Ima AMD stabilnejše grafične kartice od Nvidie?

Mnogokrat sem na forumih opažal dogme o mistični stabilnosti Nvidia gonilnikov kot še dodatno zagotovilo in prepričevanje v njen nakup. Žal večinoma za argumenti ne stoji noben dokaz, razen gostilniških debat in kakšne negativne izkušnje daljnega sorodnika, redkeje iz prve roke. Vendar je resnica zagotovo nekje vmes. Ali so, pregovorno inferiorni AMD gonilniki, v tem trenutku resnično slabši?

Vprašanje so si zastavili tudi v QA Consultants, kjer so tezo postavili na test, naročnik raziskave je bil AMD. Naročanje tovrstnih raziskav je običajna praksa med velikani silicijske doline in konec koncev so QAC neodvisno podjetje, čigar fokus so testi programske in strojne opreme. Ni razloga, da rezultatom ne bi zaupali. Zanimalo jih je, kartice katerega proizvajalca so stabilnejše.

Raziskovalci so vključili več različnih grafičnih kartic zadnje generacije. Na poizkusni platformi so se znašle vse od AMD Vega RX 64, RX 580 in RX 560 do Nvidinih GTX 1080 Ti, GTX 1060 in GTX 1050. Pozabiti ne smemo še kartic, namenjenih delovnim postajam v obliki Radeon Pro WX in Nvidia Quadro serije.

Naporno delo, ki je trajalo dvanajst dni se je lahko pričelo. V tem času so bile kartice prižgane 24/7, kar skupaj nanese dobrih 288 delovnih ur.

 

Zanimajo nas predvsem gaming kartice, od teh sta RX 580 in RX 560 doživeli zgolj eno sesutje, Vega 64 dva, GTX 1080 Ti enega, GTX 1050 tri in GTX 1060 kar 4 sesutja. GTX 1060 je bila zaradi resnih napak iz testa odsotna celoten dan.

Test je potekal tako v igrah kot tudi benchmarkih in zahtevnejših aplikacijah. Sestavljen je bil iz hitrih menjav orientacije in resolucije, varčevanja energije in rendiranja. Grafične kartice so bile vsekakor temeljito preizkušene.

AMD je v 288 urah in 432 testih ostal stabilen v 92.8 %, Nvidia pa je dosegla zgolj 82.4 %.

Podrobnejše poročilo preberite TUKAJ.

Kot navdušenec nad tehniko sem v zadnjih 3 letih imel možnost preizkusiti praktično vse grafične kartice, v roke mi zaenkrat ni prišla zgolj serija Nvidia Titan. Kakorkoli, po mojih izkušnjah je stabilnost v povprečju enaka, če upoštevamo več, bolj ali manj posrečenih revizij gonilnikov.

Razlog za nestabilnost mnogokrat tiči drugje, pa naj si gre za preslab ali odpovedujoč napajalnik, difektna grafična kartica ali samo nestabilno navitje ene izmed komponent.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime