Unravel Two – Recenzija igre (PS4)

Unravel Two je igra, ki mi je po letošnjem E3 ostala še kako dobro v spominu. Njeno predhodnico sem v preteklosti že opazovala, vendar nikoli nisem uspela zagrabiti kontrolerja in zanimivega platformerja tudi »na lastne roke« preizkusiti. Ko pa je bilo letos naznanjeno, da bo nadaljevanje omogočalo tudi igranje v dvoje na istem ekranu, se mi je prižgala lučka nad glavo. Končno igra kot včasih, ko smo skupaj sedeli pred razpolovljenimi ekrani in nam izraza LAN ter igranje online nista pomenila popolnoma nič.


Razvojna ekipa: Coldwood Interactive
Založnik: Electronic Arts
Platforme: 
PC, PS4, XOne, Switch
Datum izida: 09.06.2018
Cena: 19.99€

Zvrst: Coop Platformer


Video opis


V Unravel Two se ponovno podamo v vlogo ljubkega možiclja iz barvaste volne, ki pa tokrat že takoj na začetku najde prijateljčka, s katerim se poveže in se tako skupaj podata na to novo avanturo. To, da se lika povežeta, je v tem kontekstu mišljeno kar dobesedno, saj dejansko prepleteta svoji volneni niti, kar se odraža tudi na njunem gibanju.

Kontroliranje posameznih likov ni pretirano zapleteno, saj je enako vsem tipičnim platformerjem. Kar naredi to igro posebno je dejstvo, da sta moža dejansko zvita iz volne, kar pomeni, da se lahko po potrebi tudi deloma razvijeta. S pomočjo volnenih niti se lahko zavežeta na in obesita iz označenih točk, ter tako izvajata razne akrobacije, kot so guganje, daljši skoki s pomočjo centrifugalne sile, eden se lahko s pomočjo skupne niti potegne kamor drugi že stoji in podobno. Še bolj kompleksne gibe spoznamo v kasnejših stopnjah.

Z osnovami osvojenimi se nato podamo naprej, v neznano, kjer srečamo celo vrsto nevarnosti najrazličnejših oblik. Sploh si ne bi mislili kaj vse je lahko nevarno zate, če si visok komaj kaj več kot konzerva fižola. Nadležni divji fazani, ki smo jim očitno užalili mater, deroča voda in ogromne ribe v njej, katerim je volna ena izmed pomembnejših skupin na prehranski piramidi, v nekem trenutku moramo ubežati celo ognju, ki divja v našo smer in nas zogleni z enim samim nesrečnim dotikom.

Niso pa vsi deli te igre zgolj tek in preskakovanje ovir, izvedeno dovolj hitro, da se izognemo neprijetnosti, ki nas zasleduje. V enaki količini se soočamo tudi z miselnimi ugankami, kjer moramo stakniti skupaj glavi in najti logično rešitev, kako prepeljati oba možiclja iz točke A na točko B. Rešitve pogosto zahtevajo večkratne poskuse, preden se končno dokopljemo do prave kombinacije skokov, potegov in vezav, ki nas ponesejo naprej. Določeni deli so tudi precej zahtevni kar se tiče pravega pozicioniranja in hitrosti reakcij, zato se ne pustite presenetiti, če boste za nek navidezno enostaven premik porabili več deset ponovitev, preden vam bo končno uspelo. Je pa zadoščenje ob koncu stopenj, kjer nam je v frustraciji morebiti ušla tudi reperska beseda ali dve, toliko večje.

Za vse, ki pa sami nikakor ne uspemo priti mimo katere izmed bolj zahtevnih sekvenc, pa obstaja tudi možnost, da se enostavno združimo z likom drugega igralca, in le-temu tako prepustimo vajeti. Kot prvi igralec se lahko naslonimo nazaj in počivamo, med tem ko nas drugi igralec ponese naprej. Priznam, da sem se v določenih stopnjah tega tudi sama poslužila, in si prihranila nekaj živcev.

Poleg očitno zelo zabavnega in v enaki meri tudi zahtevnega načina igranja, je pri tej igri nujno potrebno izpostaviti tudi izgled in zvok. Četudi se ves čas dejansko premikamo zgolj v dveh dimenzijah, imamo občutek, da se nahajamo v prostorih z veliko globino. Vsaka stopnja ima svoje unikatno okolje, in vsako od teh je res distinktno in dodelano, do te mere, da v trenutkih izjemne koncentracije skorajda pozabimo kje smo v resnici. Občutek imamo, da smo ob boku našemu volnenemu junaku. Obenem se tudi zvok ves čas organsko spreminja in prilagaja, ter skoraj filmsko pomaga višati ali manjšati napetost v ključnih delih igre.

Unravel Two je definitivno zabaven platformer, v katerem bodo uživali tako bolj zahtevni igralci, kot tudi tisti, ki z igrami na konzolah nimajo veliko izkušenj. Zahtevnost, ki se giblje nekje okoli povprečja, v kombinaciji z možnostjo spojitve likov in prenosa upravljanja na zgolj enega igralca, tako poskrbita za uravnovešeno igro, primerno resnično za vsakogar.

Za tiste, ki si vseeno želijo dodatnih, bolj zahtevnih izzivov, pa nudi igra tudi medalje za levele preigrane brez ene same smrti ali hitreje kot v določenem času, ter dodatne, še bolj kompleksne stopnje izzivov.

Unravel Two vsekakor priporočam vsem, ki iščete igro, katero boste lahko igrali tudi s tistimi v vašem življenju, ki nimajo izkušenj ali jih igre po navadi zaradi zahtevnosti ne zanimajo. Je odlična vaja komunikacije, reševanja ugank in možnost za zabaven čas v dvoje.


Zaključek

Pozitivno:
+ Idealno za igranje v dvoje
+ Prijetna vizuala
+ Iznajdljive stopnje, niti dve si med seboj nista enaki

Negativno:
– Določeni deli zahtevajo ogromno ponovitev
– Zgodba otrok iz ozadja ne pusti vtisa

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Unravel Two nudi prijetno dvoigralsko izkušnjo ne glede na stopnjo veteranstva v svetu video iger. Ne glede na to ali igrate z otrokom, partnerjem ali cimrom, zabava je zagotovljena.Unravel Two - Recenzija igre (PS4)