Obiskali smo konvencijo Na meji nevidnega 2018

Na meji nevidnega že dolgo slovi kot največja slovenska konvencija za frike, gike in vse ostale like. Naokoli so vse od leta 2013, ko je zgodba o fantaziji pričela svoj razplet in vse od takrat NMN služi kot vsakoletni dogodek, na katerem lahko s somišljeniki izmenjaš ideje in si kupiš kakšen spominek ali namizno igro. V razredčenih vrstah smo ga obiskali že lani, nič drugače ni bilo niti letos, ko si par sočlanov zaradi drvarjenja in drugih obveznosti enostavno ni mogla vzeti časa za udeležbo. Žal. Gre za svojevrsten dogodek, ki jih v Sloveniji primanjkuje, kar je prikazalo tudi lepo število obiskovalcev. Druženje, zabava in smeh, vse to in še več med zagrizenimi debatami o superherojih in zločincih, posebnost v pozitivnem pomenu besede. Odklop od realnega sveta in vživetje v like, ki jih večina sicer bolj pozna iz malih in velikih zaslonov.

A vse skupaj medijsko ni tako opevano. Še sam sem zanjo prvič slišal v lanskem letu, ko sem doživel razprtijo razodetja s strani Ajde, najzvestejše fenice znotraj skupine. Če sem še lani bil bežni udeleženec, je tokrat padla karta AI -all in, saj se SGC na srečo ni odvijal v istem dnevu. Tako sem ji lahko posvetil pozornost, kot si jo je tudi zaslužila. Vse od zgodnje 11. ure, kar je bila posledica navajanja na zimsko spanje, pa do skorajda 23.00, ko smo s člani ekipe ob večerji nazdravili in se počasi odpravili vsak na svoj konec naše kokoške.

Tudi letos so organizatorji poskrbeli za pester program in vijuganje med vsemi fantazijskimi predmeti ali zgolj prekrasnimi slikami v nagužvanem prostoru ob stojnicami, preboj skozi totalne zastoje in gručo škraticljev, ki so me vseskozi obkrožali. Fak, očitno sem zbolel za LARP sindromom? Počitek? Kot nalašč se pred mano odpre kupček praznih (a v realnosti že zasedenih) miz, idealen prostor za druženje in naposled zmago v poljubni namiznici. Bolj zagreti smo udarili žgočo debato in ugotovili, ali je Goku večji car od Supermana.

Za trenutek med vijuganjem med stojnicami pomislim na nerdovska nebesa. Med tem, ko se počasi pomikam v razmršeni vrsti, ki bi za vsakega vojskovodjo predstavljala vir sramote, mi oči begajo malce na levo, a že trenutek kasneje v desno. Poplava fantazijskih rekvizitov in bukev, vmes ogledam tudi bodala in meče. V glavi se mi odvije prizor iz Igre Prestolov, kjer pod zamahi Starka v večno pozabo omahne tudi veličastni Sir Dayne. NMN je preprosto super mesto za tovrstne pripetljaje, saj vzdušje potegne. V vsem zanosu se v torbici nemalokrat znajde izdelek, ki ga sicer ne bi kupil nikoli. Psihologija množice in retrospektiva dodata svoj čar.

Ne prehodim več kot deset korakov, ko zagledam skupino cosplay našemljencev. V glavi začnem na hitro ocenjevati oblačila in jih nehote primerjati z lanskimi. Preprosto imam to navado, izjemno rad svoje dotedanje izkušnje primerjam z aktualnimi dražljaji. Ti izdam, da se naokoli sprehajajo tudi cosplay našemljenci poznanih likov, a bolj kot kostume moramo občudovati njihovo vztrajnost. Večina izdelavi “kostuma” nameni več mesecev dela in nemalokrat je podobnost res osupljiva. Še veleopevani Overlord jih vsakoletno zaprosi za selfije. A brez videoiger bi tudi na tovrstnem dogodku bilo mogoče čutiti nerazumljivo praznino. No, lahko si preizkusil VR-očala, zraven pa še par starinskih platform. Seveda pa ni manjkal niti voziček s krepilno opojno pijačo. Ko je energija preveč pošla, pa si se opotekel do zunanjega žara, kjer je bradat možak cvrl klobasice.

Vendarle dogodka, kot ga poznamo, ne bi bilo brez mnogih zanimivih in poučnih predavanj, kjer vedno slišiš kaj novega. Žal prvim dogodkom nisem mogel prisostvovati, tako da lahko samo na kratko omenim, kar se je dogajalo takrat.

Program je potekal v glavni ter manjši predavalnici, tekom dneva pa smo šli skozi več zanimivih predavanj, pogovornih oddaj in drugih predstavitev, vrhunec dneva je bilo cosplay tekmovanje, kjer smo lahko videli veliko število fantastičnih, doma narejenih kostumov priljubljenih likov iz filmov, knjig, iger, stripov, serij in celo par inovativnih, še nikoli poprej videnih fantazijskih likov.

Vse se je pričelo s predstavitvijo Celjskega literarnega društva in okrogle mize s freelance in convention agenti, kjer so slovenski in tuji gostje pripovedovali o svojih karierah, težavah, s katerimi so se soočali ter naukih, ki so se jih naučili.

Nato sta se predstavila Andrei Lenart in Ciera Foster, vzhajajoči filmski zvezdi, ki imata kljub svoji mladosti že nekaj odmevnih vlog. V drugi predavalnici smo lahko v tem času imeli pogovor s fantazijsko pisateljico Marišo Ogris.

Sledila je debata o sinhronizaciji risank ter podelitev nagrad zmagovalcem likovnega, literarnega in filmskega natečaja ter projekcija zmagovalnega kratkega filma/risanke, slišali smo par besed in videli filmček na temo igričarsko-geekovskega Vikenda VideoŠpilov v Idriji, Podkast O.B.O.D. pa je predstavljal idealen podkast za vse, ki jih zanimajo trdi žanri filmskih, televizijskih, pa tudi književnih in risanih zgodb s tokratno debato o živih mrtvecih in Georgeu Romeru.

Ivan Šokić in Aljoša Toplak sta spregovorila o literarni zvrsti znanstvene fantastike v istoimenskem spletnem portalu. Predstavila sta svojo idejo o platformi, kjer se bodo lahko predstavljali vsi kvalitetni slovenski avtorji.

Za tem smo lahko prisluhnili tudi FilmFlowu, podkastu o filmu in popularni kulturi, v katerem sta Ana in Maja v dobri družbi filmsko podkovanih gostov in gostij navdušeno secirali aktualno produkcijo. Preko podkasta sta se s pomočjo filma Professor Marston and the Wonder Women v družbi Tamare Harb in Jasmine Šepetavc lotili feminističnih idealov originalne Čudežne ženske in postavili dobro vprašanje, kam so ti elementi izginili v najnovejši filmski uprizoritvi.

V tem času so bile predstavljene tudi terapevtske aplikacije LARP-a in vse ostalo okoli te poglobitve v fantazijski svet. Vsekakor je bilo sveže videti zorni kot udeležencev in vsi, ki bi se radi lotili te aktivnosti, lahko za več informacij obiščete spletno stran http://larpslo.si/, a brez pravih mečev na dogodkih, prosim.

Če odletimo naprej (na metli, ahaha, sem beden), so Kaja Pavletič, Manca Zupan in Matic Zupan predstavili svojo prihajajočo vlog serijo petih čarovniških prijateljev in težave ter zanimivosti, s katerimi so se soočali med njenim ustvarjanjem. Liki serije so ravnokar zaključili šolanje na Bradavičarki in v vlogu How I Met My Muggles skušajo izvedeti več o bunkeljnih oziroma navadnih ljudem v svetu Harry Potterja. Za več informacij o seriji in ogled dražilnika se napotite na YouTube kanal PolyJuicers.

Ekipa podkasterjev mreže Apparatus se je lotila čudaških tem s področij fantazijskega sveta in poskrbela za živahno debato. Anžetu Tomiću in Boštjanu Gorencu – Pižami so se pridružili trije gosti: Rebeka Žerovnik (ena izmed organizatork NMN-ja), Eva Košak in Jure Godler. V drugi predavalnici je v tem času potekala angleška debata o LARP-u, kjer je Terrible Creations Ltd (kolektiv ustvarjalcev) dostavil seciranje vse bolj razburljivega in priljubljenega sveta igranja domišljijskih vlog v živo (LARP), tokrat v angleškem jeziku!

Angleščine pa še ni bilo konec, saj smo lahko zgodovinski in anime oboževalci ob napetem predavanju Ferashe spremljali zgodovino Japonske v obdobju Šinsengumijev, ki so bili v 19. stoletju zloglasna roka pravice Kyota. Na predavanju smo spoznali njihovo zgodovino in splošno zgodovino Japonske ter zapad imperializma. Vseskozi ob obilici kletvic in omemb raznih “tipov”, ki so se zaradi enega ali drugega razloga vpisali v zgodovinske knjige. A to še ni bil konec, saj smo nato vse pridobljeno znanje prenesli v bogat svet pop kulture, kjer se šinsengumi pojavlja v animejih, mangah, filmih, videoigrah, yaoi in, verjeli ali ne, izredno popularni seriji reklam za žvečilne gumije. Absolutno fantastično predavanje in še nikoli se nisem naučil toliko zgodovinskih dejstev, ki mi po vsej verjetnosti ne bodo pomagala nikjer drugje kot pri navduševanju Anime oboževalcev. 😉

Za tem nam je Roman Vučajnk dal zgodovinsko predavanje na temo srednjeveške zgodovine ter pošasti, kulture, junakov in junakinj ter negativcev iz tega obdobja, a osebno mi predavanje žal ni najbolj ostalo v spominu, saj se je počasi bližal vrhunec dneva, kjer so se predstavili vsi cosplay tekmovalci. Ob tem so žirija ter publika s pomočjo komičnega voditelja izbrali najljubše kostume in izbira je bila res težavna. Letošnjo leto je označevalo še poseben dogodek, saj je kostum Corvo, Best in Show zmagovalec dobil priložnost Slovenijo zastopati tudi na mednarodnem MondoCon tekmovanju v Budimpešti konec oktobra.

Sledila je še diskusija o ustroju in naravi znanstvene fantastike, kjer smo si s pomočjo literarno-umetniškega društva TFF 12 pobližje pogledali nekatere filmske spektakle, računalniške igre in pripovedi iz knjig ter njihove filozofske predpostavke, zagonetne probleme in rešitve/zasuke, ki jih ponujajo.

Čeprav nas je večino počasi že pričenjala dajati utrujenost, se vseeno nismo mogli zadržati, da se ne bi udeležili naslednjega predavanja spletne platforme GewdGame, kjer je padla debata o vse bolj popularni tematiki – igre in e-šport. Žan Zupančič je skupaj z dvema gostoma v glavni predavalnici predstavil in predebatiral fenomen e-športa po svetu ter v Sloveniji, z glavnim vprašanjem, kako kot posameznik uspeti v tej hitro rastoči panogi in ali je to sploh mogoče.

Kot zadnji dogodek smo se udeležili še predavanja, kjer je dolgoletni plodoviti pisec revije Joker in prevajalec Sergej Hvala predstavil svoj najnovejši prevod, prevod druge knjige trilogije Prvi zakon britanskega fantazijskega pisatelja Joeja Abercrombieja.

Za konec smo za lažjo pot domov večer zaključili z vsakoletnim kvizom, kjer so lahko obiskovalci preizkusili svoje poznavanje najrazličnejših tematik iz filmov, knjig, serij in iger! BINGO, madonca.

Po obisku smo se s preostalo naluknjano Gaming.si ekipo lotili še pospravljanja, dan pa zaključili z večerjo in pijačo v nočnih urah. Še en NMN dogodek je bil uspešno zaključen, pa na zdravje do naslednjega leta!

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime