Test – Noctua A12x25 ventilatorji (FLX,PWM)!

Zanesenjakom ime Noctua nikakor ni tuje. Gre za avstrijsko podjetje, ki je na svetovnem trgu uveljavljeno že dlje časa. Vsakdo, ki si je kdaj lastil katerega izmed njihovih ventilatorjev bi zlahka pokazal nanj že iz velike daljave. Prepoznavni so namreč po mešanici rjave in bež barve. To je morda tudi kamen spotike, ki je od preizkusa odvrnil marsikaterega uporabnika.

Znani so predvsem po procesorskih hladilnikih in seveda ventilatorjih. Dejansko prepletena izdelka, ki imata velik vpliv na glasnost celotnega sistema. V preteklih letih sem imel možnost preizkusiti že več njihovih produktov, vse od hladilnikov manjših-srednjih dimenzij do ventilatorjev iz serij NF-S12A in NF-A9.

Noctua preprosto izžareva natančnost, trmo in vztrajnost, kjer ni nič čudnega, ko za dizajn novega hladilnika porabijo tudi do 5 let. Dejansko dolga doba, je pa sam prihod njihovih stvaritev toliko bolj pričakovan. Na tem mestu bi se zahvalil podjetju Noctua, ki nam je v test poslalo prav posebna ventilatorja, NF-A12x25 v PWM in FLX izvedenkah. Navdušenja, ko sem po letih čakanja končno prijel v roko višek turbulentne industrije.


Tehnične specifikacije

  • Velikost: 120x120x25mm
  • Razmak odprtin za vijake: 105x105mm
  • Priključek: 3-pinski (FLX), 4-pinski (PWM)
  • Ležaj: SSO2
  • Okvir: AAO
  • Material rezil: Sterrox
  • Maksimalna hitrost: 2000RPM (+/-10%)
  • Maksimalna hitrost z L.N.A.: 1700RPM (+/-10%)
  • Minimalna hitrost: 450RPM
  • Akustična glasnost: 22,6 dB(A)
  • Akustična glasnost z L.N.A.: 18,8 dB(A)
  • Statični pritisk: 2,34 mm H₂O
  • Statični pritisk z L.N.A.: 1,65 mm H₂O
  • Maksimalna vnosna moč: 1,68 W
  • Maksimalni vnosni tok: 0,14 A
  • Voltaža: 12 V
  • Voltaža PWM signal: 5 V
  • MTTF: > 150.000 ur
  • Ganracija: 6 let
  • Vključeno v škatli:
    • Adapter za nižanje hrupa (L.N.A.)
    • 4-pinski Y razdelilec
    • 30 cm podaljšek
    • NA-AV2 anti-vibracijski zatiči
    • Anti-vibracijska obloga za vodne hladilnike
    • 4 vijaki

Video test

Embalaža

Kot sem že omenil NF-A12x25 na trg prihaja v treh izvedenkah in sicer PWM, FLX in ULN. Slednji ponujajo različne nastavitve hitrosti in služijo vsak svojemu namenu. Osredotočili se bomo na PWM, ki ga bom tekom pisanja primerjal s FLX in preostalimi testiranimi ventilatorji, za lažjo primerjavo. 25 v imenu označuje 25mm debelino in 120mm diagonalno velikost. Gre za tehnološki dosežek, saj so bili zasnovani povsem z ničle, kar le redkokdaj vidimo na trgu ventilatorjev. Postavi se vprašanje, ali je bilo vredno čakati, dih jemajočih, 54 mesecev.

Ventilatorji pridejo v premijski embalaži, ki si definitivno zasluži kakšen aplavz ali dva. Gre za privlačno oblikovano kartonasto škatlo z dobro predstavitvijo produkta in Noctua oznakami. Sprednji zavihtek je možno odpreti in se tako zazreti v ventilator. Obarvan je v tipične Noctua barve, ki sem jih omenil že v samem uvodu, za več izbire pa bodo slednji prej kot slej pristali v cenejši Redux seriji, ki bo obarvana v temno-sivo.

Sicer boš ob odprtju opazil novost, ki v potrošniškem segmentu še nisem opazil. To je nekoliko zaokrožen sprednji del rotorja, kjer se nahaja jeklen krog z medeninasto sredico.

Skozi leta je Noctua prehodila dolgo pot in obogatila lastne linije izdelkov. Tako je mogoče že standardne ventilatorje kupiti v industrijski, standardni in redux (cenovno ugodnejši) obliki. Vsak izmed njih ima svoj namen, kvaliteta pa ostaja neokrnjena.

Temu priča 6 letna garancija. Dolgo življenjsko dobo bodo zagotovili še dodatki, saj je mogoče kupiti vse od upornikov, 140mm adapterjev in ventilatorje same. A problem nastopi, če preziraš barvno paleto, nad katero marsikdo viha nos.

Osebno mi je, ne boš verjel, dejansko všeč. Preprosto ob pogledu nanjo pomislim na leseno lopo, kjer iz fotelja nalagam drva v kamin in si nasmejan prižgem pipo. Preprosto vzbudi občutek domačnosti, ampak vizualno od preostale sestave mnogokrat izstopa.

Da ne gre za navaden ventilator temveč premijski produkt priča že sama embalaža. Kartonasta zaščita z kupom razlag in pogledu na osrednji kos ventilatorja. Ko sem jo prvič prejel v roke je bila po občutku precej težka. Nič čudnega, v notranjosti se ob ventilatorju bohotijo še nešteti dodatki. Tega pri večini ostalih proizvajalcev definitivno nisem vajen.

Notri najdeš ventilator, podaljšek upornike za upočasnitev vrtenja in molex adapter (delovanje na fulll 😉 ).

Pozabiti ne smem niti gumijastih pritrditvenih blažilnikov, ki preprečujejo vibracije, za nameček lahko namestitev izvedeš brez vijačnika. Dodatkov kar ne zmanjka, še 4 vijaki in gumijasta preobleka skleneta polen krog.

  • 20cm podaljšek
  • Low Noise Adapter (L.N.A)
  • Ultra Low Noise Adapter (U.L.N.A
  • 3:4 pin adapter
  • proti-vibracijska preobleka za vodne radiatorje
  • 4x proti-vibracijski blažilniki
  • 4x vijak
  • navodila

Izgled in dizajn

V celotni kolekciji ostaja standard bež-rjava barva, ki označuje tudi ta ventilator z 9 perutnicami. Prostora med ventilatorjem in okvirom je izjemno malo – zgolj 0.5mm, nočna mora vsakega snovalca.

Gre za standardne 120mm ventilatorje z dimenzijami 120x120x25mm in maksimalno hitrostjo 2000 RPM ±10%. Nova generacija premium znamke je povsem zamenjala nadvse popularni seriji NF-F12 in NF-S12A. Pod drobnogled so vzeli več aspektov dizajna in jih povsem prenovili.

Devet rezil je dosti ožjih v primerjavi s tistimi s predhodnikov. Diameter motorja meri 50mm in je precej velik. Posledično je teža nove serije ventilatorjev visoka, seveda pa je glavni razlog jekleno osrčje motorja, dodatno ojačano z medenino. Samo ohišje je izdelano iz bež plastike. Na eni strani sta natisnjena ime proizvajalca in logotip, a z izjemo tega zgolj na zadnjem delu motorja najdemo kakršno koli omadeževitev, v tem primeru nalepko.

Na njej lahko vidimo Noctua ime in logotip, pod njima pa še model ventilatorja in njegove lastnosti.

Dve puščici označujeta pretok zraka in smer vrtenja rotorja.  Oblečen kabel pripomore pri dodatno stilskem izgledu, ki dobro sovpada z generalno enostavnostjo.

Osni ventilatorji so skoraj vedno izdelani iz ABS in PBT materialov. Zaradi centrifugalne sile se pri ventilatorjih zna pojaviti težava, saj se tekom časa razširijo za dobra 0.2mm. To pomeni, da more biti prostor med ventilatorjem in robom dovolj širok, da se tudi po centrifugalnem razširjenju ne stikajo z njim, saj bi to močno otežilo normalno delovanje. Ampak istočasno prevelik razmik lahko povzroči druge probleme, kot sta resonanca in vibracije, kar bi povzročilo glasnejše delovanje in “uhajanje” zraka zaradi prostora.

Noctua je tako že dolgo iskala primeren material, ki bi razrešil problem širjenja in omogočil minimalni razmik.

Tako so iz LCP (tekoči kristalni polimer) razvili Sterrox. LPC je dobro poznan zaradi Kevlarja, ki ima širok razpon uporabe v vojaški industriji. Zaradi boljše stabilnosti se širi dosti manj od ostalih materialov ventilatorjev in tako predstavlja rešitev, ki so jo iskali. Izjemna trdnost in nizek koeficient toplotne razteznosti, visoka vztrajnost in odlična dimenzionalna stabilnost so jim omogočile, da so razmak med propelerjem in ohišjem zmanjšali na bore 0.5mm, kar je izjemen dosežek.

Prav tako je Sterrox pomagal tudi pri nižanju vibracij rezil in tako je iz razvojne strani nova serija ventilatorjev NF-A12x25 najnaprednejša in najbolj kompleksna serija Noctua ventilatorjev doslej.

Osrčje motorja je za ojačanje strukture izdelano povsem iz jekla in tudi nosilec osi je obteženo z dodatnim medeninastim delom, saj so tako ojačali spoj med ostjo in rotorjem. Skupaj obe metodi zagotavljata nižje tolerance in večjo stabilnost osrednjega dela. Tudi na ventilatorjih so vgrajeni dodatni kanali za zvišanje pretoka zraka, saj to zmanjša uhajanje in vodi do višje učinkovitosti in nižjih glasnosti.

To so tudi glavne novosti napram starejših serij, ki jim še dodatno pomaga Noctua patentirana AAO (napredna akustična optimizacija) tehnologija, ki uporablja integrirane anti-vibracijske blazinice ter stopinjsko konstrukcijo in notranjo površinsko mikrostrukturo za boljše razmerje med učinkovitostjo in glasnostjo.

Ventilatorji imajo skupno osem proti-vibracijskih blazinic na vijačnih lokacijah. Možno jih je tudi sneti in tako ventilatorje narediti združljive s Chromax serijo proti-vibracijskih blazinic. Dodatno so vključili proti-vibracijsko tesnilo, namenjeno predvsem vodnim hladilnikom. Zaradi popolnega pečata med ventilatorjem in radiatorjem bo uhajanje zraka minimalno.

Ventilatorji se lahko pohvalijo tudi z drugo, dodatno optimizirano generacijo SSO ležajev. Pri SSO2 je zadnji magnet bližje osi in tako pripomore pri stabilnosti, natančnosti in trdnosti. Zadnja različica napredne tehnologije sistema za gladko komutacijo zagotovi odlično gladkost med delovanjem in odpravi navorne spremembe in z njimi povezan hrup. Tako so ventilatorji povsem neslišni tudi zelo od blizu.


Test

Testirali smo različne aspekte ventilatorjev. Cilj je bil preveriti tako temperature med obremenitvijo in izven nje, kot tudi pretok zraka in hitrost ventilatorjev.

Za teste smo uporabljali naslednji sistem:

Intel i7 7700K
MSI Z170 Gaming M7
16GB DDR4 G.Skill Ripjaws 2400MHz
Nvidia Gigabyte GTX 1070 Ti
Chieftec A-135 1000W PSU

Intenso 128GB SSD

Test hitrosti

Hitrost smo testirali pri različnih voltažah, začenši pri 5V in vse do 12V. Maksimalni RPM je bil 1990 RPM, kar ustreza uradnim specifikacijam, kjer je navedena hitrost 2000 RPM. Gre za precej uravnovešeno krivuljo, kjer se rotacija prične pri 15% in koliko toliko enakomerno nadaljuje čez 875 RPM pri 50% vse do 1990 RPM. Pričakovano in brez nadaljnjih pripomb lahko gremo naprej.

Glasnost

Tu pa se pričnejo pravi testi. Ventilatorji veljajo za muko za ušesa marsikaterega igričarja in tako eno glavnih pomembnosti pri nakupu ventilatorja in malo mi je žal, da za primerjavo nisem imel na voljo širše kolekcije. Dobra novica, pri testih so Noctua ventilatorji odpihnili vso konkurenco ne glede na to, katere ventilatorje sem jim postavil na pot. A dovolj besed, naj rezultati povejo svoje.

Pretok zraka

Glede na izjemno tihost bi pričakoval, da bodo trpeli rezultati na tem področju. A vseeno se novi ventilatorji obnesejo več kot solidno in če je pretok na nižjih nastavitvah precej v sredini grafa, se na višjih takoj pozna razlika. Prehiti jih zgolj Silverstone pošast ampak glede na glasnost sesalca to ni presenečenje.

Temperature

Temperaturni test je sicer najmanj verodostojni test tukaj, saj je odvisen od več faktorjev. Izveden je bil na zgoraj omenjenem testnem sistemu na CPU hladilniku v zaprtem ohišju z nameščenima dvema ventilatorjema med igranjem zahtevnih iger in v popolnem mirovanju. Testirali smo tako enega kot dva ventilatorja in uspešno sta uspela procesor držati pri zelo nizkih temperaturah pri privzetih hitrostnih nastavitvah. Razlika med enim in dvema ventilatorjema znaša zgolj par stopinj, a glede na to, da pri glasnosti ni večjih razlik, zlahka priporočam namestitev dveh ventilatorjev in odlično se podata sploh na vodne bloke hladilnikov.

 

Zaključek

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Noctua je po 4.5 letih definitivno uspel dostaviti renovirano različico popularnih ventilatorjev. Z novimi tehnologijami so se ločili od večine proizvajalcev, ki namesto tehničnega napredka silijo v lepotne vode z RGB osvetljavo, kar je super videti. Kljub "vedno enakem videzu" videzu nosijo njihovi ventilatorji lasten šarm, sploh A12x25, ki mu jeklena sredica doda Cyberpunk pridih. Namesto tega so vse vložili v tišje in učinkovitejše delovanje. V svojo delo očitno dajo precej zaupanja, saj ventilatorji pridejo s 6 letno garancijo in ojačan motor in kvalitetni ventilatorji ter nosilci bi takšno dolžino časa definitivno lahko uspeli delovati brezhibno. Resda ste za njih primorani odšteti okoli 30€, kar je precej za ventilator, a z njim prejmete mnogo več. Če ceniš tiho delovanje in nižje temperature z njim preprosto ne moreš zgrešiti. Če si na trgu za novimi ventilatorji in iščeš kvaliteto in tišino je serija Noctua A12x25 ena izmed najboljših izbir, čeprav je zanjo potrebno odšteti kar nekaj beličev.Test - Noctua A12x25 ventilatorji (FLX,PWM)!