Zakaj Noctua ne potrebuje RGB osvetljave

Noctua vedno je in vedno bo postavljala merila, vsaj kar se tiče hladilnikov in ventilatorjev. A marsikoga od nakupa odvrne retro videz (prepoznavno rjave-bež barve) ter popolna odsotnost RGB osvetljave.

Svoji tradiciji so zvesto sledili tudi na Computex (največjem azijskem računalniškem sejmu). Za razliko od preostalih stojnic, ki so delovale kot disko plesišča 80., je bil občutek tukaj drugačen, bolj tradicionalen. Oddih od blišča in bede. Miren, dostojanstven kotiček, kjer je poudarek na kakovosti. Noctua se ne gre svetlobnega cirkusa, saj ga ne potrebuje. Le-tega že od nekdaj nadomešča s kakovostnimi produkti.

Njihov osrednji izdelek so procesorski hladilniki, kar sovpada s kakovostnimi ventilatorji. Še tako dobro zastavljen hladilnik se lahko hipoma sprevrže v neuporaben kos glasnega železja, ki ga bomo ob vsaki priložnosti kritizirali pred prijatelji. Seveda – ventilatorje se lahko tudi zamenja, ampak to s sabo prinese nove stroške in večina običajnih uporabnikov na zamenjavo ne bo niti pomislila. Tako sem bil lani vzhičen ob predstavitvi novinca NF-A12. Vzeli so si čas in po 300 testnih primerkih znova dostavili obljubljeno. Razvoj jim je vzel več kot 4 leta, a trud je bil poplačan.

Trenutno razvijajo 140 mm različico, ki pa jo do splavitve loči vsaj še kakšno leto razvoja, kot je dejal Jakob Dellinger, oseba za stike s sedmo silo. Naleteli so na nenavaden primer, ki jim že nekaj časa povzroča sive lase. Njihova lastna 120 mm različica ventilatorja namreč deluje tako dobro, da 140 mm prototipi večje velikosti nikakor ne uspejo vnovčiti in dosegajo skoraj identične rezultate. Večina podjetij si s tem ne bi belila las, ampak pri Noctui se čuti avstrijska vzvišenost in želja, da bi imel vsak izmed njihovih produktov svoje mesto.

Razvijati so ga pričeli predvsem za vodne radiatorje, ki običajno terjajo to velikost. Pa ga sploh resnično potrebujejo? Na izjemno samozavest nakazuje izdelava natičnih adapterjev, s katerimi omogočajo pritrditev 120 mm NF-A12 na 140 mm radiatorje ali hladilnike. Upravičeno, saj ni nič nenavadnega, če njihov “malček” prekosi velikane.

Letos so v svojo zbirko dodali NH-U12, prenovljen procesorski hladilnik. Gre za tipičen enojni (tower) hladilnik z nekaj nadgradnjami predhodnika U12S. Tokrat vsebuje sedem odvodnih cevi (heatpipe) in bolj gladko stično površino. Novinec se je v vročinsko vojno podal s slavnejšim dvostolpnim 140 mm predhodnikom in kljub znatno manjšim dimenzijam dosegel identičen rezultat. Na testni konfiguraciji so i7 8700k pognali na 220 W (95 W) in živo srebro se je ustavilo pri 47 °C. Morda na prvi pogled številka izgleda visoko, ko pa vzamemo v obzir navitje procesorja, se začetna teza obrne na glavo. Glavna prednost manjšega hladilnika bo nedvomno kompatibilnost z RAM režami. Nočna mora, ko sem želel uporabljati sistem s štirimi palčkami rama, hladilnik pa je dopuščal le dve ali tri.

Med tem se nekateri konkurenti ukvarjajo z vgradnjo LED osvetljave, ko bi lahko ta čas namenili izboljšanju lastnega ventilatorja ali hladilnika, a morda smo za to krivi uporabniki sami. Noctua se na RGB trg ne namerava podati, bodo pa dopolnili svojo Chromax linijo, ki je na videz bolj sodobnih barv (črne namesto svetlo/rjave) in kdor se je Noctue do sedaj zaradi videza izogibal, bo dobil dobro alternativo.

Vedno sem se spraševal, kaj ventilatorski overlordi počnejo v prostem času? Na vprašanje so mi odgovorili sami – razvijajo druge vrste ventilatorjev. 🙂

Značilnost Noctue je počasen in premišljen razvoj, česar v sodobni sferi manjka. Temu sovpadajo tudi malce višje cene. Nov NH-U12 bo mogoče dobiti za okoli 90 €, na police pa prihaja proti koncu letošnjega leta. Cena vsekakor ni med nižjimi, a z lahkim srcem bi ga vzel pred zaprtimi vodnimi alternativami.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

6 KOMENTARJI

    • Hladilnik še ni v prodaji. Objavljen je rezultat, ki ga je hladilnik dosegel na Computex, na policah pa ga bo mogoče najti proti koncu leta.

    • Gre za rezultat, ki je bil dosežen na Computex sejmu. Ampak dokler ne pride v roke neodvisnim testerjem težko napišemo kaj več, konec koncev so ga preizkusili v kontroliranem okolju.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime