Subnautica – Recenzija igre

Če ste eden tistih, ki se v morju zaradi fobije pred temačnimi morskimi globinami radi namakate izključno v plitvinah, potem je možno, da boste ob prebiranju tega pregleda doživeli déjà vu.

Pa da vas ne prestrašim preveč, govora je o preživetveni igri Subnautica, ki je sicer izšla pred nekaj meseci, pred tem pa se je vse od konca leta 2014 nahajala v zgodnje dostopni verziji. Je tudi ena izmed iger, ki je na voljo v načinu virtualne resničnosti (VR).
Razvijalec Unknown Worlds Entertainment jo je v tem času s posodobitvijo za posodobitvijo res pohvalno izpilil. Igra pa je deležna posodobitev s popravki in nove vsebine še v času nastajanja tega pregleda.

V igri me je pričakal zelo enostaven in preprost meni, ki ponuja možnost le osnovnih nastavitev. Vendar pa nekaj trenutkov kasneje nisem več bil podobnega mnenja, saj me je pozdravila barvita vsebina igre v izjemnem odprtem igralnem svetu, o katerem pa več besed v nadaljevanju.

Igra se prične kar kaotično, ko se znajdemo na vesoljskem plovilu Aurora, ki je v plamenih in strmoglavlja na bližnji planet, imenovan 4546B. V samem začetku smo tako deležni animacije, ko se z reševalno kapsulo zasilno izstrelimo iz plovila in se kasneje znajdemo na prej omenjenem planetu, katerega večji del površja sestavljajo oceani. Razen reševalne kapsule, ki nam služi kot edino začasno prebivališče na planetu, imamo poleg bore malo pripomočkov za preživetje. Če pa po vrhu izberemo še težji način igranja, kjer moramo redno piti in jesti, lahko vse skupaj postane preklemano zahtevno in od nas zahteva veliko mero iznajdljivosti.


Razvojna ekipa: Unknown Worlds Entertainment
Založnik: Unknown Worlds Entertainment
Spletna stran: https://unknownworlds.com/subnautica/
Steam: https://store.steampowered.com/app/264710/Subnautica/
Platforme: PC, Xbox One
Operacijski sistemi: Windows (Vista+), Mac OS
Datum izida: 23. 1. 2018
Cena: 22,99 EUR

Zvrst: preživetje, pustolovščina



Izjemen podvodni svet in čudovit preplet zgodbe

“Vau,” je bil moj odziv, ko sem se s svojim karakterjem prvič potopil v globine oceana. Če se vsebine igre v začetku le površno dotaknemo, smo pod gladino širnega oceana deležni naravnost izjemnega podvodnega sveta. Okolje je zelo dinamično in ponuja nešteto možnosti raziskovanja. Priča smo dodelanemu podvodnemu reliefu, ki je sestavljeno iz številnih jam, pestro pa je tudi rastlinje. Seveda pa ne manjka vesoljskih organizmov. Tudi teh je razvijalec vključil celo paleto. Od miruljubnih ljubkih ribic pa do zveri, ki jih najraje ne bi srečal.

Izjemna vegetacija v kombinaciji z odlično grafiko poskrbi za užitke ob igranju.

Pa da namenim še nekaj besed sami zgodbi, na kateri temelji Subnautica. Velika prednost je zagotovo ta, da na svoj račun pridejo tako ljubitelji zgodb kot tudi igralci, ki radi samostojno brez večjih okvirjev raziskujejo svet v igri, ker nam Subnautica ponuja obe možnosti.
Razburljiva zgodba nam postopoma zastavlja naloge, preko katerih pridemo do vedno novih spoznanj glede nesreče plovila in odprave Aurora. Nemalokrat pa sem doživel podobne občutke kot ob ogledu res vrhunskega znanstvenofantastičnega filma. Pri raziskovanju nas spremlja večnamenski dlačnik, ki poseduje neverjetne zbirke podatkov in nas tekom igre informira, usmerja in opozarja. Če je na trenutke povsem nekoristen, pa ugotovimo, da je poleg super imeti nekoga, ki govori, pa čeprav umetno inteligenco.

V boj z zverinami z žepnim nožičem

Subnautica je ena tistih iger, v katerih tekamo naokoli in nabiramo material, ki ga kasneje potrebujemo za izdelavo orodja, orožja in bivališča. Tokrat ni nič drugače, saj se moramo znajti sami in v globinah oceana poiskati vse potrebno za izdelavo pripomočkov in zadev za preživetje. Navodila za izdelavo predmetov pa pridobimo skozi raziskovanje podvodja in ruševin Aurore. Ni kaj, igra za napredovanje od nas zahteva neprestano dinamiko in ničesar nam ni položenega na roke.
Ena glavnih značilnosti Subnautice pa je sicer napredna mehanika grajenja podvodne baze, ki igralcu omogoča visoko stopnjo ustvarjalnosti in prilagajanja njegovim željam. Tako na spletu najdemo že lepo zbirko izjemnih kreacij različnih igralcev.

S posebnim naprednim 3D tiskalnikom lahko izdelamo številne pripomočke in orodja, katerih sestavine in načrte moramo poiskati med igranjem.

Če sem se v prejšnjem poglavju le površinsko dotaknil ekosistema v sami igri, je sedaj čas, da temu namenim še nekaj več besed. Vso podvodno rastlinje deluje zelo dodelano in raznovrstno, podobno pa velja tudi za prebivalce globin. Vključenih je ogromno vrst, vsaka z edinstvenim načinom gibanja in obnašanja, zato je izkušnja med igranjem pristna. Igralna mapa je razdeljena na različna območja, v vsakem pa prebivajo za tisto območje značilni podvodni organizmi.

Razvijalec je poskrbel, da tako najdemo vse od prijetnih in simpatičnih stvorov, s katerimi se lahko celo pocrkljamo, do zveri, imenovane Reaper Leviathan. Značilnosti zadnje sta predvsem zelo svinjsko oglašanje, ki nam bo povzročilo kurjo polt ter neizbežna in grozljiva smrt. Seveda bi ob takih trenutkih bilo pametno imeti neke vrste smrtonosno orožje, kot v vsaki igri, kjer imamo opravka s tašnimi ali drugačnimi stvori. No, tu pa sem doživel zanimivo presenečenje, saj razvijalec v Subnautico ni vključil smrtonosnega orožja. Po njihovih besedah naj bi Subnautica predstavljala edinstveno igro, kjer so nam ponujene alternativne možnosti za obvladovanje agresivnih podvodnih mesojedcev. Do te odločitve pa naj bi prišlo predvsem zaradi streljanja v osnovni šoli Sandy Hook v zvezni državi Connecticut v ZDA leta 2012. Isto leto je Subnautica doživljala svoj razvoj in pri Unknown Worlds Entertainment naj bi se simbolično odločili, da smrtonosnega strelnega orožja v igri ne bo. Kakor koli, namesto visokotehnoloških pištolc nam ostane naša kreativnost, kup pripomočkov za odganjanje in žepni nožič. Sicer pa nam kreature večino časa niso nevarne, možnost, da se prej utopimo, je precej večja, saj moramo s karakterjem vsake toliko priplavati na površje po svež zrak.

Ko naletiš na tak stvor, te kar malo stisne. K sreči pa nam tale orjaška počasnela ne bo škodovala.

Pri Subnautici gre za edinstveno izkušnjo ob igranju, saj zajema čudovito oblikovan in dodelan ekosistem, ki je sam po sebi prava umetnost. Tu je še krasna in razburljiva zgodba, ki pa ni vsiljujoča, saj se lahko sami odločimo, ali bomo zgodbi sledili ali ne. Opravka imamo z različnimi vrstami vesoljskih podvodnih organizmov, ki igri dajo življenje, mi pa se znajdemo pred številnimi izzivi, ki se jih moramo nemalokrat lotiti z veliko mero kreativnosti.
Hroščov je bilo opaziti zelo malo in še ti so bili nemoteči, kar nakazuje na dobro izpiljeno igro. Večigralskega načina ne bomo našli, niti ni potreben, saj prejmemo odlično enoigralsko doživetje, Subnautica pa se po mojem mnenju pridružuje tistim igram, ki dokazujejo, da priljubljenost enoigralskih iger med igralci še zdaleč ne upada.


Zaključek

Pozitivno:
+ Edinstvena igralna izkušnja
+ Čudovita in zanimiva zgodba
+ Optimiziranost tudi za starejše sisteme
+ Izjemna grafika in vegetacija
+ Dobro delovanje
+ Spodbuja kreativno razmišljanje
+ Sistem gradnje podvodnih bivališč

Negativno:
– Ni vključenega (smrtonosnega) strelnega orožja za obrambo
– Občasni hrošči
– Meni z majhno izbiro nastavitev

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Subnautica je naslov, ki zagotovo izstopa, saj ponuja edinstven igralni način v odprtem svetu z izjemno grafiko in odlično oblikovano vegetacijo ter organizmi. Vsebuje razburljivo in dobro povezano zgodbo, ki ji lahko sledimo ali pa tudi ne. Sama optimizacija je dobra in zadovoljivo bo delovala tudi na malo starejših sistemih. Hroščev oziroma napak je malo, zato ne bodo pomembno vplivali na samo igranje. Dodana vrednost pa se nahaja predvsem v igranju, ki od nas zahteva kreativnost in potrpežljivost, zato Subnautica ponuja odličen umik od kakšnih akcijskih streljačin.Subnautica – Recenzija igre