Cene SSD-jev na strmi poti navzdol

Analitiki napovedujejo nadaljnji upad cen SSD-jev zaradi presežkov 64-plastnega NANDa. Do 2019 naj bi se znižale na zgolj 0.07€ za GB.

Analitik Jim Handy je šel še dlje in napovedal hud padec cen. Zaradi velikih presežkov, ki bodo prej ali slej zahtevali korekcijo, lahko doživimo celo popoln kolaps. A dejstva ostajajo – tudi brez znatnega sesutja bo nedvomno prišlo do največjega spusta cen polprevodniških izdelkov v zgodovini.

Za lažjo predstavo – cena NAND flasha se trenutno giba okoli 0,30€ na GB. Govorimo o skoraj 70% znižanju cen, do katerega bo prišlo postopoma. S tem bi SSD-ji nedvomno izvali in v dobršni meri nadomestili klasične HDD-je, sploh pri zasebnih uporabnikih, čeprav povsod zaradi dosti težje ali nemogoče obnovitve podatkov ne pridejo v poštev.

Proizvajalci se sicer lahko odločijo za preusmeritev NAND-a v proizvodno DRAM-a, a v tem primeru bi prišlo do presežkov v tem sektorju, kar bi ponovno vodilo v padec cen DDR4 pomnilnika.

Kot sem že omenil, ob padcu cen SSD definitivno grozi delu trga HDD-jev. Če še trenutno za GB pri SSD plačujemo 15x več, bi ob predvidenem znižanju za 1TB SSD odšteli zgolj 70€, kar je le 2x več od trenutnih cen HDD. Nedvomno v tem primeru upravičeno pričakujemo tudi korekcijo HDD, saj bi sicer postali dosti manj zanimiva hranilna opcija za standardne uporabnike.

Konec koncev, največji zmagovalci bomo nedvomno kupci, saj bomo za izdelek plačali manj.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime