Test CPU hladilnika – Arctic Freezer 33 eSports ONE

Arctic, nekdanji Arctic Cooling je eno izmed vodilnih podjetij na trgu procesorskih in grafičnih hladilnikov, a ob primarni obrti prodajajo tudi nekatere druge računalniške dodatke. Ustanovljeno je bilo v Švici leta 2001, vendar so nacionalne meje prerasli in dandanes se oglašujejo kot internacionalno podjetje, ki zalaga kar 45 držav.

Arctic Freezer 33 eSports ONE je ena njihovih zadnjih novitet v spodnjem srednjem razredu. Ob pogledu na gole specifikacije ne deluje nič posebnega, še več, nekateri konkurenčni hladilniki so znatno masivnejši. A sama masivnost še ni razlog uspeha. Morda se bolje obnese zgolj v procesu segrevanja, ampak kovina je dober prevodnik toplote in v le nekaj minutah boš pod mizo imel pravi pekel ali še huje trumo gnilob, ki hrujejo pred vrati, med tem, ko si sam ujet v svojem zadimljenem stanovanju, pod tabo pa se bohotijo ognjeni zublji. Malo me je zaneslo, a napisano drži, veliko vlogo igra premišljen dizajn, ki učinkovito ohlaja hladilna rebra. A še najelitnejša vojska je poražena brez prestižne zračne podpore.

Procesorji so nedvomno eden izmed ključnih elementov vsakega računalnika. Na razpolago jih imamo ogromno, nekateri so zmogljivejši, drugi manj. Pa si vedel, da lahko nekakovosten ali nepravilno nameščen hladilnik povzroči padec zmogljivosti tudi za 70% in več? Še nekaj let nazaj je bil nakup ločenega procesorskega hladilnika nuja vsakega zanesenjaka. Priložene tovarniške različice so bile preprosto slabe in osnovne, vredne posmeha in ušesnih zamaškov. Zaradi podhranjenosti in racionalizacije bi ob namizni uporabi pokončale tudi poslednjega audiofila, zlasti AMD-jeva FX serija je bila živa groza. Od takrat so se stvari premaknile na bolje. AMD je izkoristil nišno luknjo in ob svojih procesorjih začel ponujati za tovarniške hladilnike več kot spodobne sistemske rešitve. Seveda niso idealni in ob navijanju ali želji po večji tišini predstavlja nakup alternativnega hladilnika skorajda ritual – le brez klanja devičnikov.

Na tem mestu se moram zahvaliti podjetju Arctic Cooling, ki so mi v test poslali primerek njihove cenovno ugodne rešitve Arctic Freezer 33 eSports One. Moč ga je dobiti za 40€, mnogokrat se cena spusti še 10€ nižje. Cenovno območje z zastrašujočo konkurenco, kjer nikakor ne morem mimo primerjave z izjemno priljubljenima Hyper 212 Evo in Cryorig H7. Osebno imam z izdelki podjetja Arctic pozitivne izkušnje, predvsem me je v preteklosti navduševala njihova linija grafičnih hladilnikov in njihova namestitev je bila vedno dobrodošla stvar. Pričakovanja so bila nedvomno visoka, ampak ali je kos aluminija ob vseh termalnih zlorabah uspel navdušiti?


Tehnične specifikacije

Podpora podnožij: AM4, 2066, 2011-3, 1151 1150, 1155, 1156
Hitrost ventilatorja: 200-1800 RPM
Ležaj:
Teža: 675g – ventilator vključen
Velikost: 150x123x88mm
Ventilatorjeva voltaža: 0.20A
Hladilne cevi: 4, debeline 6mm


Video


Izgled

Ko sem zaslišal neutrudne pritiske na zvoncu in odprl vrata, se na začetku nisem mogel prenehati čuditi malemu paketu iz Nemčije. Embalaža hladilnika je presenetljivo majhna, po drugi strani pa je celotna notranjost zapakirana izjemno testno, kot švicarska ura. Konec koncev gre za podjetje, ki je bilo leta 2001 ustanovljeno v meki mleka in medu.

Embalaža je v črno-beli kombinaciji, barve, ki jih je nedvomno prevzela od hladilnika samega. Ob hladilniku prejmeš še – eno izmed najboljših – termalnih past Arctic MX-4, izjemno priljubljeno med računalniškimi entuziasti. Žal se nahaja v foliji, kar pomeni nujno porabo v enem nanosu. Dosti raje bi videl priloženo tubo, saj količina paste zadostuje za tri nanose. MX-4 pač ne “mečeš vstran”, tako sem višek termalne paste porabil tudi za dve leti staro grafično kartico in jo »z malo truda« ponovno obudil v življenje visokih frekvenc.

Nikakor ne boš spregledal nalepke z rekom, da hladilniku priteče 10 letna garancija. Snovalci več kot očitno verjamejo v svoj produkt ali pa gre zgolj za dobro marketinško potezo. Konec koncev – kaj pa se lahko okvari? 10 let je dolga doba in aluminijasto-bakrena struktura se ob normalni uporabi le stežka poškoduje. Naravno staranje bo postopoma pripeljalo do utrujenosti materiala, kar zna voditi v nekoliko nižjo zmogljivost? V 10 letih nas bo 90% skorajda zagotovo zastareli računalnik že zamenjala. Druga zgodba je ventilator. Mehanski premični deli so pokvarljivosti podvrženi dosti bolj, ampak desetim letom se pač ne gleda v zobe, kajne?

Znotraj najdeš še zadnjo ploščico za namestitev na Intel podnožja, (pri AMD-jevih uporabiš tisto, ki pride z matično plošče), BioniX F120 ventilator s sponkami, nastavke za AMD A4 in Intel 115x ter 20xx podnožja, sponke za dodaten ventilator in še kup vijakov v plastičnih vrečkah. Le ti so ustrezno označeni z nalepkami in nedvomno uporaba nenamenskega vijaka predstavlja zgolj posledico tvoje nepazljivosti.

Pohvaliti moram navodila, ki sicer niso direktno priložena. V embalaži najdeš QR kodo, ki te popelje na uradno stran podjetja, pred tabo pa se znajde kupček hladilnikov. Izbereš svojega in podnožje montaže, nakar boš pristal na odličnih navodilih, ki so dejansko koristna in jih je pred začetkom montaže vredno prebrati. Če ne drugega, ti bo prihranjena kakšna minuta dela ali manjša nevšečnost.

Namestitev je v primerjavi z nekaterimi hladilniki preprosta. Potrebuješ zgolj vijačnik in lahko pričneš. Ni naporno, niti časovno potratno, naposled gre le za pest vijakov. Še pred tem namestiti termalno pasto in tvoja naloga je zaključena (več o pravilni namestitvi najdeš na naši strani).

Metodologija testiranja

Šah mat.

Med vsakim testiranjem izdelkov poizkušam izključiti vse dejavniki, ki bi lahko vplivali na rezultat. Seveda se napake dogajajo, zaradi tega smo v teste sami dodali tri ponovitve testiranja pod enakimi pogoji. Pri hladilnikih sicer večjih težav pri tovrstnih testih ni. Vsakokrat bom dopisal pogoje, v katerih je bil test izveden. Tokrat smo vse hladilnike preizkusili pri sobni temperaturi 22 stopinj celzija.

Test sestavljajo trije 30 minutni testi v Prime95 in 30 minutno igranje aktualne igre Scum. Da test ne bi bil osamljen in da bi bil bolje dojemljiv sem vključil še dodatne hladilnike. Tako so se na mizi znašli Arctic Freezer 33 eSports One, Wraith Prism, Wraith Spire in ironično poimenovan AMD’s Near-Silent Thermal Solution (FX 6300). Preizkušeni so bili na tovarniških nastavitvah, ampak ker se prava učinkovitost prikaže samo ob intenzivnem gretju, smo se lotili tudi navijanja (vodič o navijanju Ryzen serije bo na našem portalu na voljo kmalu). Na tem mestu mi je izjemno žal, da nisem uspel pridobiti v uvodniku omenjenih Hyper 212 Evo in  Cryorig H7, kjer bi se vstopni velikani udarili med sabo.

Temperatur v mirovanju ne bom meril, saj v mojih očeh nimajo nobene teže. Potem je dosti bolj smiselno merjenje glasnosti, ker je dosti bolj zgovorno. Žal v dani situaciji ne posedujem dovolj zanesljivih orodij, kjer bi bili rezultati realni in konstantni. Stanje bom kar se da dobro poizkusil opisati z besedami.

Prepričan sem v gladko zmago Arctic termalne rešitve, saj je med naštetimi najbolj masivna, čeprav tudi Wraith Prism še zdaleč ni od muh. Wraith in AMD NSTS se bosta definitivno obnesla nekoliko slabše, ob tem pa bosta tudi glasnejša.

Testni Sistem

Procesor: Ryzen 5 1600x pri 4GHz – 1,356V (želel sem uporabiti Ryzen 7 2700X, ki bi predstavljal večjo toplotno obremenitev, vendar ga nisem prejel pravočasno)
Plošča: MSI B450 Tomahawk AM4
Grafična kartica: RX 570 8GB
Ram: 2x16GB 2400MHz G.Skill Aegis (naviti na 3000MHz)
SSD: 120GB Intenso Sata 3
Ohišje: odprt bench s 3 dodatnimi ventilatorji

Test temperatur

Test je potekal pod naslednjimi pogoji. Procesor Ryzen 5 1600X sem navili na 4 GHz pri voltaži 1.356V. S tem želim hladilnik preizkusiti pod največjim možnim stresom in razodeti, iz kakšnega testa je. V času merjenja je temperatura v sobi znašala 22C, enaka je bila za vse objekte testiranja.

V igri Scum se je živo srebro ustavilo pri 58C, kar je odličen rezultat ob navitem procesorju. Sicer uporabljeni procesor normalno deluje do okoli 85C, po preseženi meji se frekvenca naglo prične nižati. Le nekaj stopinj višje bo pripeljalo do varnostnega izklopa, ki bo preprečil nadaljnje poškodbe.

V 30 minutnem Prime95 je temperatura obstala pri 68C. Rezultat je dober, konec koncev Prime95 predstavlja enega izmed najtežjih ovir za novodobne procesorje, obremenitev, ki v realnem scenariju ni mogoča. Najpogosteje ga sicer uporabljamo za preverjanje stabilnosti navitja procesorja in rama.

Test glasnosti

Pod obremenitvijo pravzaprav ostane presenetljivo tih, predvsem na tovarniških nastavitvah. Ob navitju glasnost nekoliko naraste, še zmeraj pa ni moteča. Zvok je preprosto pronicljiv in se pomeša s “hrupom” ostalih komponent, kot prijatelj na zabavi, na katero ni bil povabljen.

Dejansko sem med pisanjem članka popolnoma pozabil na v ozadju tekoč Prime95. Nerodnost sem opazil šele, ob neuspešnem zagonu ene izmed iger.

Zaključek

Hladilnik me je uspel navdušiti. Kljub njegovi majhnosti je kompakten in uspešno kljubuje Supermožovim smrtonosnim toplotnim žarkom. Namestitev ni pretežavna in pri Arctic so se potrudili in napisali odlična navodila, ki bi jih razumel tudi največji tehnični alfabet.

Arctic Freezer 33 eSports One je možno kupiti v štirih barvnih izvedbah za vizualno zlitje s preostalimi deli računalnika. Dobro zasnovan je tudi sistem za natik ventilatorja. Če sem pri nekaterih drugih znamkah sponke komaj natikal na ventilator in kasneje reže hladilnika, je bilo tokrat dosti preprosteje.

Gre za dobro zasnovan hladilnik, ki me je uspel kar nekoliko presenetiti. Čeprav ima Arctic v mojem srcu posebno mesto, sem takoj ob ogledu imena imel pomisleke. Na misel mi je prišlo trženje adekvatnega produkta e-športnim navdušencem, ki se prevečkrat za nakup odločijo pod napačno sugestijo:” Uaa, e-šport hladilnik, zakon, bo moj pc hladen, kot špricer.”

Vendar priznam, pošteno sem se motil in hladilnik bom za daljše obdobje zaprl v temačen prostor, kjer ne bo moč ogledati svetlobe dneva. Edino mesto, kjer si ta hladilnik zasluži svoje mesto.


Se ti je uspelo prebiti čez goro vrstic? Super, potem imaš možnost, da osvojiš eno izmed dveh nagrad, ki ju bomo podelili zvestim bralcem. To sta PS4 igri Tour de France 2018, za ljubitelje kolesarstva in Agony (naš opis) za vse z zadostnimi testisi. Vse kar je potrebno storiti je, da pod YouTube posnetkom pustiš sporočilo ter vanj napišeš ali je zate kakovosten in tih hladilnik potreben, lahko pa z nami deliš še hladilni sistem, ki ga uporabljaš sam.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Hladilnik, ki kljub temu, da ni največji, najtežji ali najdražji zasluži svoje mesto na tržišču. Ryzen 1600X je uspel v realni uporabi držati pod 60 stopinjam, kljub navitemu procesorju, ob tem pa se je njegov zvok porazgubil in ni bil posebej slišen. Za 40€ vsekakor predstavlja vredno alternativo vsem, ki želite iz računalnika iztisniti kaj več.Test CPU hladilnika - Arctic Freezer 33 eSports ONE