Tip, ki je sprožil “swatting” dogodek, kateri je rezultiral v smrti, priznal krivdo

Med nedavnim sodnim zaslišanjem je Tyler Barris priznal krivdo za lažni klic policiji, zaradi katerega je umrl nedolžni, 28-letni Andrew Finch.

Zgodba gre takole: Casey Viner (18) ter Shane Gaskill (20) sta se skregala zaradi stave v nalinijski igri Call of Duty. Šlo se je za denarno stavo v višini 1.50$ in Viner je takrat zagrozil Gaskillu z obiskom specialne policijske enote SWAT. Gaskill je še naprej izzival in Vinerju celo dal svoj domači naslov a trik je bil v temu, da se je šlo za njegov bivši naslov. Viner je nato kontaktiral Tyler Barrisa (25), kateri je nato stopil v stik s policijo in ta se je hitro odpravila proti prijavljenemu naslovu.

V prijavi je Barris povedal, da se na lokaciji nahaja oborožen tip, ki je vzel dva talca. SWAT ekipa je zato bila pripravljena na streljanje in ko je nedolžni Andrew Finch (28) odprl vrata, je od presenečenja nepričakovano spustil roki ob telo. Policija je to namero napačno predvidevala in sprožila ogenj, Andrew pa je kasneje umrl v bolnišnici.

Casey Viner ter Shane Gaskill še čakata na sojenje, medtem ko je Tyler Barris priznal krivdo in čaka ga najmanj 20 let zaporne kazni.

“Swatting” se je v ZDA močno razširil a to je prvi takšen primer, ki je imel za posledico smrt. Lani je denimo Robert Walker-McDaid podal prijavo policiji, katera je potem obiskala 20-letnega igričarja Tyran Dobbsa in ga ustrelila z gumijastimi metki. Tyran je utrpel poškodbe na lobanji ter pljučih.

Na spodnjem posnetku si lahko ogledate še primer iz leta 2015, ko je policija uletela na dom 27-letnega igralca igre Runescape, ki je takrat streamal pred okoli 60.000 gledalci. Vrata hiše je takrat odprl njegov 10-letni brat in predstavljate si lahko travmatično izkušnjo, ko v takšnih letih gledaš v vrsto pušk SWAT ekipe.

Swatting je celo narasel do te mere, da je Seattle policija predstavila program Rave Facitility. Vanj se lahko prijavijo ljudje, ki sumijo, da lahko postanejo žrtve “swattinga”. Njihov domač naslov je nato registriran in ob lažnih prijavah se lahko tako izognejo takšnim tragičnim posledicam kot v prej omenjenih primerih.

Kongresnica Katherine Clark je dejansko želela “swatting” opredeliti kot posebni zločin a je zaradi tega tudi sama postala tarča lažne prijave, ko jo je na domu obiskala oborožena policijska patrulja. K sreči se je po pogovoru vse dobro končalo a pri takih zadevah, zna biti samo nenaden premik roke dovolj za pričetek streljanja.

Nori Američani.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime