Riot Games se sooča s tožbo zaradi spolne diskriminacije

Po igričarski industriji že nekaj časa krožijo govorice, da delo pri razvijalcu Riot Games, kateri skrbi za popularno večigralsko MOBA igro League of Legends, ni ravno najbolj prijetno. Pritožbe naj bi letele na vodstvo in na preferiranje moškega spola pri napredovanju in te govorice so bile sedaj konkretno udejanjene v obliki tožbe, ki so jo proti RIOT Games sprožili bivši in sedanji zaposleni.

Vodstvo naj bi ženskam zanikalo enakovredno plačo ter napredovanje na višje vodstvene pozicije samo zaradi njihovega spola. Poleg tega naj ne bi manjkalo neprimernega vedenja in seksualnega nadlegovanja, posledica tega pa naj bi bilo sovražni in neprijetni delovni pogoji.

Riot ima sicer zaposlenih okoli 2.500 delavcev in kar 80% teh je moškega spola. Razvijalec naj bi redno zavračal prošnje za delo pripadnic ženskega spola, saj naj se ne bi ujemale z njihovo “Bro” kulturo. Spletna stran Kotaku je sicer že mesece nazaj poročala o sovražni in seksistični kulturi podjetja in Riot je ravno zaradi tega podal izjavo, kjer se je zavezal temeljito preiskati njihovo delovno kulturo ter odstraniti sovražne delavce. Čeprav naj bi bilo nekaj težavnežev odstranjenih, so svojo zaposlitev ohranili eni od glavnih povzročiteljev seksualnega nadlegovanja kot so denimo COO Scott Gelb, ki naj bi zagrabil genitalije zaposlene ter še nekdo, ki je verbalno napadal sodelavke.

Pri tožbi so ven izcurljale zanimive podrobnosti. Ena od tožnic, Jessica Negron, trdi da je bila najeta in kmalu za tem je njen nadrejeni dal odpoved. Jessica je prevzela njegovo mesto ter vse dolžnosti a vseeno ni bila deležna kompenzacije v obliki povišanja plače, spremenil pa ni niti njen delovni naslov. Čeprav je nadrejene vprašala, če lahko naredijo njen nov delovni naziv tudi uraden, ji nikoli za to niso dali prave možnosti namesto tega pa so vmes na njeno mesto najeli tri različne moške.

Potem, ko je tudi tretji njen nadrejeni zapustil delovno mesto, jo je vodstvo zopet vprašalo za prevzem delovnega mesta a spet brez prave kompenzacije ter uradnega naziva. Ravno njen tretji nadrejeni ji je še zaupal dejstvo, da ” raznolikost ne bi smela biti fokus pri načrtovanju njihovih produktov saj je igričarska kultura zadnje zatočišče najstniških, belopoltih fantov.”

Celotno dokumentacijo tožbe si lahko prelistate spodaj.

Complaint by on Scribd

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime