Tedenski nasvet: Manhwa #4

Tokratni naslov je malce drugačen od predhodnih.
Odločil sem se, da je čas, da dodam na seznam mojih priporočil tudi kako Manhwo oziroma strip korejskega izvora. O kateri Koreji govorimo, je to sploh vprašanje?
Če gledamo s tehničnega aspekta, vam bom pravzaprav predstavil naslov, ki se bi klasificiral kot webtoon. Webtoon je nova oblika stripa, digitalna različica mange/manhwe, katera je dosegla največji uspeh in popularnost ravno na Korejskem polotoku.

Ker se tiskane verzije zvezkov ne prodajajo več kot so se v času počasnih internetnih povezav, so se bili ustvarjalci prisiljeni adaptirati. Na Japonskem so tako prešli na sistem, kjer je večina mang praktično na dan izida novega poglavja že v digitalni obliki. Korejci pa so na podlagi raziskav ugotovili, da si njihovi bralci želijo barvne ter scrolling-type stripe in tako je bil rojen webtoon.

Praktično gledano je branje bolj enostavno saj ne premikamo strani, temveč le drsamo navzdol proti koncu poglavja. Stil branja je ponekod od desne proti levi, drugje pa obratno, kar je pametno preveriti pred samim branjem naslova.

Današnji naslov:

Tower of God

Ni ravno lahko branje, je pa zanimivo. Zgodba je dolga in zapletena, avtor pa pogosto na koncu poglavji vključuje dodatne strani teksta, kjer nam razloži ozadje določenih karakterjev ali dogodkov. Veliko je tudi časovnega skakanja, ki pa zna včasih biti malce utrujajoče, vsaj za ljudi, ki razmišljamo med prebiranjem strani in sproti povezujemo dogodke.

Bam je zapuščen otrok, celo življenje živi v temi in edina prijateljica, ki ga obiskuje je Rachel. Nekega dne pa ga zapusti tudi ona in ostane sam samcat v ogromni temni praznini.
Ni ravno jasno kako (ali pa še nisem tako daleč z zgodbo), a vendarle nekako mu je uspelo na silo vstopiti v stolp kjer se znajde pred prvim testom. Če opravi test mu bo dovoljen odhod v prvo nadstropje stolpa kjer bo začel s svojim vzponom po stolpu do samega vrha, kjer ga čaka zvezdnato nebo.

Zgodba ima zanimiv sistem ocenjevanja, glede na doseženo nadstropje dobijo tekmovalci (regulars) določen čin. Kdor pokaže izjemne sposobnosti lahko napreduje dalje po hiearhični lestvici. Če bi kdo želel celotno razlago, kaj je to stolp, zgodovino, tekmovanja, napredovanja mislim, da bi bilo materiala za diplomsko, pa še morda za magisterij.
Lahko pa izdam še skrivnost, Bam ima posebno sposobnost, saj je “irregular“, v stolp je vstopil na silo, brez dovoljenja.

Branje kot sem rekel ni lahko, odsvetujem ga za večerno prebiranje, saj vas ne bo uspavalo, kvečjemu ravno obratno. Zgodba je namreč zanimiva in zna pritegniti, kot pritegne pivce vaškega potapljača.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime