Dopustniški vodič (gaming edicija)

Smo že sredi poletja in čeprav temperature niso ravno rekordne, se zna to kmalu spremeniti. Mnogi med nami se že poželjivo oziroma proti morju in preudarno načrtujemo dopust/počitnice, nekateri pa že dopustniško uživajo (tem ta vodič ne bo veliko koristil, a si ga lahko vseeno preberejo, da vidijo kaj so zamudili). Čeprav nam odhod velikokrat predstavlja odmor od nenehnega bolščanje v digitalne aparate, smo nekateri po duši pravi pravcati giki in želimo vsaj malce digitalne zabave odnesti tudi na morje. Ravno za njih je pripravljen tale vodič in vam bo pokazal par nasvetov, zaradi katerih boste lahko svoje gikovske aktivnosti izvajali tudi s čivavo na straži.


Internet oz. Wi-fi

Internetna povezljivost je bila na morju včasih pravi privilegiji a zahvaljujoč tehnološkemu napredku, se lahko v medmrežje sedaj povežemo tudi v najbolj zabačenem selu. Zato se je dobro pred rezervacijo dobro pozanimati o sami internetni zmožnosti apartmaja. Ob prihodu prijaznega oz. neprijaznega gostitelja tudi povprašajte za Wi-fi geslo, saj je nevljudno ob poznih urah trkati na vrata in zahtevati dostop, samo zaradi tega ker ne morete preveriti Facebook novic.

Televizija in HDMI kabel

Da, zagotovo niste šli na dopust samo gledati televizije. Čas je za kopanje, sončenje na plaži in obisk različnih turističnih točk. A zagotovo bo med vašim počitnikovanjem nastopil čas premora, ko se je potrebno malce odpočiti in malce napolniti baterije. Denimo po obilnem kosilu ali pa pred spanjem zna zapasati hiter ogled kakšnega dobrega filma ali serije. Vendar, problem! Televizija oddaja samo dolgočasne kanale ali pa prikazuje vsebino v nemščini!

Tipična slika apartmaja na morju. Vidite TV? Perfekten za gledanje filmov preko prenosnika. Če je sreča, ima že vgrajeno Netflix aplikacijo za še manj komplikacij!

Na tej točki se lahko zahvalite, da ste s sabo spakirali dva pomembna predmeta: prenosnik in HDMI kabel. Zadeva je precej preprosta: na laptop si naložite zvrhano merico serij ali filmov oz. še bolje, zaženete Netflix. Večina apartmajev poseduje spodoben televizor, ki skoraj zagotovo vsebuje HDMI vhod. Prenosnik povežete s TV-jem preko HDMI kabla in že imate pravcati hišni kino. Če je televizor predaleč, se ga zagotovo da prestaviti bližje postelji, če pa vam je to res onemogočeno in je televizor tako močno pričvrščen na steno, da je postal temeljni del zgradbe, lahko še vedno gledate svoje priljubljene oddaje samo na prenosniku.

Mimogrede, zna se zgoditi, da navkljub vodiču pozabite HDMI kabel. Brez skrbi, ni še vse izgubljeno! Zagotovo ste med vožnjo glasbo poslušali preko USB ključka. Preprosto nanj nasnamete film in če imate srečo, bo vaš TV vseboval opcijo USB predvajanja.

Knjige

Poležavanje na plaži zna kmalu postati dolgočasno zato je to perfekten čas, da izvajate dejavnost, ki ste jo zanemarjali skozi celo leto. Seveda govorim o branju knjig in tudi tu nam zna tehnologija priskočiti na pomoč. Ja, s sabo lahko privlečete kupe knjig a kakor so klasične fizične knjige dobre, so tudi nepriročne za dopustniško branje.

E-bralnik vam omogoča branje tudi na največji svetlobi. Poleg tega je menjava knjiga povsem preprosta

E-bralniki odpravijo večino takšnih težav. Nanj lahko naložite celo zbirko raznoraznih novel in prostora vam zagotovo ne bo zmanjkalo. Namesto omare težkih knjig, tako lahko s sabo vzamete samo eno malo in varčno napravico. E-bralnik je predvsem priročen zaradi svoje tehnologije e-ink, ki vam bo dala občutek pristnih knjig, zaslon pa je odličen za branje ob močnem soncu, saj bo tekst ne glede na svetlobo, popolnoma berljiv.

Osebno lahko priporočam bralnik Kindle, ki se ga da dandanes dobiti ob udobnih cenah, še posebej rabljenega. Pokukajte na Amazon za dobro ceno, priporoča pa se nabava verzije Paperwhite, saj ta vsebuje osvetlitev zaslona, ki vam omogoča branje tudi ponoči.

Kaj pa gaming?

Da bi na morju pognal kako igro, je bila včasih edina opcija troganje prenosnika in igranje na njemu. A sam sem mnenja, da je potrebno na počitnicah preizkusiti tudi nekaj novega. Tu nam pride v pomoč vedno prisotni čeprav včasih malce nadležen trg mobilnih iger.

Če bi mi kdo 10 let nazaj rekel, da bom lahko igral Baldurs Gate na telefonu, bi ga zagotovo oklical za norega.

Tu ne govorim o samo nekih dolgočasnih igrah, ki zahtevajo samo neko tapkanje po zaslonu brez neke večje globine. Mobilni trg je med svoje vrste prejel nekaj dobrih predelav, ki jih mogoče nikoli niste preizkusili na “večjih bratcih”.

Dopust zna tako biti perfekten izgovor, da preigrate kakšne starošolske RPG bisere kot so Planescape Torment, Knight of the Old Republic ali pa serija Baldurs Gate. Morda si želite nekaj taktične strategije, kjer vas čaka igra XCOM: Enemy Unknown. Tu so še Grand Theft Auto igre, Max Payne, pustolovščina Grim Fandago ali pa celo battle royale predstavnika PUBG ter Fortnite.

Za gaming dandanes potrebujete samo telefon ali pa še bolje tablico in zagotovo vam med počivanjem ne bo dolgčas.


Tako, mislim da smo pokrili vse glavne točke igričarskega dopustovanja. Opremljeni s temi nasveti, dolgčasa na vaši priljubljeni destinaciji zagotovo ne bo. Vendar ne pretiravajte, saj so to dejavnosti izključno ob trenutkih, ko se vam preprosto ne da premakniti. Glavnino časa namenite uživanju v drugih aktivnostih, saj ne želim, da me zaradi teh nasvetov na domu obišče kakšna jezna punca ali žena, čigar partner se tudi na dopustu dere v telefon zaradi izgubljene runde PUBG-ja.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime