mitologiji so redno vsebovali tudi občutno dragocenejše stvari. Odlična skupna aktivnost za deževne dni, če imate doma pomladek, macolo in kakšen glineni lonec odveč.

3# Vsak za sebe

Kot nas je Kratos doslej večkrat poučil, prosti čas najraje preživlja v samoti. Čeprav se je to dejstvo ob ženitvi in vzgajanju potomcev spremenilo, je lasten mir še vedno potreben in tako se izognite stiku s tujci, če je to le mogoče, če pa ni, pa se namesto veselega pogovora poslužujte cinizma in godrnjanja. Seveda odličen nauk, ki ga bo preklinjal vsak ugrabitelj daleč naokrog.

4# Ciničnost predstavlja najboljšo obliko komunikacije

Če prejšnja lekcija ni zadostovala in se otrok še vedno veselo podi za lizikami neznancev, ga lahko naučite vsaj, naj jim pri tem ne da zadovoljstva. Nihče ne mara pretirane ciničnosti, a če sogovornika že morate prenašati, mu vsaj zagrenite dan, da vas bo v prihodnje pustil na miru. Kaj pa vem. Morda pa bo ta nauk ustvaril novega kritika iger ali v primeru Kratosa poskrbel za izumrtje novega nabora božanstev.

5# Nasilje vedno vrni z nasiljem

Zob za zob, uho za uho. Kratos se nikoli ni branil samoobrambe in pravzaprav tudi neprovociranega nasilja, a tu se bomo osredotočili na prvi del. Zelo učinkovita taktika za mladega otroka, a dandanes zaradi stvari, kot so “pravila” in “bonton”, nima več enake veljave kot nekoč. Če že to ni možno, pa vsaj izgledaj, kot da boš vsako provokacijo vrnil z udarcem na gobec. Nihče se ne bo drznil “zajebavati” s skoraj povsem golim, sekiro vihtečim brazgotinastim otrokom. Ali bo socialna služba delila vaše prepričanje, je vprašanje za kak drug dan.

6# Vedi, kdaj je potrebno biti tiho

Če poslušamo nauke Kratosa, je večino časa treba biti čim bolj tiho in uživati v miru in lepotah narave. Sploh, če si na lovu za divjadjo in ne želiš dobiti kakšne focke. Celoten princip se ne konča tu, svoj pomladek je lepo naučil tudi, da mora biti tiho, ko “starejši govorijo”. A Atreus kot fant se tega ne drži najbolje in na veliko negodovanje očeta starodavne duhove in nenadejane sogovorce nadleguje z vsemi možnimi vprašanji, ob tem pa požira jezne poglede svojega stvaritelja, ki tu vsekakor razmišlja, zakaj se ni odločil za samotarsko življenje do poslednjega dneva.

7# Vedno se drži svojih obljub

Ne obljubljaj, kar ne moreš storiti. Pa najsi to leti na umor vrhovnega božanstva, lazenje na vrh gore ali obljubo, da boš pospravil sobo. Ne dajaj praznih obljub, saj te drugače ne bo nihče jemal resno. V praksi to znanje Kratos uporablja zelo pogosto in tako se raje izogiba dajanju obljub in posledično interakciji z mimoidočimi, kot pa da bi jih moral prelomiti. Atreus se po drugi strani požvižga na to in vsakemu mučeniku obljublja odrešitev, pa najsi jo je zmožen dovesti ali ne.

8# Sočustvovanje je za softiče

Kaj ti bo žal za tujce, če imaš sam dovolj lastnih problemov. Dokler ti pred nosom ne pobinglja kakšen mošnjiček, seveda. Empatija je sicer dobra stvar, ki pa na bojišču ne pride ravno prav, saj jo bo nasprotnik gotovo uporabil proti tebi. Dandanes so drugi časi in druga prepričanja, zato ta nauk morda ni ravno na mestu, a to ne pomeni, da je potrebno objokovati vsako mravljico. Seveda ne želiš robota namesto otroka, vendar prav tako ne želiš jokavega mulota, kot je to včasih Atreus.

9# Potrpežljivost je mati modrosti

Eden izmed prvih in najpomembnejših naukov v celi igri, duh Šparte, je glede na temperament sicer ena zadnjih oseb, od katere bi ga pričakoval, a vseeno ga lahko v novi igri ves čas vidimo v praksi. Vse od začetka, ko vse do kritičnega časa ne želi pričeti potovanja na goro, saj sin še ni pripravljen, pa do samega potovanja, ko se vsake toliko časa ozre okoli sebe in razišče vsako kotlino in vsak otoček za sladkim, sladkim plenom. Atreus po drugi strani se ima še veliko za naučiti, saj pogosto nori in se tako znajde v težavah. Starost je modrost, kot pravijo …

10# Trda roka doseže več kot mehka beseda

Če bi že moral najti življenjski moto našega glavnega junaka, bi bil ravno to. Ne leti samo na zadnjo igro v seriji, temveč vse od prvega videnja gologlavca, ki se je vedno raje kot na diplomacijo zanašal na deljenje batin. Če se zameriš vrhovnemu Zeusu, se ga bo pač treba odkrižati, bog ne daj, da bi se z njim raje dobil na pijači in pustil, da vsak razloži svojo plat zgodbe. Agresija je to, kar je Kratosa naredilo popularnega in čeprav je z zadnjo igro pridobil mehkejšo plat, se še vedno ne boji zanesti na starega prijatelja, pa najsi je to sekira, rezilo ali pest.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime