Raijintek Leto Pro RGB – Test hladilnika | Lučke, oči! |

V zadnjem času sem opravil že ducat testov procesorskih hladilnikov in ventilatorjev, takšnih in drugačnih. Ne vem sicer zakaj gojim tolikšno navdušenje nad tovrstnimi izdelki, a vsakega novega hladilnika se razveselim, kot otrok darila pod božičnim dreveščkom, zagnanost pa kar ne pojenja.

Raijitekovega Leto Pro RGB sem imel na očeh že dlje časa, a pojavila se je priložnost. Kontaktirali so me iz podjetja Raijintek in sploh ni bilo potrebnih veliko besed, ko so mi poslali testni primerek enega izmed srednjecenovnikov njihove linije. Na našem trgu so sicer Raijintek izdelki nekoliko redkejši, saj znamka ne dosega prepoznavnosti podjetij, kot so Noctua, Arctic, BeQuiet itd. (najdeš jih na Funtech.si). A vse se spremeni, ko pokukaš malce severneje.

Manjša podjetja se v PC industriji le stežka prebijejo v ospredje. Na eni strani se pojavljajo gigantske korporacije, ki so slad silicijske doline občutile v pravem trenutku. Gigabyte, Asus in Corsair so le eni izmed velikanov, prisotnih med praktično vsako kategorijo izdelkov. Nedvomno se povprečen kupec že sugestivno odloči za njemu bolj poznano znamko, za katero je bežno slišal že večkrat. Bolj strokovno podkovani pred nakupom mnogokrat o izdelku poizkusimo najti tem več informacij in zase lahko rečem, da sem izjemno vesel, ko naletim na kvaliteten produkt manjših podjetij (seveda se nikoli ne branim kakovostnih izdelkov).

Za Raijintek sem prvič slišal nekaj let nazaj, še za čas sestavljanja takratnega računalnika, ko so očesa požrla večino strani in izdelkov, skrivajočih se na Hoh.de in Hardwareversand. Padla trgovska velikana sta preprosto ponujala dosti boljše cene od konkurenčnih slovenskih trgovin in v takratnih razmerah sem na ta račun uspel prihraniti lep kupček denarja. Vsota ni bila bajna, a nihče se ne bi branil nove igre ali večjega diska .

Nemško podjetje šteje že 5 leto. Ustanovljeno je bilo v 2013, od takrat je na trgu pustilo dober vtis. Slovijo po kakovostnih procesorskih hladilnikih, vodnih hlajenjih, ohišjih, ventilatorjih in grafičnih hladilnikih. Izdelki so namenjeni tako entuziastom, a vendarle kakovostni izdelek najdeš tudi na dnu lestvice. Na izdelkih utegneš ogledati nalepko, ki potrdi evropski dizajn in kitajsko poustvaritev.


Tehnične specifikacije

Hladilnik
Naziv: Leto PRO RGB
Dimenzije: 127x101x155 mm
Teža: 925 g (2x ventilatorja + hladilnik)
Termalna upornost: 0.11°C/W
Cevi: 4x6mm cevi za prenos toplote

Ventilator
Voltaža:12V
Hitrost: 800-1800RP;
Dimenzije ventilatorja: 120x120x25 mm
Ležaj: drsni ležaj
Zračni pretok: 56 CFM
Pritisk: 1.6mmH2O
Delovna doba: 40 000 ur
Glasnost: 25dB
proti-vibracijska guma na ventilatorjih

Podnožja
Intel: 775,115x,1366,201x,2066
AMD: AM4, AM3+, AM2+, AM2, FM2, FM2+, FM1


Video test

Embalaža

Leto PRO RGB sem prejel dobra dva tedna nazaj. Poslali so mi ga iz Caseking.de, uveljavljene nemške trgovine za računalniške entuziaste. Kot vedno so zraven priložili par 20 gramskih paketkov Haribo bonbonov, saj več kot očitno želijo, da me pobere od sladkorne. Vendarle sladke so bile zgolj skrbi, med odpiranjem embalaže.

Le ta je presenetljivo majhna, kar da čutiti na dodobra zapolnjeno notranjost. Ob odprtju sta bila oba ventilatorja že nameščena na hladilnik, vsak preko dveh sponk na vsaki strani.

Skupaj z njim so v škatli bili še montažni nastavke ter vijaki za AM4, AM3 in 115x in nekatera starejša podnožja, navodila in dva razdelilca za kable ventilatorja. Eden izmed slednjih je namenjen priklopu ventilatorjev, drugi pa RGB osvetlitvi

Dizajn

Raijintek hladilniki so me še posebej pritegnili z zanimivo rdeče-belo barvno podobo, njihovim prepoznavnim znakom. Dodaj še brušen aluminij na dnu in pred očmi se ti izriše virtualna poslastica. A naposled sem ob sestavljanju prvega računalnika kupil Gelid Tranquillo rev.2, spodoben hladilnik, ki mi je zvesto služil vrsto let. Deviška kožica je odpadla 4 leta kasneje z nakupom Tritton 240mm. A sedaj imam možnost testirati tudi najnovejšega Raijintek prvaka, Leto Pro.

re za procesorski hladilnik s cenovno ugodno postavko. Za oči privlačnega ga naredijo, dandanes vele opevane, RGB ledice na obeh ventilatorjih, a tudi mičen dizajn, ki mu črna še kako pristaja. Gre za tower dizajn višine 153mm, širine zgolj 50mm in teže 975g s štirimi bakrenimi cevmi za odvajanje toplote z direktnim kontaktom, zasnovane v obliki črke U. Zasnovane so tako, da na vsaki strani dve gresta bolj navznoter, medtem, ko dve v hladilna rebra vstopita pod širšim kotom. Če vse skupaj poenostavim gre za nadgrajen koncept predhodnika Leto povsem v celoti v mičnem črnem dizajnu, kjer so odpravili nekaj pomanjkljivosti in naredi celoto bolj funkcionalno ter privlačno.

 

Podpora podnožij je obsežna. Zajema namreč vsa, ki so luč sveta ogledala v zadnjem desetletju (izpuščena so samo x399, x299). Večja kot je izbira, bolje je, jezik bo ostal za zobmi. RGB osvetljava definitivno predstavlja največji prodajni potencial, z možnostjo poustvaritve v “barve mavrice”. Sprva je nekoliko presenetila tudi sama teža, ki je presenetljivo nizka. Lahkotnost boš opazi zlasti, ko snameš oba ventilatorja. Čeprav izgled pri marsikom igra vlogo, je konec koncev pri hladilnikih najpomembnejši prektičen rezultat, to so temperature. Ali bo omogočil nekaj dodatne širine, kjer boš lahko voltažo dvignil še za tisti drobec in stabiliziral sistem pri 5GHz, ali pa bo sistem zgolj deloval dosti tišje. Pri nakupu hladilnika za 40€, kolikor za Leto Pro RGB zahtevajo, je soliden OC potencial nedvomno pričakovan.

 

Po drugi strani sem na spletu ogledal več različnih kritik samega sistema namestitve. Le ta naj bi bil preveč zakompliciran in bi ga bilo mogoče poenostaviti (khmkhmmm, tipčki očitno nikoli niso nameščali Zalman Resperator 120mm). Vendar sam z namestitvijo nisem imel nikakršnih težav, niti na AMD niti Intel platformi.

Čeprav s sistemov njune pritrditve ni nič bistveno narobe, je postopek snemanja nerodnejši od nedavno opisanega Arctic Freezer 33 eSports One. Po drugi strani strani sta zaradi tega kompaktnejše pritrjena. Če si bolj nerodne sorte lahko aluminijasta hladilna rebra, na katere se sponke zataknejo, kaj hitro poškoduješ, zato previdnost ni odveč.


Test

Testna konfiguracija

Osnovna plošča: AsRock Fatality K6 Z170
Procesor: i7 7700k stock + OC 4.8GHz 1.360V
Ram: 16GB DDR4 2666MHz
Grafična kartica: GTX 1070 TI SLI
Napajalnik: Chieftec 1000W
Disk: 120GB SSD Intenso
Ohišje: brez

Metodologija testiranja:

Med vsakim testiranjem izdelkov poizkušam izključiti vse dejavniki, ki bi lahko vplivali na rezultat. Seveda se napake dogajajo, zaradi tega smo v teste sami dodali tri ponovitve testiranja pod enakimi pogoji. Za iztočnico sem uporabil sobno temperaturo 20C. V kolikor bo dejanska temperatura odstopala, bom od končnega rezultata to razliko odbil ali pa jo prištel.

Test sestavljajo trije 30 minutni testi v Prime95, 10 minutni sprehod po Novigradu v The Witcher 3 in pol urno igranje Battletech. Za Battletech sem se odločil zaradi njene procesorske zahtevnosti, kjer mora slednji pošteno pretegniti noge. Da rezultati ne bi bili osamljeni in zaradi lažje primerjave sem vključil dodatne hladilnike. Tako so se na mizi znašli Arctic Freezer 33 eSports One, Raijintek Leto PRO RGB, Enermax Liquidmax II, BeQuiet Silent Loop 120/280mm in Intelova priložena hladilna rešitev (tisti majhen kos aluminija). Preizkušeni so bili z procesorji nastavljenimi na tovarniške nastavitve, ampak ker se prava učinkovitost prikaže samo ob intenzivnem gretju, smo se lotili tudi navitja. Žal še vedno nisem uspel pridobiti Hyper 212 Evo in Cryorig H7 ampak brez skrbi, tukaj je še vedno Arctic Freezer eSports One. Vodni hladilniki v testu služijo zgolj primerjavi. Ventilatorji bodo na hladilnih rešitvah tekli na privzetih hitrostih, naposled velika večina uporabnikov nikdar ne loti konfiguracij razmerja med temperaturo in hitrostjo vrtenja, zgolj pri testiranem se bom v nastavitve vrtljajev poglobil podrobneje (slednje uporabil v prihajajočih testih).

Temperatur v mirovanju ne bom meril, saj v mojih očeh nimajo teže. Če že, je bolj smiselno merjenje glasnosti, ker je dosti bolj zgovoren podatek.

Na tem mestu moram omeniti, da je bil hladilnik testiran v idealnih pogojih, zunaj ohišja na mizi, kjer nanj ni vplivalo morebitno zadrževanje toplega zraka v ohišju in sam pretok. Rezultat tega je kakšna stopinja manj od vrednosti, ki jo bo dosegel v tvojem ohišju.

Test glasnosti

Na spletu sem zasledil kar nekaj kritik glede glasnosti pod obremenitvijo. Če je še pri tovarniških nastavitvah zvok porazgubil med ostalimi in praktično ni izstopal, se je vse skupaj spremenilo po tem, ko sem procesor navil. 7700k je izjemno vroč procesor, kljub temu so temperature ostale v varnih mejah (frekvenca popolnoma stabilna) tudi v PRIME 95, kjer so se ustavile pri 92 stopinjah. Dosežena temperatura bi me med igranjem iger skrbela, a tam je dosegal dobrih 20 stopinj manj. Vendarle pa je potrebno priznati, da se je idila tišine končala, saj sta ventilatorja zblaznela (pri zgolj 1600RPM). V igrah so rezultati boljši, Battletech je med igranjem dosegel 75 stopinj. Ventilatorja definitivno nista najtišja. Vse skupaj bi bilo več kot dovolj razumljivo, če bi tolikšno glasnost producirala pri 2500 obratih ampak 1800? Noctua in nekateri drugi proizvajalci so dokazali, da so ventilatorji lahko razmeroma tihi tudi pri 2000RPM, ampak ja, od izdelka za 40€ ne morem pričakovati ventilatorjev za 30€/kos.

Rezultati hlajenja

Leto Pro RGB je po rezulatih povsem spodoben hladilnik, ki omogoča tudi spodoben navijalski potencial, dokler ne pretiravaš z voltažo. Tako je, že pregovorno vročega, 7700k bil zmožen pri 4.8GHz 1,356V v Prime 95 obdržati pod 90 stopinjami. V igrah so rezultat tudi do 20 stopinj nižje temperature, kar je več kot dovolj, da tudi največji celziefobi mirno zadihali. A vedi, da je bil hladilnik preizkušen v idealnih razmerah, kjer plošča ni bila nameščena v ohišje.  To sem storil zaradi lažje primerljivosti s testi, ki jih bom opravil v prihodnosti.


Zaključek

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Kakorkoli obrnem sem bil z hladilnim sistemom zadovoljen. Napredek od Leto je definitivno opazen in tudi pri izgledu se bo Leto Pro RGB dobro podal s vsakim ohišjem in matično ploščo, saj stilska črna barva in RGB osvetljava vizualno še zmerom težko najdeta konkurenco. Tudi glede delovanja ga lahko vržeš na praktično katerikoli intel in AMD potrošniški procesor in svoje delo bo ma privzetih nastavitvah odlično opravil. Težava se zna pojaviti le glede glasnosti ob navitju zelo požrešnih procesorjev, kot sta na primer Intel Core i7 7700K ali Ryzen 7 1800X, ampak konec koncu temu niti ni namenjen. Pri 40€ zagotovo ima na trgu zagotovo svoje mesto in do izraza bo prišel predvsem pri stilskih sestavah, ki se poslužujejo steklenih ali pleksi stranic z dobrim pogledom v notranjost. Raijintek Leto Pro RGB - Test hladilnika | Lučke, oči! |