Battlefield V – kampanja, ki obeta, a ostane samo povprečna

Ko je zadnje poglavje Call of Duty franšize, Black Ops 4, izšlo brez enoigralskega načina, je bila igričarska skupnost precej razburjena. Tudi sami opažamo pri komentarjih člankov v Sloveniji, da je izostanek štorije bil dovolj velik razlog, da se nekateri niso odločili za nakup kar je verjetno založnika Activision kar malce presenetilo.

To luknjo bo poskušal zapolniti EA z njihovo serijo Battlefield, ki nam v peti izdaji prinaša enoigralski del, imenovan War Stories. Battlefieldovski enoigralski del sicer v preteklosti nikoli ni bil nekaj ravno posebnega, največkrat je kampanja služila bolj kot uvajalni del za močno bolj popularni večigralski del. A od štirice dalje je EA začel v ta del vlagati veliko več energije in tako smo dobili prave štorijalne kampanje, podprte z vmesnimi sekvencami in glasovno upodobljene iz strani profesionalnih govorcev.


Razvojna ekipa: DICE
Založnik: EA
Nakup: EIGRE.si od 53.99€ dalje
Platforme: PC, PlayStation 4, Xbox One
Datum izida: 20. 11. 2018
Cena: 53,99 €

Zvrst: prvoosebna streljanka


VIDEO OPIS


V petki spremljamo tri različne zgodbe, vsaka od njih pa vam bo vzela okoli dve uri za kompletiranje.

Prva kampanja, Under No Flag, nas pošlje v Afriko kot pripadnika posebne  britanske enote. Ta kampanja je sestavljena iz različnih misij, kjer se poskušamo vtihotapiti na letališče ali pa se branimo pred navidez neskončno vrsto nacijev. Špil sledi vsem zakonikom kampanj iz Call of Duty sveta: veliko eksplozij, za lase privlečene situacije ter linearno napredovanje. A Battlefield 5 vseeno preseneti, saj lahko skorajda vsako situacijo razrešimo povsem streljaško ali pa se pretihotapimo do končnega objektiva. Vzemimo za primer misijo, kjer moramo na letališču uničiti določene točke. Do tam se lahko sprehodimo in streljamo vse povprek ali pa na začetku ukrademo letalo in nacistične nakaze prerešteamo kot za stavo. Če se odločimo za letalsko pot, bomo celo deležni nekaj unikatnega dialoga.

Prva kampanja nas postavi v Afriko

Naslednja misija, Nordlys, nas vrže v zasneženo Norveško, kjer obujemo škornje mladenke, katera je pripadnica odporniškega gibanja. Da, tako je, igramo žensko v drugi svetovni vojni in navkljub  vsej kontroverznosti, ki so jo bili deležni razvijalci prav zaradi vklopitve pripadnic nežnejšega spola, se kampanja igra isto kot s tipom. Noro, vem.

Nordlys da veliko več poudarka na skrivanje ter na ubijanje nacijev z razdalje s pomočjo nožev. V eni misiji je mapa precej velika in dejansko dobimo nekaj nelineranosti, saj se lahko objektivov lotimo na različen vrstni red. Ker zna biti prečkanje snežnih planjav precej dolgotrajno, si lahko samo s pritiskom tipke na noge posadimo smuči in odbrzimo skozi stopnjo. Smučanje je presenetljivo zabavno a na žalost premalo izkoriščeno kar je velika škoda. Dejansko ne obstaja niti ena sekvenca, kjer bi s smučkami poskušali preskočiti ogromen prepad kar je preprosto žalostno.

Nordlys kampanja vpelje zanimiv dvojec, ki pa žal nima časa, da bi nam prirasel k srcu

Zadnja zgodbica se imenuje Tirailleur in se osredotoči na bolj rasistični vidik druge svetovne vojne. Nastopamo namreč v škornjih Francoza temne polti, ki se sicer bori na pravi strani a zdi se, da ni preveč zaželjen ne na eni ne na drugi strani konfilkta.

Tirailleur je edina štorija, ki nam prikaže velike bitke, kjer se borimo ob strani svojih kameradov in se počutimo samo kot delček veliko večjega stroja. Pričara nam občutek iz legendarnih kampanj iz igre Call of Duty 2, katere so želele igralcem dopovedati, da je vojna pekel in zabavna samo v obliki videoiger.

Battlefield V vsekakor na zaslon izriše čudovito grafično podobo. Sam sicer nisem igral z RTX 2080 grafično kartico a zadeva vsekakor impresira, še posebej so navdušujoči snežni učinki norveške kampanje. Tehnično ni odlično izveden samo grafični del ampak tudi zvočni. Orožja pokajo, eksplozije tresejo, zvočno podajanje pa je na visoki profesionalni ravni. Še posebej navduši avtentičnost govorcev, saj bodo Norvežani govorili norveško, Francozi francosko ter Britanci… No, britansko. Zanimivo je, da nismo prejeli samosvoje ameriške kampanje, katera je bila vedno glavna v tosortnih igrah. Morda je trg vendarle prenasičen zgodb druge svetovne vojne, gledane iz strani Američanov.

Vse pa ni rožnato v deželi Bojnega Polja. Moram se obregniti ob nekatere hrošče, kjer je včasih manjkal kak grafični učinek ali pa je ponagajal merek na orožju. Ko smo že pri temu, sem med preigravanjem dokaj realistične kampanje naletel na čudnost, kot je odkritje modernega orožja. Zadevo bi razumel, če bi se šlo za nek »Easter Egg« ampak tu se je šlo za pokalico, ki jo je pustil nasprotnik in je posedovala laserski merek. In to se ni zgodilo samo enkrat.

Špil je grafična poslastica

Žalostno izostane vozakanje tanka, katerega upravljamo samo na začetku in potem ponikne neznano kam. Verjetno upravljanje beštije šparajo za prihajajočo štorijo The Last Tiger, ki bo izšla na začetku decembra in nas bo postavila v škornje Nemca, katerega so ga vpeljali v tankovsko brigado.

Battlefield V enoigralski del je tako na koncu žal samo povprečen in je v bistvu to, kar smo tudi pričakovali. Nihče ne gre igrati Battlefield kampanje z namenom, da bo dobil izkušnjo, primerljivo z Witcher 3 a čuti se, da je razvijalec DICE imel za kampanjo večje plane, za katere pa žal ni bilo časa ali pa financ. Zgodbice so sicer zanimive a glede na njihovo kratkost, se boste težko navezali na kakšen lik, kleli pa boste tudi ob dolgočasnih objektivih, ki so večino tipa »pojdi tja in razstreli zadevo«.

Če vam je letošnji izostanek kampanje iz Black Ops 4 pokvaril leto, zna biti Battlefield V spodobno nadomestilo. Dobili boste točno to kar ste pričakovali, le da boste čutili, da bi bil lahko paket veliko boljši, če bi razvijalec tvegal in stopil korak dlje.

Zaključek

Pozitivno:
+ Zanimivi karakterji
+ Grafika
+ Zvočni učinki
+ Vsaj delna nelinarnost

Negativno:
– Nekaj hroščev
– Kratkost
– Nedomisleni objektivi
– Paket še ni celoten
– Neizkoriščen potencial

Kje je pa večigralnost?

Verjetno vas večina igra Battlefield igre striktno zaradi večigralnosti. Naš opis bete si lahko preberete tule, od takrat pa se ni ravno spremenilo veliko razen popravljenih hroščev ter dodanih map. Načina Battle royale še vedno ni, pregled pa si lahko ogledate na sledeči povezavi ali pa pogledate spodnji video.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Battlefield kampanje zlagoma postajajo boljše a vseeno so to majhni koraki. DICE je tako v Battlefield V spravil kampanjo s potencialom, ki pa žal ostane neizkoriščen.Battlefield V - kampanja, ki obeta, a ostane samo povprečna