Prihaja AMD Radeon RX 590

V zadnjih dneh je po spletu zakrožilo kar nekaj pobeglih informacij o “prenovljeni” grafični kartici, ki jo tokrat pripravlja AMD. Prve zametke o novincu sem sam zasledil že v sredini poletja, 15.11 pa bo nastopil dan, ko jo bo mogoče tudi kupiti. Najbrž ne gre za naključje, ko kartico na police pošlješ le nekaj dni pred Črnim petkom.

RX 590 nikakor ni zmogljivostni gigant. Grajena je na 12nm procesu in čeprav znajo številke marsikoga zavesti (sploh tiste, ki vlečete sinonime na GTX 590), se kartica uvršča med RX 580 in Vega 56. Lahko bi govorili o Fury X v preobleki a drugačni zasnovi. Nadgradnja in izboljšava že dve lete stare RX 580, ki je zgolj izboljšava RX 480. Morda sem nekoliko razočaran, ko na trg že 2 leti ni priromalo ničesar novega, vse od bombastičnih napovedih glede Vege, a takšna je realnost. Realnost z nekoliko zvišanimi MHz.

Vir: VideoCardz.com

Zmogljivost sovpada s povišanjem takta jeder. Tokrat so ga dvignili za 15% in posledica je 13% pohitritev. RX 590 bo tako postala kralj srednjega razreda, saj bo preskočila tako AMDjevo RX 580, kot tudi GTX 1060 6GB.

Neizpodbitno cilja priljubljeni srednji rang in za razumno ceno ponuja dovoljšnjo zmogljivost. Nikakor veliko presenečenje ob tako visoki prodajni nakladi. Vse se vedno začne in konča pri ceni, a o njej še vedno nisem spregovoril. V ZDA zanjo zahtevajo 279$, kar se bo pretvorilo v dobrih 299€. S tem bo za 50€ dražja od RX 580, kar je glede na razliko v zmogljivosti solidna postavka. A pri AMD so šli korak dlje in ob njej podarjajo kar 3 igre v vrednosti 180€. Govorim o prihajajočih Residen Evil 2 Remaster, Devil May Cry 5 in The Division 2. Če si katero izmed iger želel kupiti in si v fazi iskanja nove grafične kartice, RX 590 naenkrat postane nadvse mikavna.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime