Zaposleni pri podjetju Google ne verjamejo več v poštenost svojega delodajalca

Zaposlitev pri podjetju Google bi bila za marsikoga sanjski način za zaslužek denarja. Poleg visoke plače namreč podjetje ogromno polaga na zadovoljstvo svojih delavcev, saj poskušajo vzpodbujati njihovo kreativnost, kar pomeni, da se lahko kadarkoli preselite izza računalnika za biljard mizo, katera je nameščena v njihovih sobah za sprostitev.

A morda ni vse tako lepo kot se zdi na prvi pogled.

Enajst Googlovih zaposlenih je pred nekaj dnevi podpisalo odprto pismo, kasneje pa se je podpisov nabralo preko tristo. V pismu kritizirajo Googlovo moralno stališče, ki naj bi po novem postavljalo denar pred vrednote.

“Veliko od nas je sprejelo zaposlitev pri Googlu, saj smo se strinjali s stališči podjetja. To vključuje njihovo prejšnje stališče glede kitajske cenzure, saj smo mislili, da podjetje postavlja svoje vrednote pred zaslužkom. Po letu razočaranj, kar vključuje Project Maven, Dragonfly in Googlovo podporo izkoriščevalcem, nismo več tega mnenja.”

Project Dragonfly je Googlov poskus, da svoj slavni brskalnik zopet uporabi na kitajskem trgu, iz katerega so se umaknili leta 2010 zaradi kitajskih kibernetičnih napadov in cenzure. Kitajska je od takrat stopnjo cenzure še bolj stopnjevala in celo omejevala dostop do nekaterih strani ter zgodovinskih informacij. Uporabniki so se za spletne forume celo morali registrirati z resničnim imenom in priimkom.

Project Dragonfly naj bi Googlov iskalnik pokoril kitajskim zahtevam cenzure ter povezali rezultate iskanja z uporabniško telefonsko številko, kar je seveda velika moralna in etična dilema. Tako bi prekršili načelo svobodnega govora ter posegli v zasebnost uporabnikov.

Predstavnik Googla je sicer v izjavi za javnost povedal, da je njihovo delo na iskalniku še precej eksperimentalno in da niso še niti približno blizu izida. A to seveda ne pomeni, da cenzurirani iskalnik enkrat tudi ne bo izšel in dobra kuverta juanov bi zagotovo pripomogla k hitrejšemu izidu…

Celotno pismo si lahko preberete na sledeči povezavi.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime