IGN debakel glede plagiatorstva Dead Cells recenzije dobil zaključek

Pred dnevi je v svetu igričarskega novinarstva povsod odmevala novica o domnevnemu debaklu okoli ene najbolj znanih računalniških novinarskih strani IGN in njihovega kritja neodvisne igre Dead Cells. Kritike so letele na dejstvo, da je recenzija izpod rok enega njihovih zaposlenih delila veliko podrobnosti z recenzijo iste igre povsem nepovezanega kanala na YouTube.

Celotna kontroverznost leti na recenzijo, ki jo je IGN objavil 6. avgusta, spisal in uredil pa jo je eden izmed njihovih članov ekipe, Filip Miucin. Že isti dan je YouTube kanal Boomstick Gaming objavil analizo lastnega in njihovega kritja igre, kjer je bilo prvo objavljeno 24. julija, torej več kot 10 dni prej. Zraven tega je njegov komentar “IGN je kopiral mojo Dead Cells recenzijo. Kaj naj storim?” kmalu postal viralen in v zelo kratkem času prejel na sto-tisoče ogledov. Ne glede na resničnost obtožb je tako IGN moral hitro reagirati in kmalu so zagnali preiskavo, med tem pa tudi umaknili kontroverzno recenzijo s spletne strani. Preiskava je kmalu prejela zaključek, uradna javna izjava pa se je glasila, da so zaradi očitnih podobnosti ugotovili kršitve in zaradi tega odpustili pisca recenzije. Ob tem so se opravičili tudi vsem bralcem in razvijalcem igre, še posebej pa lastniku originalne recenzije – Boomstick Gaming.

Izjava jasno razloži, da je bil Miucin seznanjen z igro, a vseeno so obtožbe vzeli zelo resno in skrbno preučili obe recenziji. Na koncu so prišli do spoznanja, da anomalij ni možno zanikati in ob legitimnem opisu se zagotovo ne bi pojavljale v tolikšnem številu. Zaradi tega so bili primorani pisca odpustiti, recenzija pa bo spisana na novo tekom tedna.

Kaj lahko iz tega potegnemo? Plagiatorstvo je zagotovo pereč problem na področju računalniških iger in računalniške tehnike, a žal pogosto ostane neopaženo. A tokratna kontroverznost je imela vsaj eno pozitivno stran. V kolikor je Boomstick Gaming YouTube kanal pred njo imel “zgolj” 14.000 naročnikov, se je številka do sedaj dvignila na več kot 60.000. Tudi odziv novinarske strani je bil zadovoljiv, saj so hitro odstranili recenzijo ter zagnali preiskavo, ki so jo kmalu zaključili z odpustitvijo osgovorne osebe. A maček je že pobegnil iz žaklja in po takšnem debaklu si bodo le stežka povrnili prvostno zaupanje bralcev.

V kolikor si ob izidu v zgodnji dostop niste ogledali našega kritja igre Dead Cells (obljubimo, da ga nismo nikjer kopirali 🙂 ), gre za kombinacijo roguelike-metroidvanije, ki je v zgodnji dostop prišla več kot leto nazaj, maja 2017. S pretežno pozitivnimi vtisi se je povzpela po popularnostni lestvici in do uradnega izida v 7. avgustu na osebnih računalnikih in Nintendo Switch konzoli prejela več kot 750.000 instalacij.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime