HDMI, DP, VGA, DVI – katerega izbrati?

Torej iščeš nov zaslon? Prej kot slej bo debata privedla tudi do povezljivosti z računalnikom. Fant, oh, fant! Koliko izbire. Verjetno je to zadnja stvar, o kateri si se prej obremenjeval in nameraval si pač izkoristiti, kar ti bo monitor omogočal ali bo prišlo zraven. A brez skrbi, tu smo, da pomagamo!

V tem članku si bomo ogledali vse moderne popularne vrste priključkov za prenos analognega in digitalnega video signala. Katere poznamo, za kaj so namenjeni in kdaj se je priporočljivo odločiti za katerega?

Pa kar začnimo z ogledom vseh, pričenši z najstarejšim.

VGA – Video Graphics Array

Sivobradi “Video Graphics Array” oziroma VGA šteje že preko 30 let in prvič smo ga lahko ugledali v IBM PS/2 liniji računalnikov v daljnem letu 1987. Ker od takrat ni prejel večje prenove se je starošolskega dedka v modernih časih najbolje izogibati. Prenaša namreč analogni video signal, katerega je zaradi slabosti skoraj popolnoma namestil digitalni video signal. A vedno uporaba slednjega ni možna. Zaradi razširjenosti je namreč VGA še zmerom zelo popularen v pisarniških okoljih, kjer mnogo (starejših) naprav ne nudi drugih vrst priključkov. Tako ga proizvajalci navadno vključijo v vsakem modelu poslovnega prenosnega računalnika.

Čeprav VGA podpira resolucije do 1920×1200 pri 60Hz, prenaša analogni video signal, zaradi česar se ga izognite in uporabljate le v zadnji sili. Kvaliteta slike je namreč slabša in čeprav je razlika mala, skupno z odsotnostjo podpore višjih resolucij ter drugimi problemi predstavlja več sivih las kot koristi.

DVI – Digital Visual Interface

“Digital Visual Interface” oziroma DVI po domače velja za najbolj razširjeno obliko priključka. Najdemo ga lahko na praktično vsakem zaslonu in grafični kartici, saj je na novejših napravah povsem nadomestil VGA. Kot pri VGA, starejši priključki z enojno povezavo podpirajo zgolj resolucije do 1920×1200 ter 60Hz, zato so za splošno rabo dandanes skorajda neobstoječi. Namesto tega so dosti pogostejši priključki z dvojno povezavo, ki podpirajo resolucije do 2560×1600 in omogočajo 1920×1080 pri 144Hz. Ker DVI lahko prenaša tako digitalni, kot tudi analogni signal, ga najdemo v treh variacijah.

DVI-A – implementira zgolj visoko-kvalitetni analogni signal
DVI-D – implementira zgolj digitalni signal (na voljo z enojno ali dvojno povezavo)
DVI-I – Kombinira digitalni in analogni signal (na voljo z enojno ali dvojno digitalno povezavo)

Glavna prednost DVI priključkov je, da jih je preko adapterjev enostavno pretvoriti tako v VGA, kot tudi DP ali HDMI – koristno predvsem v primeru uporabe več zaslonov. A kljub temu, da novejše grafične kartice omogočajo prenos zvoka (na vgrajene zvočnike), tudi DVI počasi zapušča trg, s HDMI kot zamenjavo. Ta namreč nudi natančnejše prikazovanje barv in višjo zanesljivost.

HDMI – High Definition Multimedia Interface

High Definition Multimedia Interface je pred nedavnim pričel pridobivati široko popularnost na trgu priključkov. Tako ni nobeno čudo, da zelo težko najdete zaslon, televizijo ali grafično kartico, ki ga ne bi vsebovala, saj uporablja digitalni prenos slike in zaradi zanesljivosti, enostavnosti in kvalitete velja za zelo priljubljenega. A kljub temu vsi HDMI priključki niso enakovredni!

HDMI 1.4 je trenutno nekje najnižja različica priključka, ki je še vedno aktualna. Uporablja se namreč v večini zaslonov z resolucijami, nižjimi od 4K. Napram DVI lahko pri 2560×1600 dostavi 75Hz in to ga naredi zelo popularnega sploh pri igričarjih.

Če si ogledamo prejšnje različice priključka, sicer tudi HDMI 1.3 omogoča isto resolucijo pri isti hitrosti osveževanja, a vse starejše različice so omejene pri 1920×1200, kjer delujejo pri 60Hz.

Septembra 2013 je izšla tudi različica 2.0 in v novembru 2017 še 2.1 – obe sta ponovno nadgradnji. Tako HDMI 2.1 podpira že 8K resolucijo pri 120Hz ter HDR, nova kategorija Ultra High Speed pa omogoča prenos podatkov do 48Gbit/s!

DP – Display Port

Display Port ali DP je praktično skoraj identičen kot HDMI, a prevladuje pri računalniških sistemih in vsebuje ga le redkokatera televizija ali projektor. Display Port 1.2 je nujen za igričarske zaslone z Nvidia G-Sync tehnologijo osveževanja. Čeprav AMD FreeSync podpira tako HDMI kot DP, Nvidia G-Sync deluje zgolj z DP.

Učinkovita hitrost DisplayPort 1.2 povezave deluje pri hitrostih do 17.28GHit/s in omogoča resolucije do 4K pri 75Hz. DP prav tako omogoča istočasno predvajanje slike na več zaslonih preko razdelilca, kar ga loči od konkurence.

Zadnja različica 1.4 doda tudi podporo za HDR10 in Rec2020 barvno lestvico, prav tako pa podporo do 8K HDR pri 60Hz in 4K HDR pri 120Hz, preko kompresiranja v 3:1 razmerju.

Zadnje čase se pri prenosnih računalnikih in Apple napravah pričenja širiti tudi Mini-DP, mini različica, ki podpira resolucije do 2560×1600 oziroma 4096×2160, odvisno od implementirane različice.

Zaključek – katerega naj uporabljam?

Imejte v mislih, da do FHD oziroma 1920×1080 resolucije pri hitrosti osveževanja 60Hz večjih razlik praktično ni, ne glede na to, ali uporabljate DVI-D, DisplayPort ali HDMI. Izjema je zgolj VGA, ki ga je povozil čas in ga navzgor držijo zgolj pisarniška okolja, ki nočejo in nočejo posodobiti zastarele opreme.

Vsaka varianta ima svoje prednosti in slabosti. Glede na resolucijo zaslona in razne funkcije vam priporočam, da pred nakupom sami preverite, katere priključke zaslon podpira in kateri bi bil najboljši za vas. HDMI velja za najbolj vsestransko izbiro, a tudi DVI in DP sta dobri izbiri (slednji sicer zgolj za računalnike, saj ga večina televizij in nekatere multimedijske naprave ne podpirajo), uporabite lahko tudi adapterje, čeprav vas bo to še vedno omejilo na omejitve originalnega priključka. A VGA, tega pustite daleč za sabo in se ga izognite, če je le možno. A v zadnji sili bo tudi ta opravil svoje delo, čeprav nekoliko slabše.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

2 KOMENTARJI

  1. VGA se zelo uporablja na strežnikih, ki ne potrebujejo digitalnih portov za prenos slike. To je glavni razlog ta priključek še obstaja poleg zastarelih računalnikov v podjetjih.

    • Uporablja se res, ampak zlahka bi ga zamenjali s čim ostalim, ampak vztrajajo pri VGA, ker veliko podjetij še uporablja starejše strežnike, ki imajo zgolj VGA. Če bi prešli na kaj drugega, bi prišlo do komplikacij, ker bi nekateri strežniki imeli VGA, drugi pa ne.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime