Belgija zaradi “loot booxov” v igri FIFA 19 odprla kriminalistično preiskavo proti EA-ju

“Loot boxi” oz. vrednostne skrinje so že dlje časa vroča tema igričarske industrije. Predvsem so polemike glede moralne spornosti teh naključnih skrinjic saj bi jih lahko marsikdo označil za obliko hazarderstva.

No, aprila letos je bilo Belgijcem dovolj in so “loot boxe” kratko malo označili za hazarderstvo in slednji so v videoigrah postali nelegalni. Minister Koen Geens je sporočil, da znajo založnike ob neupoštevanju zakona čakati zaporne kazni do 5 let, denarno pa jih znajo oskubiti za 800.000€.

To je bilo dovolj, da so vsi večji založniki kot so Valve, Blizzard ter 2K sklonili glave ter svoje naslove prilagodili novi pravdi. Tako so bili “loot boxi” umaknjeni iz iger kot so Overwatch, Dota 2 ter NBA 2K19, ne bomo pa jih videli tudi v vseh prihajajočih naslovih teh založnikov.

A očitno šiba ni bila dovolj grozljiva za največjega založnika EA, ki se ne bo predal tako zlahka.  Prihaja namreč igra FIFA 19 in “loot boxi” v obliki kart so v temu naslovu močno prisotni in so tudi gromozanski priliv denarja, od katerega se podjetje ne namerava posloviti kar čez noč. Denarci so tako veliki, da se bo EA za neovirano prodajo svojega izdelka spopadel z belgijsko vlado kar na sodišču. Pravijo da njihove vrednostne skrinje niso enake kockanju, saj svoje osvojene izdelke iz vrednostnih skrinj ne morete zamenjati za pravi denar.

Bitka na sodišču bo zelo pomembna za nadaljnjo obliko mikro-transakcij v igrah, saj se EA boji prakse, kjer bi lahko “loot boxi” postali nelegalni pri vseh članicah Evropske unije, kar pa bi jih pošteno zabolelo v denarnici. Kakšna bo končna razrešitev lahko samo ugibamo, a glede na počasno mletje sodnih mlinov znamo biti od razsodbe še daleč stran.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime