Atari se vrača, prihod nove konzole Atari VCS

Le kako bi lahko pozabil dan, ko sem v roke prvič dobil svoj “nov” Atari 7800. Konzola, ki me je vpeljala v svet gaminga. Neštete ure, ki smo jih s prijatelji presedeli ob pobijanju vesoljcev, obmetavanju s sadjem ali zgolj igranju Pac-Man. Grafična podoba je bila sekundarnega pomena, saj je tisti čas vse temeljilo na igranosti in interakciji.

Tako sem lansko leto z zanimanjem sprejel naznanitev Atari VCS, retro konzole in začetnika vsega, božanstvo, ki je na svoj način tudi pripeljalo do širitve gaminga. Čeprav so v tistih časih “igrice” igrali samo največji geeki, pa tudi do konzol je bilo mnogo težje priti.

Ampak na pokopališču so se pričeli pojavljati tresljaji. Atari se je odločil, da izkoristi nove platforme in oznanil izid prenovljene Atari VSC preko Indiegogo kampanije. Vendar je odziv presenetil tudi njih, saj so v pičlem dnevu presegli zastavljeni cilj 100,000 $ – trenutno se nahajajo pri številki 2,220,000 $, več kot 2020 % več od zastavljenega cilja. Število podpornikov (trenutno 7760) raste iz sekunde v sekundo in se že bliža slovesu od štirimestne cifre. Občudovanja vreden dosežek, zlasti ker so vse to dosegli zgolj v enem dnevu.

Torej, kaj je ustvarilo tolikšno navdušenje? Atari VCS je na voljo v dveh različicah – Atari VCS Day One Collector’s Edition s sprednjim delom iz lesa in dodano klasično igralno palico stane 299 $, Atari VCS Onyx pa je plastična in nekoliko manj prestižna, saj z dodano klasično igralno palico stane 229 $. Po želji je možno dokupiti tudi ločeno klasično igralno palico oziroma moderni kontroler, za prednaročilo pa je na voljo več različnih kombinacij.

Zraven nostalgije je pomemben podatek, da na vsaki konzoli pride predinstaliranih tudi preko 100 Atari klasik, a pri Atari so tokrat šli še nekoliko dlje. Obstajala naj bi tudi spletna komponenta, kjer bo možno brskati med neštetimi novimi in klasičnimi naslovi te konzole, po izidu pa naj bi konstantno dobivali tudi nove igre.

VCS konzola naj bi postala moderna zabavljalna naprava s podporo mišk, tipkovnic in neuradnih kontrolerjev ter ostalih naprav, na kateri teče operacijski sistem, zasnovan na Linuxu. Podpirala bo 4k, HDR in igranje s 60 FPS-i, točne specifikacije pa si lahko pogledate na dnu članka.

V kolikor želite podpreti snovalce in prednaročiti konzolo, je čas omejen. Atari VCS Onyx je mogoče prednaročiti do 4. 6., Collector’s Edition z retro-sodobnim videzom pa do 11. 6. Konzola izide v sredini leta 2019. Kot da bi otroku skril liziko na vrh kuhinjske police in mu dejal, da jo bo lahko pojedel šele, ko odraste. No, prav, bomo počakali, če že moramo.

Specification* Measurement 
Unit Dimensions 14.5″ x 5.3″ x 1.6″
Unit Weight 3 lbs.
Materials Plastic, Metal, Wood
Operating System Linux OS based on Ubuntu (Linux Kernel 4.10)
Compatible Systems Linux
Power Low TDP architecture – Less Heat & Noise
Connections HDMI 2.0, 2.4/5GHz Wi-Fi, Bluetooth 5.0, Gigabit Ethernet, 4xUSB 3.0
External Inputs Classic Joystick, Modern Controller, Microphone
Storage 32GB eMMC, external HD, SD card
RAM 4GB DDR4 RAM
Memory 32GB eMMC
CPU Bristol Ridge A10
GPU Radeon R7
HDCP Integration HDCP 2.2
Second Screen (Screencasting) Yes
Cloud Storage Yes. Additional Service Offering
Required Internet Connection Not for classic gaming but required to access all features
Cross Game Chat Skype, Discord, etc.
Voice Commands 4-front facing mic array
Subscription Needed? No. Includes cloud and other services.
Live Streaming Yes with Twitch.tv
Mouse & Keyboard Support Yes

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime